Otthon / Ország-Világ / X „Uborka lettem” – nem kér bocsánatot a muszlimoktól Schöpflin György
A kép forrása: mandiner.hu

X „Uborka lettem” – nem kér bocsánatot a muszlimoktól Schöpflin György

A Magyar Liberális Párt szerint elfogadhatatlan Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselőjének Twitter-bejegyzése, amely szerint disznófejekkel lehetne leghatásosabban visszatartani a muszlim menekülteket, ezért hétfőn felszólították a politikust, hogy kérjen bocsánatot a magyarországi muszlim közösségtől. A Mandiner megkereste a képviselő professzort, aki érdeklődésünkre közölte: nem kér bocsánatot. Villáminterjúnk.

Kérjen bocsánatot a magyarországi muszlim közösségtől! – szólítják fel a Liberálisok.

A Twitter-bejegyzésem miatt?

Igen. Amelyben jelezte, hogy célravezetőbb lenne cukorrépa-babáknál disznófejeket rakni a magyar határra, azok jobban elriasztanák a migránsokat. Tehát: elnézést kér?

Nem látom szükségét.

Nem is érti, min akadtak ki a liberálisok?

Van egy elméletem, de nem tudhatom. Erről nyilván őket kell megkérdezni.

Leírják. Szerintük ön a vallásuk miatt megalázta embertársait, ezért méltatlan az EP-képviselőségre.

Nem aláztam meg senkit. Szerintem az senkit nem aláz meg, ha azt mondom, hogy a disznófej haram. Azaz tiltott. Ez bizony ténymegállapítás. Lehet, hogy a liberális pártnak ez nem tetszik, de attól még így van, s ha valaki csak egy kicsit ismeri a muszlim vallást, akkor ezt pontosan tudja. Egyébként nagyon érdekes ez a kérdés antropológiailag. Hogy sok mindenki számára mennyire érzékeny dolog a sertés. Az európai fősodor normálisnak tartja, akár hívő keresztény, akár nem, máshol azonban ellenállást szül. Leszámítva Észak-Amerikát, de talán még ott is: nézzük csak meg az ottani szakácskönyveket! Amikor pedig egy felvetésre megjegyeztem, hogy a disznófejek valóban hatékonyabbak lennének a cukorrépából faragott maszkoknál, az apró gondolatkísérlet volt, nem több.

Vicc?

Ki tudja… Lehet, hogy Bakondi György azt mondja majd rá: micsoda kiváló ötlet! De ez már nem az én dolgom.

Meglepte a fogadtatás?

Kicsit igen. Vagy százötven, kifejezetten rosszindulatú üzenetet kaptam rá Twitteren. A nyelvezetük kivétel nélkül szélsőséges volt. Szabályos Twitter-orkán kerekedett, a Beaufort-skála szerint úgy nyolcas, kilences erősségű.

Mondjuk ez a vihar azért biliben kerekedett, nem?

Abban. Igaz, az angol ebből a szempontból elegánsabb: teáscsészéről beszél. Én pedig inkább élek nagyapám, Schöpflin Aladár képével. Neki van egy könyve, a Vihar az akváriumban. Az talán találó is, elegáns is. Lényeg, hogy túl van ez feszítve.

Miért lett most lett ön ilyen fontos?

Andrew Stroehlein kezdte, aki a Human Rights Watch-nál dolgozik – ő nagyon agresszívan reagált erre a kis megjegyzésre, s gondolom, sok követője van. Akik pedig rákaptak, a világ minden tájáról.

A Liberálisok szerint a rasszista publicista, Bayer Zsolt kitüntetése után Schöpflin György megnyilvánulása is csak azt igazolja, hogy a Fidesz a társadalmi béke megteremtése helyett az indulatok felkorbácsolásában és a félelemkeltésben érdekelt.

Uborka lettem. Annak van most szezonja. Bayer kitüntetését az én bejegyzésemhez kapcsolni meg végképp komikus.

Bayer Zsolt kitüntetéséhez egyébként mit szól?

Azt sem tudom, milyen kitüntetést kapott.

Lovagkeresztet.

Értem. Nos, jó tollú újságírónak tartom. Igaz, sok mindenben nem értek vele egyet.

Forrás: mandiner.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: