Otthon / Ország-Világ / Renzi: legkevesebb 120 ember vesztette életét
Mentőcsapat tagjai az Olaszország középső részét hajnalban sújtó, 6,1-es erősségű földrengésben megrongálódott egyik épület romjai között Arcuata del Trontóban 2016. augusztus 24-én (MTI/AP/Sandro Perozzi)

Renzi: legkevesebb 120 ember vesztette életét

Renzi közölte: a legfrissebb adatok szerint legalább 120 ember meghalt, 368-an megsérültek, és több százan eltűntek a Közép-Olaszországot szerda hajnalban ért földrengésben. A tragédia a legnagyobb pusztítást a Marche régióbeli Arquata településen végezte. A sérültek jelentős száma miatt a hatóságok véradásra szólították föl a lakosságot. Közben az olasz vulkanológiai intézet újabb földrengések veszélyére figyelmeztetett.

A korábbi jelentésekkel ellentétben Matteo Renzi, az olasz kormányfő szerint legalább 120 halottja van a hajnali olaszországi földrengésnek. A több települést szinte teljesen megsemmisítő földmozgás Umbria, Lazio és Marche régiókban okozott károkat, a legnagyobb pusztítást a Rómától északkeletre fekvő Marche területén idézte elő.

A végbement pusztítást jelzi, hogy Amatrice kisváros polgármestere, Sergio Pirozzi kijelentette: a település fele “nincs többé”.

Matteo Renzi  a történtekkel kapcsolatban “mérhetetlen fájdalomról” beszélt. Hangsúlyozta: hogy Olaszországnak most mindenekelőtt szolidaritást kell tanúsítania, hogy úrrá legyen a földrengés hatalmas kihívásain.

A leginkább sújtott Amatricében Renzi találkozott a polgári védelem koordinátoraival, és köszönetet mondott a mentőosztagoknak  erőfeszítéseikért.

A földmozgásban érintett térség lakóit biztosította arról, hogy gondoskodnak a lehető legteljesebb ellátásról. “Senkit nem hagyunk magára” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az olasz kormány 235 millió euró azonnali gyorssegélyt helyezett kilátásba a földrengés sújtotta térség megsegítésére.

Az olasz polgári védelem, a tűzoltóság és a fegyveres erők mentőegységei is elindultak a térségébe, egyes hegyi települések azonban nehezen megközelíthetők – mondta Fabrizio Curcio szerda reggeli sajtótájékoztatóján.

Az áldozatok száma reggelt óta fokozatosan emelkedett: Accumoli polgármestere hat halottat jelentett, Amatrice polgármestere ötöt, a Marche tartományban levő Ascoli Piceno térségében két áldozatot találtak a romok alatt, Pescara del Trontóban háromról tízre emelkedett a halálos áldozatok száma.

A polgári védelem és az erdészet helyi emberei már délelőtt megkezdték a mentést, a földrengés által érintett tartományok (Lazio, Marche, Abruzzo) tűzoltósági járművei és mentőegységei is kivonulat a romba dőlt városokhoz, amelyek közül több egyébként is nehezen megközelíthető a meredek és szűk hegyi utak miatt. A vöröskereszt információi szerint egy híd is összeomlott.

Borús hírek Amatrice kisvárosából

Amatrice kórháza tele van sérültekkel, országos véradás indult. A több mint 2600 lakosú város történelmi központjában jelentős károk keletkeztek, az utcák járhatatlanok a teljesen romokba dőlt házak és törmelék miatt, a romok alól mentik ki az embereket, helyi jelentések szerint az épületek maradványai alól segélykiáltásokat hallani. A kisváros polgármestere, Sergio Pirozzi újabban azt közölte a RAI olasz hírügynökséggel, hogy bekövetkezett, amitől tartottak: a romok alatt több tucatnyi áldozatot találtak, őket jelenleg megpróbálják kiszedni a törmelék közül.

“Annyi a halott, hogy meg sem merem becsülni a számukat. Néhány holttestet már sikerült kihúznunk a romok alól, de valójában nem tudjuk, mennyien lehetnek a mélyben” – közölte. A várostól 5 kilométerre készült videofelvételen is látható, hogy mekkora pusztítást okozott a földrengés:

A SkyTG24 olasz hírtelevízió helyi tudósítója szerint Amatricében a terméskőből épített régi épületek szabályosan “szétrobbantak” a rezgésekben. Amatricét porfelhő fedi be. A megrémült lakosok hajnalban rohantak ki az utcára, és a legtöbben azóta is itt vannak. Aki tehette, gépkocsijába költözött be.

Mentőcsapat tagjai az Olaszország középső részét hajnalban sújtó, 6,1-es erősségű földrengésben megrongálódott egyik épület romjai között Arcuata del Trontóban 2016. augusztus 24-én (MTI/AP/Sandro Perozzi)
Mentőcsapat tagjai az Olaszország középső részét hajnalban sújtó, 6,1-es erősségű földrengésben megrongálódott egyik épület romjai között Arcuata del Trontóban 2016. augusztus 24-én (MTI/AP/Sandro Perozzi)

Sokan a későn indult mentés miatt panaszkodnak, a helyiek – nem törődve a hatóságok által lezárt utcákkal – saját maguk puszta kézzel igyekeznek a romok alá szorult embereket menteni. Azt kiáltják a romok alatt levőknek, hogy tartsanak ki. Az egyik civil mentőcsapatot egy helyi plébános vezeti. Hét személyt már élve találtak meg. A pap elmondta, hogy ivóvízre, hordágyra van szükség. Több kisebb település polgármestere telefonon azt jelentette, hogy az épületek jelentős része megsemmisült.

A Marche tartománybeli Arcquata del Trontóban két turistát élve emeltek ki a romok alól. Marche tartományban Ascoli Piceno, Fermo és Macerata városokat érintette a földrengés. Abruzzo tartományi elnöke közölte, hogy területén csak épületekben történt kár.

Accumoli utcái a földrengés után:

A mostani földmozgás méreteiben az Abruzzo régióbeli L’Aquila városát elpusztító, több mint 300 halálos áldozatot követelő 2009-es rengéshez hasonlítható – közölte Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője. Hozzátette, hogy Abruzzóban sűrűn lakott térséget érintett a földrengés, a mostani területen viszont kevesebben élnek, így remélhetőleg alacsonyabb áldozatszám várható. A földrengés az olasz fővárostól több mint 150 kilométerre levő térséget érintette, Lazio tartomány észak-keleti határán, az Appenninekben.

Az amerikai földtani intézet mérése szerint a szerdai földrengés 6,2-es erősségű volt. A rengés epicentruma a földtani jelentések szerint a Lazio régióbeli Accumoli közelében volt, de megérezték az Adria-parti Riminitől egészen Nápolyig.

KKM: nincs hír magyar érintettről

Az eddigi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a Közép-Olaszországot szerda hajnalban sújtó erős földrengésnek – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke az MTI-nek.

A sajtófőnök kifejtette: az olasz hatóságok arról tájékoztatták a római magyar nagykövetséget, hogy a jelenlegi ismereteik szerint az áldozatok és a sérültek között nincs magyar állampolgár.

Továbbá sem a KKM, sem a római nagykövetség nem kapott segítségkérő telefonhívást, nem jelezte magyar állampolgár, hogy keresi rokonát, ismerősét, aki az érintett térségben tartózkodhatott – közölte.

Menczer Tamás arról is beszámolt, hogy összességében augusztus hónapra 262 olyan magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért, aki jelezte, hogy Olaszországban lesz. Közülük a mai napot illetően 67-en közölték, hogy az országban tartózkodnak, és azok közül, akik megadták, hogy Olaszországon belül pontosan hol lesznek, senki sem jelölt meg olyan települést, amelyet érintett a földrengés – magyarázta.

A sajtófőnök ismét felhívta a figyelmet a konzuli regisztráció fontosságára és arra, hogy hasznos megadni egy országon belüli konkrét tartózkodás helyét is, hiszen a mostani esetben is látszik, hogy erre nagy szükség van, ez a segítségnyújtás hatékonyságát, gyorsaságát növeli.

A legfrissebb jelentések alapján legalább 21-en vesztették életüket és több mint százan eltűntek a Közép-Olaszországot szerdán sújtó erős földrengés következtében. A természeti csapás Umbria, Lazio és Marche régiókban okozott károkat, az egyik legnagyobb pusztítást a Marche régióbeli Arquata településen végezte, ahonnan 10 halottról és 20 sérültről érkezett jelentés. Hat halálos áldozatot jegyeztek fel a Lazio régióbeli Accumoliban és további ötöt Amatricében.

A hatóságok szerint azonban a halottak száma ennél lényegesen nagyobb lehet, sok ugyanis az eltűnt.

Mentőcsapatot küldene a Katolikus Karitász 

Csapó Viktória, a szervezet sajtóreferense az M1 aktuális csatornán azt mondta, olasz testvérszervezetük egyelőre türelmet kért a külföldi mentőegységektől, és bár már regisztrálták a magyarokat, még nem kaptak engedélyt az utazásra.

Terveik szerint hat-hét, a speciális városi mentő és kereső szakember menne a földrengésben érintett közép-olaszországi területre.

A csapat több terepjáróval érkezne a helyszínre, sérültek kutatására és kiemelésére alkalmas eszközökkel, orvosokkal, műszaki mentőkkel és két keresőkutyával.

MTI

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: