Otthon / Migráció / Merkel: a terrorizmus nem a menekültekkel érkezett
Merkel egy televíziós interjúban. MTI/EPA Fotó

Merkel: a terrorizmus nem a menekültekkel érkezett

Németország sokáig nem foglalkozott megfelelően a menekültek témájával és a schengeni külső határok védelmével – mondta Angela Merkel német kancellár egy szerdán megjelenő lapinterjúban. Arra is kitért: nem a menekültek hozták a terrorizmust Európába.

Teljesen érthető, hogy nyugtalanságot és aggodalmat keltenek a bajorországi Ansbachban és Würzburgban, illetve a Franciaországban és Belgiumban történt merényletek, de tévedés lenne azt gondolni, hogy a terrorizmus a menekültekkel érkezett – mondta Angela Merkel német kancellár egy szerdán megjelenő lapinterjúban.

A Süddeutsche Zeitung című lap szerdai – digitális formátumban kedd este kiadott – számában a német kormányfő kiemelte: a hatóságok “természetesen” észrevették, hogy nem minden menekült jó szándékkal érkezik, és azt is tapasztalják, hogy iszlamista csoportok megpróbálják menekültekbe sulykolni nézeteiket.

Azonban “egyszerűen nem igaz, hogy a terrorizmus a menekültekkel érkezett, hiszen már korábban itt volt a legkülönbözőbb formákban” – tette hozzá Angela Merkel. Az interjú abból az alkalomból készült, hogy egy éve, 2015. augusztus 31-én mondta először nyilvánosan a menekültválsággal kapcsolatban,  hogy “sikerülni fog, megoldjuk” (wir schaffen das), vagyis Németország megbirkózik a válsággal.

Merkel beismerte: sokáig nem védték meg a schengeni határokat

Ugyanebben az interjúban a német kormányfő kiemelte: “Túl sokáig mi németek sem vettünk tudomást a problémáról” és arról, hogy “összeurópai megoldásra” van szükség. Mint mondta, már 2004-ben és 2005-ben is sok menekült érkezett, de Németország Spanyolországra és a külső határokon fekvő más országokra hagyta a gondot, ellenállt “a menekültek arányos elosztásának”.

Angela Merkel hangsúlyozta: “mély meggyőződésből” mondta egy éve berlini nemzetközi sajtótájékoztatóján, hogy “sikerülni fog, megoldjuk”, de – tette hozzá – a tájékoztató előtt nem gondolta volna, hogy sokat idézett kijelentés lesz.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kiutasították az országból babócsai migránsokat

A migránsokat három évre kiutasította a bíróság hazánk területéről. Az ítélet jogerős lett, mert az …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: