Otthon / Ország-Világ / Merkel súlyos veresége
© MTI/EPA/Michael Kappeler

Merkel súlyos veresége

A bevándorló- és EU-ellenes Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi választáson megelőzte az Angela Merkel német kancellár vezette CDU-t, és a második helyen végzett a tartományi szinten jelenleg is legerősebb szociáldemokraták mögött – derült ki az exit pollokból.

Az AfD, amely most 2013 óta már a kilencedik helyi törvényhozásba került be, elsősorban a menekültválság hivatalos kezelésének bírálatával kampányolt: főként azért hibáztatta Merkelt – akinek Mecklenburg-Elő-Pomeránia hazai pályának számít – hogy nem zárta le Németország határait, amikor tavaly hasonló intézkedéseket hozott Magyarország és Ausztria. Az exit pollok szerint a szociáldemokratákra a választók 30,5 százaléka voksolt, míg az AfD 21, Merkel CDU-ja pedig 19 százalékot kapott.

© MTI/EPA/Michael Kappeler
© MTI/EPA/Michael Kappeler

Az AfD előretörése nem jelenti azt, hogy bekerülne a tartományi vezetésbe: korábban valamennyi párt kizárta a szélsőségesnek tartott szervezettel való együttműködést. A tartományban a CDU és a szociáldemokraták koalíciója kormányoz. A mostani megméretésre pontosan egy évvel az után került sor, hogy Merkel bejelentette, kormánya megnyitja az országot a több százezer menekült előtt.

Két hét múlva Berlinben tartanak választást, s a szövetségi választásokat jövő szeptemberben rendezik meg. Az AfD országos szinten is erősödik: a legújabb felmérések szerint a tömörülés 12 százaléknyi voksot kapna, s ezzel a harmadik legerősebb párt lenne a Bundestagban.

Forrás: hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: