Otthon / Terrortámadás / Szorul a hurok – visszatérnek a dzsihadisták Európába?
Brit dzsihadisták Fotó: Twitter

Szorul a hurok – visszatérnek a dzsihadisták Európába?

A légicsapások válaszút elé állították az Iszlám Államot. A terrorszervezet azonban szeret szorongatott helyzetből támadni. A nyugati biztonsági szolgálatok hazatérő dzsihadisták tömegétől tartanak az IÁ folyamatos területvesztése miatt.

Az Iszlám Állam megalakulása óta 27 ezer külföldi újonc csatlakozott a terrorszervezethez, közülük több mint ötezren Európából érkeztek. Azonban az Egyesült Államok és Oroszország vezette koalíció légicsapásai miatt egyre nagyobb veszélyben vannak a harcosok és a megálmodott kalifátus területe is folyamatosan csökken – írja brit biztonsági forrásokra támaszkodva az Independent.
Brit dzsihadisták Fotó: Twitter
Brit dzsihadisták Fotó: Twitter
Időzített bombák a küldöldről érkezett dzsihadisták
Bár az Iszlám Államon több “dezertőr-hullám” is végigsöpört, a kalifátus brutális megoldásainak köszönhetően az elmúlt hónapokban kevés külföldi harcos tért vissza Európába, de ez még nem jelenti azt, hogy a fenyegetés ne lenne számottevő. A szélsőséges, radikális, felfegyverzett és kitanított harcosok időzített bombák, akik szorult helyzetükben már a hazatérés utáni vérengzés részletein dolgozhatnak feletteseikkel – írja a brit lap.
A biztonsági tisztviselők szerint ezt a fenyegetést csak egy összehangolt uniós biztonságpolitikai tervvel lehet kivédeni.
Az Iszlám Állam “kölykei” is hazajönnek?
A hazatérő terroristák megállításában fontos akadályt jelenthet az is, hogy a dzsihadisták Szíriában és Irakban gyermekkatonákkal veszik körül magukat. Őket a koalíció szeretné “békésen” eltávolítani a frontvonalról, még mielőtt lecsapnának felnőtt harcostársaikra.
Körülbelül 1500 gyermek harcol és tanul az Iszlám Állam kalifátusában. Többségük szíriai és iraki, de Jemenből és Marokkóból is érkeznek kiskorúak.
Európai szülők gyermekei is részt vesznek a dzsihádban, a múlt héten azonosított “JoJo”, egy dzsihadista kivégzés 11 éves kék szemű gyermekhóhérja is brit állampolgár.
Öt éves kortól toboroznak
A gyermekek közül sokan agymosáson vettek részt, volt, aki nem tudta, valójában mit tesz, amikor meghúzza a ravaszt. Hazatérésük után nem lehet őket felelősségre vonni, hiszen gyerekek, és csak a felnőttek parancsainak engedelmeskedtek.
“Kalifátusi születésű” európai gyerekek is vannak, akik a korábban kiérkezett nyugati harcosok utódai. Ők is hamarosan bekerülhetnek a dzsihadista vérkeringésbe, hiszen az Iszlám Állam már 5 éves kortól toboroz.
Míg a gyermekek sorsa a koalíció erkölcsi határait feszegetik, a rövidtávú problémát a hazatérő felnőtt harcosok ezrei jelenti.
Több ország közösen próbálja felderíteni a kiutazott harcosok számát és nemzetiségét, a megszerzett információkat pedig megosztják egymással. De ha csak egy olyan ország van, ahol nem átlátható a probléma, értelmét veszti a “közös európai terv”.
Az egyetlen elrettentő tényező, ami sok dzsihadistát visszatart a hazatéréstől, az számos európai állam új szabályzata. A visszatérő harcosokat ugyanis az Iszlám Államhoz való csatlakozás vádjával még az előtt felelősségre vonhatják, hogy egy konkrét terrorakciót csak terveznének.
Szinte mindenhol börtönbe zárják őket, és egyelőre csak Dánia kínál fel számukra egy speciálisan kifejlesztett rehabilitációs programot.
Oda a határ, a dezerőröket kivégzik
Az Iszlám Állam elől nagyon nehéz elmenekülni, a terrorszervezet egy éve már az interneten is népszerűsíti a dezertőrök nyilvános kivégzését.
A Bécsből kiszökött bosnyák Samra Kesinovicot tavaly novemberben agyonverték, mikor kiderült, hogy a kiábrándult lány haza szeretne jutni szüleihez. Ő volt a leghíresebb dezertőr áldozat, de rajta kívül tömegesen végeztek ki “megingott” dzsihadistákat.
Tizenegy dzsihadista a szíriai Idlíb tartományon keresztül próbált meg hazaszökni egy másik, mérsékelt lázadói szervezet segítségével. De az Iszlám Állam megtudta, mire készülnek, utolérték őket és mindannyiukat kivégezték.
Sokak szerint az Iszlám Állam külföldi harcosai adatbázisának kiszivárogtatói is a terrorszervezethez tartoztak: így próbálták meg ellehetetleníteni a hitevesztett terroristák hazatérését, akik a dokumentumok alapján azonnal börtönbe kerültek volna.
A múlt heti török előrenyomulás is komoly akadályokat görget a terrorszervezet útjába, mivel a szíriai-török határ volt a dzsihadisták kedvenc átkelőhelye, ahol egyes vádak szerint még a török hadsereg is segített nekik a kurdok iránti gyűlölettől vezérelve. De a helyzet változott: most már ez a menekülő útvonal is bezárult.
A biztonsági tisztviselők szerint rengeteg harcost fog elveszíteni az Iszlám Állam a következő évben, sokan pedig fogságban végzik majd. De a Közel-Keleten a végső döfésre készülő nagyhatalmi koalíció elől menekülő dzsihadisták közül sokak találják majd meg a biztonságos átkelőhelyeket, és véghezviszik azt, amitől a terroristákat bombázó országok a legjobban tartanak: hazatérnek.
MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A berlini merénylő békésen sétált egy brüsszeli vasútállomáson

A berlini karácsonyi vásárba kamionnal belegázoló és  12 embert meggyilkoló ISIS-terrorista a merénylet után négy …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: