Otthon / Ország-Világ / Akkora atombombát robbantottak Észak-Koreában, hogy még Európában is megérezték
A kép forrása: internet (illusztráció)

Akkora atombombát robbantottak Észak-Koreában, hogy még Európában is megérezték

5,3-as erősségű, a földfelszínről eredő észak-koreai földrengést észleltek a kutatóállomások világszerte, még Európában is. Egy ideig nem lehetett biztosan tudni, mi történt, de az általános vélemény szerint azt a kommunista rezsim eddig legnagyobb atomrobbantása okozhatta, amivel a hatalom megszerzésének 68. születésnapját ünnepelhették. A rengés helyi idő szerint reggel fél 9-kor történt a Punggye-ri nukleáris gyakorlótér közelében – írja az Index.

Egy ilyen földmozgás 20-30 kilotonnás atomtöltet felrobbantására utal, ami a legerősebb atombomba lehet, amelyet Észak-Korea eddig felrobbantott. A BBC dél-koreai katonai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a mai robbantás ereje a duplája lehetett az eddigi legnagyobbnak, és Phenjan egy lépéssel közelebb kerülhetett a csapásmérésre alkalmas nukleáris fegyver előállításához.

Helyi idő szerint késő délután Phenjan bejelentette, hogy a rezsim születésnapja alkalmából egy új típusú robbanófejjel atomrobbantást hajtott végre. A robbanófejet szerintük ballisztikus rakétákra is képesek felszerelni.

A dél-koreai elnöki hivatal tájékoztatása szerint a történtek miatt az elnöki palotában, a Kék Házban összeül az ország nemzetbiztonsági tanácsa, melynek ülését a miniszterelnök fogja vezetni. Tokió az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezi

Forrás: propeller.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: