Otthon / Ország-Világ / Hétfőn becsöngetnek a parlamentben is
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hétfőn becsöngetnek a parlamentben is

Az Országgyűlés hétfőn kezdi meg őszi ülésszakát. Az első, négynapos ülés Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik, majd két új ellenzéki képviselő teheti le esküjét, a korrupcióval gyanúsított fideszes Mengyi Roland mentelmi jogát pedig felfüggesztheti a parlament.

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor a kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdődik, amire valamennyi frakció reagálhat.

MTI Fotó: Bruzák Noémi
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ezt követően két új ellenzéki képviselő teheti le esküjét: a Jobbik padsoraiban Pintér Tamás váltja Novák elődöt, a párt korábbi alelnökét, míg az LMP-ben Schiffer András volt frakcióvezető, társelnök helyét Hadházy Ákos Ányos veszi át.

A képviselők a mandátumigazolások után új tagot választanak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsába, amire azért van szükség, mert Bártfai-Mager Andrea távozott a testületből, mivel postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos lett. A tanács új tagja Kardkovács Kolos, a jegybank korábbi jogi és szanálásért felelős ügyvezető igazgatója lehet, akinek jelölését a Fidesz-frakció egyhangúlag támogatta.

A parlamentnek döntenie kell a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogáról is, miután a legfőbb ügyész kezdeményezte annak felfüggesztését egy a 168 órában nyilvánosságra került korrupciógyanús ügyben. Mengyi Roland korábban közölte, teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal, és azt kéri képviselőtársaitól, hogy szavazzák meg mentelmi jogának felfüggesztését “a valóság mielőbbi tisztázása érdekében”. Lázár János,  a Miniszterelnökség vezetője legutóbb úgy fogalmazott: a képviselőnek magáért kell helyt állnia, a kormány nem tervezi, hogy helyt áll érte.

A Ház hétfői ülése interpellációkkal és azonnali kérdésekkel folytatódik, majd nemzetközi szerződések kihirdetéséről szóló javaslatok vitáival ér véget.

Kedden az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót hallgatják és vitatják meg a képviselők, majd a polgári perrendtartásról szóló törvényjavaslat általános vitája kezdődhet meg.

Szerdán a vadászkamarai törvény módosítása mellett terítékre kerülnek energetikai és hírközlési témájú javaslatok is.

A parlament ülése a következő hét hétfőjén kérdésekkel és azonnali kérdésekkel ér véget.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: