Otthon / Dél-somogyi hírek / Belső-Somogy tájain

Belső-Somogy tájain

Elkezdődött a parlament őszi ülésszaka. Természetesen továbbra is igyekszünk megosztani kedves olvasóinkkal a térség képviselőinek felszólalásait, de ha egyéb – közérdeklődésre számot tartó – tevékenységre bukkanunk, akkor arról is tudósítunk. A Jobbik színeiben az országgyűlésbe került, Barcson élő középiskolai történelemtanár, Ander Balázs facebook-oldalán hirdetett köztéri fogadóórát Kutasra és Somogyszobra. Az első őszi munkanapokról és mai tapasztalatairól faggattuk az ellenzéki honatyát.

helló: -Akik nyomon követik ténykedését, nem csalódtak, hiszen a hétfői nyitónap sem maradhatott el felszólalás nélkül.

Ander: -Kénytelen voltam ismét felvetni a vízvári iskola ügyét, hiszen mind a mai napig válaszra várnak azok az emberek, akik nem félve a hatalom megtorlásától, aláírták azokat a petíciós íveket, amelyeken a tiltakozó aláírásokat gyűjtötték a falu állami elsorvasztása miatt.

helló: -Márpedig illő lenne válaszra méltatni a lakosságot.

Ander: -A tisztelet meg kellene, hogy illesse a vidéki embereket is! Csakhogy nem véletlenül érzik magukat másodrendű állampolgárnak, mert válasz továbbra sincs. Mindez jól mutatja, hogy valójában mennyire tartják fontosnak a lokális társadalom közügyek iránt fogékony tagjait.

helló: -Semennyire?

Ander: -A kérdőjel indokolatlan. Nyugodtan mondja kijelentő módba.

helló: -A legnagyobb közösségi videómegosztó portálon már ott a következő, mintegy negyedórás felszólalása is, amit kedden mondott el. Ezt természetesen mi is meg fogjuk osztani, hiszen véleményünk szerint ezer szállal kapcsolódik a térségünket is komolyan érintő cigányintegrációs témakörhöz.

Ander: -Ezt ezúton is köszönöm. Bizony, mai kutasi és somogyszobi köztéri fogadóóráim tapasztalatai csak megerősítettek abban, hogy a közeljövő társadalmi nyugalma – és egyáltalán az ország jövője – múlik azon, hogy megoldjuk ezt a feszítő kérdést.

Somogyszob, Topogó kocsma. Egy hideg kóla jólesett a standolás végén.
Somogyszob, Topogó kocsma. Egy hideg kóla jólesett a standolás végén.

2

helló: -Akkor nem csak azért hasznos egy ilyen köztéri fogadóóra, mert addig is friss, vidéki levegőn tartózkodik, meg természetes napbarnítottságra tehet szert…

Ander: -Ezek is fontos szempontok, de túl a tréfán, mindig is mondtam, hogy egy vidéki országgyűlési képviselő kutya kötelessége, hogy időről-időre meghallgassa az emberek véleményét.

helló: -Kutason például most volt falunap, nem lett volna egyszerűbb ott felbukkanni, és akkor begyűjteni ezeket a tapasztalatokat?

Ander: -Mivel polgármester úr nem hívott a falunapra, így nem tartottam volna illő dolognak, hogy kéretlen vendégként belecsöppenjek a forgatagba. A látogatás időpontjául inkább én választottam egy másik napot, és én invitáltam meg a helybélieket egy kis beszélgetésre. Az Isten szabad ege alá, köztérre, minden különösebb formaságot mellőzve.

 

Kutas. Köztéri fogadóóra a Jobbik ottani önkormányzati képviselője, Pávlicz Zsolt társaságában.
Kutas. Köztéri fogadóóra a Jobbik ottani önkormányzati képviselője, Pávlicz Zsolt társaságában.

4

helló: -Frappáns fricska.

Ander: -Értelmezze, ahogyan akarja. Egy biztos, nagyon jót beszélgettem ottani önkormányzati képviselőnkkel, Pávlicz Zsolttal, és mindazokkal a kutasi polgárokkal, akik megtiszteltek azzal, hogy elmondták a véleményüket. Közmunkaprogramról, cigány-magyar együttélésről, vidéki szegénységről. Kellenek ezek az impulzusok, mert annak, amit a parlamentben mondok, ezek adják meg a hitelesítő erejét. Ellenzéki képviselőként nem a hazug habonyi propaganda, hanem a hús-vér emberek mindennapi tapasztalatain alapuló magyar rögvalóság kell, hogy iránytűként szolgáljon a számomra.

helló: -Kutasról Beleg, Ötvöskónyi, valamint Segesd érintésével érkezett Somogyszobra.

Ander: -Ez volt az útvonal. És mint ahogyan múltkor is, amikor ezekben a községekben jártam, most is el kell mondani, hogy a vidék elképesztő átalakuláson megy keresztül. A magyar lakosság aránya rohamosan csökken, ezért ha a romaintegráció a mostani szinten reked meg, akkor az érintett térség süllyedő Atlantiszként fog eltűnni, és ugyanolyan sorsra jut, mint a Dél-baranyai Ormánság, vagy a borsodi Cserehát elgettósodott, remény nélküli régiója.

helló: -Nem vágták még a fejéhez, hogy nincs sok értelme egy-egy ilyen falusi köztéri fogadóórának, mert hát pár nyugdíjason, meg munka nélkül kódorgón kívül úgysem tud mással szót váltani?

Ander: -Egyrészt, ne írjuk le a nyugdíjasokat, hiszen pontosan ők azok, akik élettapasztalatuknál fogva hiteles tanúi lehettek a vidék rendszerváltás óta történő leépülésének. Másrészt az aktív korosztály tagjai is mindig fel-felbukkannak a köztéri fogadóórák helyszínén, hiszen gyesen lévő anyukák, szabadnapjukat töltő munkások is színesítik a palettát. De hogy mást ne említsek, mai somogyszobi látogatásom idején a Kaszó Zrt. volt vezérigazgatójával is sikerült egy több szempontból is hasznos félórás beszélgetést lebonyolítanom. Ha valaki, akkor mérnök úr aztán tud érdekes dolgokról mesélni és hasznos tanácsokkal szolgálni.

 

helló: -A rendelkezésünkre bocsátott képek alapján még a kocsmába is betért a fogadóóra végével.

Ander: -Bizony. Ma elég rendesen befűtöttek, tehát tényleg jólesett egy jéghideg kóla. De ha tisztelt kormánypárti képviselőtársaim is tisztában akarnak lenni a közhangulattal, akkor őszintén javasolni tudom nekik is az ilyen kitérőket.

helló: -Örömmel várjuk majd az efféle beszámolót is!

Ander: -Szívesen. Csak nem biztos, hogy a nyomdafesték ill. az internet nyilvánossága elbírná…

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Osztályok szűnhetnek meg a Nagyatádi Kórházban? Vajon igaz a pletyka?

Az a szóbeszéd járja, hogy Nagyatádon megszüntetnék az aktív kórházi ágyak számát, a belgyógyászat, a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: