Otthon / Nagyatádi hírek / Arcok, életek, sorsok – történetek a képek mögött
A kép forrása: sonline.hu

Arcok, életek, sorsok – történetek a képek mögött

Arcok, életek, sorsok. Minden fényképe egy-egy történetet mesél el, melyre érdemes odafigyelni, továbbgondolni, elmerülni benne. A nagyatádi eM. Soós György és a kínai Wei Xiang közös kiállítása nyílt a Nagyatádi Kulturális és Sport Központban.

Kifejező arcok, beszédes mozdulatok, érzékletes élettörténetek, szemléletes színhasználat. Összesen 59 képet tekinthet meg az érdeklődő a Nagyatádi Kulturális és Sport Központban, aholWei Xiang és eM. Soós György Kettős Fantázia II. című könyvének képanyaga látható. Ahogy a cím is sejteti, a kiállítás alapötletét maga a kettős fantázia adta, két nagyon távoli karakterű „figura”, a kínai Wei Xiang és a magyar eM. Soós György közös szakmai munkája és barátsága.

– Szinte végigbóklásztuk a világot, jártunk többek közt Kínában, Tibetben, Alaszkában és olyan emberekről készítettünk fotókat, akik értéket közvetítetnek a világban – magyarázta eM. Soós György a képek kapcsán. – Az volt a célunk, hogy a képek magukért beszéljenek, és látva őket induljon el egy újabb beszélgetés, mert ez hiányzik a mai világban. Egyszerűen elmegyünk egymás mellett és nem figyelünk a másikra, nem kommunikálunk.

A fotókon olyan személyek jelennek meg, mint például a világ egyik leghíresebb szaxonfonosaként nyilvántartott Kenny G., vagy a nagylelkűségéről híres kitűnő brazil középpályás labdarúgó Ricardo Izecson dos Santos Leite, ismertebb nevén Kaká. Vagy a népszerű Kennedy asszony, aki kitalálta a speciális olimpiát, ami a világ egyik legszebb története, ahol nem pénzről, hanem élményről szól a verseny. Történeteik példaértékűek.

A kép forrása: sonline.hu
A kép forrása: sonline.hu

– Ha megtalálod a szemkontaktust és a hangot a másikkal, akkor jó képet tudsz róla készíteni – tette hozzá eM. Soós György. – A képpel egy valódi, mindennapos és érdekes történetet tudsz elmesélni. És ha ezt a mesét úgymond kivetíted, jó esetben elindul valami a nézőjében. És a legtöbb esetben elindul.

A nagyatádi fotóművész és a kínai festőművészből lett fotós, Wei Xiang barátsága és közös munkája közel húsz éves múltra tekint vissza. Alaszkában, egy speciális olimpia kapcsán találkoztak először, és lassan, de biztosan közeledtek egymás felé. Ahogy megfogalmazták: kapcsolatuk olyan, mint egy hangszer, amit be kell hangolni és a különböző kultúrák miatt rendkívül oda kell figyelni a másikra.
– Wei mindig tudja, hogyan tud segíteni másoknak, egyszerűen ráérez az emberekre – tette hozzá a nagyatádi fotós. – Egy ilyen barátság óriási tanulópénz és az életben nagyon fontos.

A két művész első könyve a kínai világkiállításon is bemutatkozott, melyben életre keltek a történetek, melyek azóta a saját útjukat járják. eM. Soós György szerint a képanyag alkalmas arra, hogy a történetek megmaradjanak, egyfajta katalizátor szerepe van. Ahogy fogalmaz: Somogyországban is fontos megtalálni azokat a történeteket, amire büszkék lehettünk.

Forrás: sonline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Tisztújítás: közülük kerülhet ki a Jobbik következő vezetése

Szombaton tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik. A párt szabályzatai alapján a jobbikos alapszervezetek jelölhették taggyűléseiken …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: