Otthon / Somogy megye / Új HEROS AQUADUX- X 4000-es gépjárműfecskendővel gazdagodott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
A kép forrása: somogy.katasztrofavedelem.hu

Új HEROS AQUADUX- X 4000-es gépjárműfecskendővel gazdagodott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tizenöt hazai gyártású HEROS AQUADUX-X 4000-es gépjárműfecskendőt, négy felújított tűzoltóautót, árvízvédelmi konténereket és egy szállítójárművet, illetve egy egészségügyi konténert adtak át szeptember tizenötödikén Budapesten, a BM HEROS telephelyén a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságoknak, önkéntes tűzoltó egyesületeknek, illetve az országos egészségügyi és munkabiztonsági központnak.

A BM HEROS Zrt. fennállásának tizenötödik évfordulóján adták át a tizenöt gépjárműfecskendőt. Az ünnepségen Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes mondott köszöntőt. Az államtitkár hangsúlyozta, Magyarország alaptörvénye szerint minden állampolgárnak joga van a biztonsághoz, függetlenül attól, mekkora településen él. Hozzátette, az átadandó új és felújított fecskendők éppen ennek a biztonságnak a növelését szolgálják. A tizenöt új tűzoltó szer hozzájárul ahhoz, hogy a katasztrófavédelem beavatkozó állománya megfelelő eszközökkel rendelkezzen. A HEROS AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendőkkel kapcsolatban Kontrát Károly emlékeztetett arra, több éves fejlesztőmunka eredményeként hozták létre, hazai gyártásban, hazai munkaerő felhasználásával. A prototípust 2013-ban készítették el, az első darabot rá egy esztendőre mutatták be, a sorozatgyártás pedig ez év elején indult.

A beszédet követően Kontrát Károly és dr. Tollár Tibor tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója átadta Somogy megye katasztrófavédelmi igazgatójának a fecskendő stilizált indítókulcsát.

A 132,5 millió forint értékű HEROS AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendők Rába gyártmányú futóművel, rugókkal és fékberendezéssel, valamint Renault fődarabokkal rendelkeznek. A tűzoltástechnikai berendezést számítógép felügyeli, rendelkezik adatgyűjtő, diagnosztikai és automatizált funkcióval, a hibás kezelésre is figyelmeztet. A jármű négyezer liter vizet tud szállítani, tűzoltási és műszaki mentési feladatoknál is kiválóan alkalmazható. Nemcsak városi környezetben, hanem lakott területen kívül, akár nehéz terepviszonyok között is jól használható.

Forrás: somogy.katasztrofavedelem.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Sok munkát ad a vihar a megye tűzoltóinak

Csúnyán elverte a jég Kaposvárt és környékét. A viharos időjárás miatt sok a teendője a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: