Otthon / Ország-Világ / Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédről: A Fidesz legfelső vezetése érintett a zavargásokban, erről dokumentum van
A kép forrása: internet

Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédről: A Fidesz legfelső vezetése érintett a zavargásokban, erről dokumentum van

A volt miniszterelnök a 10 éves évforduló alkalmából beszélt az őszödi beszédről. Ízelítő.

Létezik olyan, államtitokká minősített dokumentum, amely tényszerűen ír arról, hogy az őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni káosz előállításában a Fidesz legfelső vezetése is érintett – Gyurcsány Ferenc többek között erről is beszél egy a 10 éves évfordulóra készített interjúkötetben. Az alábbiakban a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsból közlünk részleteket.

A 2006. májusi őszödi beszéd szeptember 17-i kiszivárgásának és az azt követő fővárosi zavargások 10. évfordulójára készített összeállításban Gyurcsány Ferencen kívül többek között Deutsch Tamás, Fodor Gábor, Gulyás Gergely, Horn Gábor, Lendvai Ildikó, Schiffer András, Török Gábor beszélt Kósa Andrásnak a 10 évvel ezelőtti eseményekről. Az interjúkötet a Noran Kiadó gondozásában jelenik meg. Kósa András jelenleg a HírTv munkatársa.

Többek szerint az a tény, hogy a Fidesz retorikájában már 2006 nyarán megjelenik az „ezek összevissza hazudoztak nekünk” elem, és erre kampányt építenek, arra utal hogy Orbán Viktorék jóval a nyilvánosságra kerülés előtt tudtak a beszédről.

Gyurcsány Ferenc: Mi ebben majdnem biztosak vagyunk, azt pedig lényegében tudjuk, hogy a beszédről nagyon korán tájékoztatták Orbán Viktort, mint a Fidesz elnökét, és ő nagyon pontosan tudta, hogy mikor, és hogyan fog kiszivárogni. És azt is tudjuk, hogy a Fidesznek érdemi szerepe volt a beszéd kiszivárgását követő zavargások előkészítésében.

Ezt hogy érti?

GYF: Ahogy mondtam: szó szerint.

A Fidesz kapcsolatban állt olyan futball-huligán csoportokkal, vagy szélsőjobboldaliakkal, akik utcára vonultak, és például megostromolták a tévészékházat?

GYF: Erről azt tudom mondani: ma már tudom, hogy van a magyar államigazgatásban olyan államtitokká minősített papír, ami erről tényszerűen ír. És azt is tudom, hogy ennek van olyan másolata is, amit a fideszesek akkor sem fognak tudni eltüntetni, ha egyszer attól kell félniük, hogy kormányváltásra kerül sor, és az új kormány feloldja ezeknek a dossziéknak a titkosságát. Ezekből a jelentésekből pontosan kiderül, hogy a Fidesz leg-leg-legfelső vezetői érintettek voltak ebben a folyamatban.

Próbálták őket bárhogyan – informális módon – szembesíteni ezzel? Próbáltak rákérdezni, hogy „ezt most miért csináljátok”?

GYF: Mi ezt akkor nem tudtuk. Amit tudtunk, az a Fidesz középvezetőinek egy körének érintettsége. De ez elhangzott a parlament rendvédelmi bizottsága ülésének később nyilvánossá tett ülésein is. A titkosszolgálatok akkori vizsgálatai kiderítették, hogy fideszes középvezetők is szervezték a zavargásokat. Idáig már akkor, 2006 őszén eljutottunk. Az a mi ügyetlenségünk, hogy ezt a tudást már akkor sem tudtuk kihasználni. A Fidesz felső köreinek érintettségét 2010 után tudtam meg, vagyis már rég nem voltam hivatalban.

Forrás: magyarnarancs.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: