Otthon / Barcsi hírek / A város történetével ismerkedtek Barcson
A kép forrása: internet

A város történetével ismerkedtek Barcson

A régi bíróság helyén ma már a Türr István Képző és Kutató Intézet üzemel, ám az épület gazdag és közel kétszáz éves múltra tekint vissza.

Több százan csatlakoztak a Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz Barcson. A régi bíróság helyén ma már a Türr István Képző és Kutató Intézet üzemel, ám az épület gazdag és közel kétszáz éves múltra tekint vissza. Sándor Máté muzeológus elmondta: Kremzír Miksa palotáját az apja, Károly építtette és sokáig faipari vállalkozás üzemelt benne. Hozzátette: a város történetének meghatározó szerepű családja 1848-50 körül egy szál lóval és szekérrel, ószeresként érkezett Barcsra. Néhány év múlva, 1866-ban mar megvették első birtokukat a Széchényiektől. A Kremzírek folyamatosan emelkedtek a ranglétrán, üzemeket létesítettek, támogatták a helyi egyesületeket és egyre több embernek adtak munkát. A zsidótörvények, holokauszt után azonban elvesztették a létjogosultságukat Barcson. Végrendeletükben pénzt hagytak a városra.

A barcsi zsidók körülbelül az 1800-as években érkeztek a vasútépítéssel egyidőben – mondta a Kremzír család története kapcsán a szakember. – Izraelita iskola, imaház, zsinagóga épült, a zsidók a település életének részévé váltak.

Forrás: sonline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Osztályok szűnhetnek meg a Nagyatádi Kórházban? Vajon igaz a pletyka?

Az a szóbeszéd járja, hogy Nagyatádon megszüntetnék az aktív kórházi ágyak számát, a belgyógyászat, a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: