Otthon / Somogy megye / Elegük lett a buszosoknak: jön a Volán-sztrájk, egyelőre Somogyban
A kép forrása: internet (illusztráció)

Elegük lett a buszosoknak: jön a Volán-sztrájk, egyelőre Somogyban

Egy hétig tartó sztrájkot hirdet október 31-től a Volán társaságoknál az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége. Az AKSZSZ szeptember ötödikén felkérte a kormányfőt, hogy jelölje ki képviselőjét, akivel a sztrájkbizottságuk a munkabeszüntetés előtti kötelező hét napos egyeztetést lefolytathatja – közölték pénteken az érdekvédők.

A sztrájkbizottság az első tárgyalási napot szeptember 15-re tűzte ki, de a miniszterelnökségtől péntekig sem érkezett válasz, s a kormány képviselője sem kezdte meg az egyeztetést a szövetséggel.

Dobi István, az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke közölte: az egyeztetés sikertelensége miatt, az AKSZSZ sztrájkbizottsága a sztrájk megtartása mellett döntött, amely október utolsó napjától egy hétig tart  az ország hat régiójában, melyet a Volán munkavállalóinak körében hirdetnek majd meg.

Pénteken az érdekvédelmi szervezet kérelmet terjesztett elő a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál: ebben a szövetség kéri az első fokú bíróságtól, hogy a három év alatt történő 50 százalékos bérfelzárkóztatásról szóló tárgyalások kikényszerítése céljából kitűzött sztrájk megtartásának jogszerűségét, nem peres eljárásban állapítsa meg.
–  Másfél éve folyamatosan elszántak vagyunk – mondta a Somogyi Hírlapnak Dobi István. – Azt csináljuk, amit egy szakszervezetnek ilyenkor tennie kell. Bár folyamatosan falakba ütközünk, ettől függetlenül meghirdetjük a sztrájkot. Úgy érzem, hogy mindig, de ebben a helyzetben különösen lényeges az összetartás.

Ha nem fognak össze a dolgozók, akkor úgy érzem, hogy megbukik a bérharc. Szerintem egyértelműen akkor lehet sikeres a munkabeszüntetés, ha a munkavállalók  – szakszervezeti hozzáállástól függetlenül – támogatják a sztrájkot és a járatok 10-15 százaléka kimarad egy héten át. Ennek már egészen biztosan  lenne jelzésértéke.

Forrás: sonline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Sok munkát ad a vihar a megye tűzoltóinak

Csúnyán elverte a jég Kaposvárt és környékét. A viharos időjárás miatt sok a teendője a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: