Otthon / Ország-Világ / Nem enyhül a lengyel abortuszszigor
Lengyel tüntetők Varsóban a szigorú abortusz-szabályozás ellen, 2016. április 3-án. Fotó: Agencja Gazeta / Reuters

Nem enyhül a lengyel abortuszszigor

Elvetette pénteken a lengyel szejm azt a – polgári szervezetek által benyújtott – tervezetet, mely az abortusztörvény lazítását célozta, ugyanakkor részletes vitára bocsátották az életvédők által előterjesztett, az abszolút abortusztilalmat bevezető javaslatot – írta az MTI.

A Lengyelországban jelenleg érvényes törvény liberalizálását célzó javaslat minden megszorítás nélkül a terhesség 12 hetéig engedélyezte volna az abortuszt. A csütörtök esti általános vitában a kezdeményezésről eltérő véleményeket fogalmaztak meg a képviselők, az összes tömörülésben akadtak belső nézeteltérések. A liberális tervezet elvetéséről az ellenzéki Lengyel Parasztpárt javaslatára szavaztak. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezetése támogatta, hogy mindkét tervezeten további munkálkodjon a parlament, de nem rendelt el szavazási fegyelmet. Így a PiS képviselőinek többsége – 176 honatya – a részletes vitára bocsátás ellen szavazott, miközben csak 43 képviselő támogatta ezt.

A javaslat további megvitatását a Lengyel Parasztpárt mellett a Kukiz´15 ellenzéki tömörülés többsége is ellenezte, akárcsak a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) 13 képviselője. A PO 98 képviselője viszont támogatta a részletes vitára bocsátást.

A liberális javaslatot benyújtó Barbara Nowacka, a parlamenten kívüli Te Mozgalmad tömörülés aktivistája kilátásba helyezte, hogy a tervezetet újból be fogják nyújtani, a teljes abortusztilalom bevezetése ellen pedig október 1-én tüntetést szerveznek a szejm épülete elé.

Forrás: index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: