Otthon / Kultúra és Tudomány / Ennyi bort még megihat – Utána már káros
Vörösbor (MTI Fotó: H. Szabó Sándor)

Ennyi bort még megihat – Utána már káros

Jót tesz a koleszterinszintnek, védi a szívet és az érrendszert, és a legújabb kutatások szerint segíthet a daganatos betegségek megelőzésében. Nem egy új csodaszerről van szó, hanem a jó öreg vörösborról. Merthogy most már tudományosan is bizonyított, számos összetevője révén egészséges lehet a mérsékelt borfogyasztás.

Az utóbbi években egyre többször került előtérbe, hogy a bornak nem csak hátrányos tulajdonságai vannak, hanem nagyon is előnyös élettani hatásokkal bír.

A felismerés nem új keletű. Samuel Black már 1819-ben felfigyelt erre, és közzétette az ezzel kapcsolatos megfigyelését, amelynek később igen nagy visszhangja lett.

Vörösbor (MTI Fotó: H. Szabó Sándor)
Vörösbor (MTI Fotó: H. Szabó Sándor)

Az ír orvos azt figyelte meg, hogy a dél-európai államokban az elhalálozás, főként a középkorúak körében jelentősen kedvezőbb, mint az északi államokban.

Később statisztikusok, biológusok és orvosok is elkezdték ezt analizálni. 1992-ben alkották meg erre a francia paradoxon kifejezést, vagyis azt, hogy a sok zsiradékot tartalmazó francia étrend ellenére a szív- és érrendszeri megbetegedések száma Franciaországban alacsonyabb, mint a kevesebb zsírt fogyasztó nemzeteknél.

Ezt a nagyobb mennyiségben fogyasztott vörösborral magyarázták – mondta Prof. dr. Horváth Boldizsár főorvos a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

Végül a tudományosan megalapozott vizsgálati eredmények adták meg a végső bizonyítékot arra, hogy a valóban mérsékelt borfogyasztásnak jótékony hatása van.

Akkor még úgy gondolták, hogy csak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre hasznos, de ma már tudjuk, hogy daganatos megbetegedések ellen is védőhatással bír – tette hozzá.

Nem mindegy, mit és mennyit

Nem mindegy azonban, milyen bort iszunk. A fehérboroknak is van kedvező hatása, de a könnyű vörösborok a legjobbak ebből a szempontból. A testesebb borok és a szeszes italok flavonoid hatását ugyanis negatív értelemben kompenzálja a magasabb alkoholtartalom.

Az életkilátások pedig természetesen csak egy bizonyos mennyiségig javulnak.

A nők körülbelül feleannyit ihatnak, mint a férfiak. Egy egység alkohol körülbelül két deci borban van. Vagyis a férfiak naponta kettőt, a nők pedig egyet ihatnak meg – húzta alá.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: