Otthon / Ország-Világ / Bírság helyett fennmaradási engedélyt kaphatnak az engedély nélkül fúrt kutak
A kép forrása: http://www.tomikut.hu/2016/10/engedely-nelkul-furt-kut-utolagos-fennmaradasi-engedelyenek-kiadasa/

Bírság helyett fennmaradási engedélyt kaphatnak az engedély nélkül fúrt kutak

Egy jogszabály-módosításnak köszönhetően szankciók alkalmazása nélkül fennmaradási engedélyt kaphatnak a 2016. június 4. előtt engedély nélkül fúrt vagy a nem azok szerint üzemelő kutak Magyarország területén. A változtatás célja, hogy az eddig illegálisan működő vízkiviteli eszközök „kifehéredjenek” és a vízfogyasztók jogkövető módon járjanak el.

A fennmaradási engedélyt 2018. december 31-ig lehet kérelmezni a megfelelő vízgazdálkodási hatáskörrel rendelkező hatóságok valamelyikénél. A jegyzőtől akkor, ha a kút háztartási igényeket elégít ki és legfeljebb évi 500 köbméter vizet szolgáltat talajvízből vagy vízparti vízből. Kitétel az is, hogy a kút ne érintsen vízbázisvédelmi területet. Ettől eltérő esetben a fővárosi vagy a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz kell benyújtani a kérelmet, amelyhez csatolni kell a működő, megépített kút pontos tervdokumentációit is.

Amennyiben a kút megkapja a fennmaradási engedélyt és 2016. június 4-e előtt fúrták, a tulajdonosát nem bírságolják meg. A kút létesítésének időpontját szükség esetén bizonyítani kell, ha ugyanis a megadott dátum után létesítették, akkor a fennmaradási engedélyt az eljáró hatóság kiadja, ugyanakkor bírságot is kiszab. Más esetben – ha például a hatóság nem engedélyezi a kút fennmaradását – a kút elbontására, megszüntetésére kötelezik a kérelmezőt.

Forrás: somogy.katasztrofavedelem.hu

A kép forrása: tomikut.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Osztrák kancellár: jövő nyárra térhet vissza az élet a normális kerékvágásba – 24.hu

Jövő év nyarára visszaállhat az élet a normális kerékvágásba a koronavírus-válság után, köszönhetően annak, hogy …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: