Otthon / Kultúra és Tudomány / Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!
A kép forrása: internet

Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!

Az Erdők Hete rendezvénysorozat immár huszadik alkalommal várja a látogatókat – kicsiket és nagyokat egyaránt – október harmadika és kilencedike között Magyarország erdeiben. Az Országos Erdészeti Egyesület által indított kezdeményezés az idén mintegy 50 helyszínen, közel 150 programmal hívja az erdőt szerető embereket a természetbe.

Fedezd fel az erdőt az erdészekkel! – Az Erdők Hete jelmondata jól összefoglalja az 1997 óta rendszeresen megszervezett program fő céljait.
– A rendezvénysorozat a Magyarország területének egyötödét borító erdőállomány páratlan gazdagságát, közjóléti és a nemzeti vagyonban betöltött szerepét hivatott megismertetni a legszélesebb nyilvánossággal – mondta Ihárosi Péter, a SEFAG Zrt. szóvivője. – Felfedeznivaló pedig bőven akad, hiszen 2010 óta csak a 22 magyar állami erdőgazdaság több mint 15 milliárd forintot fordított közjóléti és turisztikai fejlesztésekre: 52 kilátót, 66 szálláshelyet, 29 erdei iskolát, több mint 160 erdei kiránduló- és pihenőhelyet alakítottak ki, vagy újítottak fel. Emellett több magánerdészet is erdei iskolákat, kirándulóközpontokat, tanösvényeket létesített, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének nagyrendezvénye pedig kiemelten foglalkozott a környezeti nevelés témájával.

A XX. Erdők Hete rendezvénysorozaton a vezetett túrák, terepi foglalkozások, játékos vetélkedők mellett erdei koncertek, sportversenyek, erdei nyílt napok színesítik a programkínálatot. Mindezt a hazai erdőket legjobban ismerő szakemberek, a magyar erdészek osztják meg az érdeklődőkkel. A foglalkozások a legtöbb helyszínen az erdészeti erdei iskolák oktatási programjára épülnek, ahol kicsik és nagyok, az egész család játékosan ismerkedhet közös kincsünk, a magyar erdők világával. A korábbi évek hagyománya és sikeres szervezése alapján az Országos Erdészeti Egyesület, mely az idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját, a földművelésügyi miniszter felkérésére szervezőként működik közre az eseménysorozat koordinálásában.

– Somogyban a SEFAG Zrt. munkatársai kilenc különböző helyszínen várják az érdeklődőket – tette hozzá. – A rendezvényen várhatóan mintegy félezer gyermek vesz részt óvodástól az iskolás korig. Évről-évre leglátogatottabb a Zselici Csillagpark és a Zselici Erdészet programja, ahol a Zselic élővilágán túl az emberi tevékenység hatását is bemutatják. Kaposvártól távolabb eső programhelyszínek közül az idén a Barcsi Erdészet állította össze a legszínesebb kínálatot. A barcsi programok után érdeklődők öt különböző helyszínen az élővilág titkait feltáró sétától a Dráva Múzeum Minden, ami víz című kiállításának megtekintésén keresztül játékos sport és kézműves foglalkozásokig választhatnak érdeklődési körüknek megfelelően. A barcsi programok lebonyolításában a Dráva Völgye Középiskola, a Duna Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Dráva Múzeum munkatársai összefogásával jön létre.

Forrás: sonline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: