Otthon / Ország-Világ / MINDENT VISSZA?! – MEGBUKOTT A FIDESZ FÖLDPOLITIKÁJA
A kép forrása: alfahir.hu

MINDENT VISSZA?! – MEGBUKOTT A FIDESZ FÖLDPOLITIKÁJA

A kormány földpolitikája megbukott, nem azokat a célokat szolgálja, amelyekre meghirdették, és erről már bírósági papírja is van, hangzott el a Jobbik hétfői sajtótájékoztatóján. Magyar Zoltán arra hívta fel a Fideszt, hogy azonnal függessze fel a földeladásokról szóló törvény elfogadását.

A Jobbik agrárpolitikusa egy múlt heti másodfokú bírósági döntésre hivatkozott, amely a Kishantos kontra Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) perben született. A bíróság felfüggesztette ugyanis a bírósági eljárást, mert véleménye szerint az NFA törvény bizonyos pontjai nem csupán a magyar alaptörvénnyel nem egyeztethetőek össze, de még az ENSZ antikorrupciós rendelkezéseivel is szembe mennek. Ezért az ügyet az Alkotmánybírósághoz (Ab) küldte a másodfokon eljáró Törvényszék.

Magyar Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, reméli, az Ab nagyon rövid idő alatt megsemmisíti az NFA törvény azon jogszabályait, amelyek lehetőséget biztosítottak a földprivatizációra.

Mindig is Kishantosnak szorítottunk – szögezte le.

“Azt tartottuk szem előtt, hogy az Európa által elismert, komoly eredményeket felmutató ökogazdaság vissza tudja nyerni az életét, területeit”

– tette hozzá a szakpolitikus.

A jobbikos honatya a bírósági döntésre hivatkozva megállapította: az Orbán-kormány által levezényelt földprivatizáció sem a helyi érdekeket nem segítette, sem a helyben élést nem mozdította elő, sem pedig a természeti erőforrásokkal való korrekt bánásmódot nem célozta meg. Véleménye szerint az árverésekkel csak azt érték el, hogy “az eladott területek kétharmadát egy szűk 20 százalékos réteg szerezte meg” – jelentette ki.

A kép forrása: alfahir.hu
A kép forrása: alfahir.hu

Az Alkotmánybíróság döntése nemcsak a Földet a gazdáknak! földeladásait fogja visszamenőlegesen megváltoztatni, de érinteni fogja a korábbi “botrányos földbérleti pályázatokat is”. (Amennyiben igaza lesz a jobbikos politikusnak, ez rettenetesen fog fájni Mészáros Lőrincnek, akinek a semmiből történő megjelenése a földbérleti pályázatok megjelenésére datálható).

Magyar Zoltán kifejtette pártja álláspontját, eszerint a Fidesznek meg kell várnia az Alkotmánybíróság döntését, mielőtt elfogadja a földeladásokról szóló törvényt. Szükségtelen ennek a jogszabálynak a megalkotása, ha az nemsokkal később érvényét veszíti – fogalmazott az agrárpolitikus.

Forrás: alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: