Otthon / Barcsi hírek / LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE, VONA GÁBOR DÉL-SOMOGYBAN

LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE, VONA GÁBOR DÉL-SOMOGYBAN

Sajnos – rajtunk kívülálló okok miatt – portálunk nem tudta személyesen nyomon követni a Jobbik elnökének és Dél-somogyi képviselőjének, Ander Balázsnak szerdai programját, de a Barcson élő honatya most is készséges volt, és nem csak képekkel, hanem válaszokkal is bőségesen ellátott minket. Ander mellett más információforrásaink arról is beszámoltak, hogy több betervezett helyszínre az idő szűkössége miatt aztán oda sem értek, illetve voltak olyan intézmények, amelyeket bár szívesen meglátogatott volna Vona Gábor, de a vezetők elzárkózása miatt végül mégsem ejtettek útba. Noha az országgyűlési képviselők – törvény adta joguknál fogva – meglátogathatnak bármilyen közintézményt, s az ottani vezetőknek kötelességük az ő információkkal, felvilágosítással való ellátása, Ander erre vonatkozó kérdésünkre úgy reagált, hogy ez ugyan igaz, de ők mégsem látták volna sok értelmét olyan helyre menni, ahol nemkívánatos vendégek. Ha Vona Gábor öncélú szelfiket szeretett volna készíteni – mondta -, akkor fogja magát és bemegy az adott intézménybe, ahol így vagy úgy, de kénytelenek fogadni, viszont a Jobbik elnöke őszinte szavakra, konstruktív beszélgetésre vágyott, ezért ahol elutasítással találkozott, semmi racionalitását nem látta annak, hogy ajtóstól rontson a házba.

De ezen felvezető után lássuk hát, hogy mire jutottunk telefonos faggatózásunk során! Íme az Ander Balázzsal folytatott beszélgetés írásos változata.

helló: -Mi szél hozta a Jobbik elnökét kies Dél-Somogyunkba? Nem lett volna jobb neki fűtött budapesti irodájában, ahelyett, hogy ebben a szutykos-latyakos, igazi pocsék őszi időben itt fagyoskodik az Isten háta mögött, 250 kilométerre a parlamenttől?

Ander: -Ha a személyes kényelmet nézzük, akkor minden bizonyára komfortosabban érezte volna magát a fővárosban, de nála is, nálam is tudatos dolog a vidékjárás. Hús-vér emberekkel találkozni, a maguk valóságában megtapasztalni a dolgokat! Elkerülni, hogy a mindennapokról csak a tanácsadók meséiből halljunk.

helló: -Hány választókerületet keres föl ilyenformán Vona Gábor?

Ander: -Információim szerint, az őszi-téli időszakban, év végéig húsz napot fordít elnök úr a magyar rögvalóság terepen történő feltérképezésére. De ez természetesen 2017-ben sem fog leállni. Ezerszer mondtam már, mi nem a kényelmes elefántcsonttoronyból akarjuk az észt osztani a polgároknak. Közéjük megyünk, meghallgatjuk őket, és igyekszünk mindazt beépíteni politikánkba, ami valóban érdekli őket, ami valóban megoldásra váró probléma a számukra. Ennek jegyében az én szombatom sem láblógatással telik majd, hanem köztéri fogadóórákat tartok Háromfán, Taranyban, valamint a nagyatádi piacon.

helló: -Ön szerint mennyire látja a kormány, vagy a teljesen szétesett, és kormányváltásra még a legfanatikusabb híveik szerint is totál alkalmatlannak tűnő kaviárbaloldal azt, hogy mi van errefelé?

Ander: -Semennyire. Viszont feltett szándékom, hogy újra visszategyük a térképre azt a felső hatalmak által teljesen magára hagyott térséget! Nem véletlenül kalauzoltam leendő miniszterelnök urat szűkebb pátriámban!

helló: -Beavatna részletesebben is, hogy mégis mi volt az, amit megnéztek, ahová ellátogattak?

Ander: -A program reggel 8 után, Segesden kezdődött a Jobbik helyi szervezete által állított impozáns kettőskereszt-emlékműnél. Elnök úr itt is elhelyezett egy szál fehér rózsát, hiszen feltett szándéka volt, hogy tisztelegjen őseink emléke előtt. Azok előtt, akik vérrel védték és verejtékükkel művelték ezt a földet. Talán kevesen tudják, de a kettőskereszt hármashalma alá a segesdi ásatásokon előkerült középkori csontvázak maradványai lettek eltemetve.segesd

helló: -Úgy tudjuk, Vona Gábor hívő, katolikus ember.

Ander: -Így igaz. Éppen ezért is tekintette meg nagy érdeklődéssel a kettőskereszt közelében lévő, híres Mária-zarándokhely kis kápolnáját és a búcsújáró hely csodatévő kútját. Mondhatni, lelki feltöltekezésnek sem volt utolsó ez a megálló. Csodálatos aurája van a helynek.

segesd222
A segesdi múzeum vezetője, Baranyai Zoltán egyébként nagyon érdekes rögtönzött idegenvezetést is tartott nekünk.

helló: -De robogtak is aztán tovább.

Ander: -Muszáj volt elköszönni segesdi szervezetünk vezetőitől, Pintér Tamástól és Büki Gábortól, hiszen várt minket Nagyatádon ottani önkormányzati képviselőnk, Simonné Tóth Mária, valamint a városi televízió munkatársai.

nagyatad1

 

helló: -A képek tanúsága szerint itt a város központi részén, a parkban található második világháborús emlékműnél helyezték el a megemlékezés virágját.

nagyatad-33333

Ander: -Vona Gábor itt is fejet kívánt hajtani azok előtt a hősök előtt, akik életüket adták a hazáért. A világégésben elhunyt apák, fiúk, férjek után nagyon sok gyászoló maradt Nagyatádon is. Kötelességünk emlékezni az áldozatukra!

 

helló: -A médiának tett nyilatkozatok után mi következett?

Ander: -Mivel Budapestről már kora reggel hat óra előtt el kellett indulniuk, így jólesett egy könnyű kis reggeli a Kossuth utcai pékségben.

helló: -Láttam az ön által küldött képeket. A fene sem gondolta volna, hogy Magyarország legerősebb ellenzéki pártjának vezetője egy talponállóban fogyasztja el reggeli szendvicsét.

Nagyatád, pékségben
Nagyatád, pékségben

Ander: -És még a sorunkat is kivártuk. Az urizáló miniszteri ficsúrok nyugodtan másolják a példát. Nem ártana egy kis szerénységet tanulniuk!

helló: -A „pórnéppel” való elvegyülés egyes előkelőségeknél olyannyira kizárt, mintha az ördög szenteltvízzel mosakodna… Ezt azt hiszem elfogultság nélkül mondhatom, hiszen elé, ha a legújabb kormányzati botrányokra gondolunk. De mit csináltak még Nagyatádon?

Ander: -A Jobbik programja nagy hangsúlyt fektet a gyógyturizmusra, így azt hiszem, nem okozok meglepetést azzal, ha elárulom, bekukkantottunk a termálfürdőbe is. Majd tettünk egy nagy sétát a városban.

nagyatad01

helló: -Valóban bárki odaléphetett a Jobbik elnökéhez, hogy nekiszegezze kérdéseit?

Ander: -Mi van ebben rendkívüli? Igen, pontosan ez volt a látogatás egyik célja. Kötetlen beszélgetés a választópolgárokkal, mindenféle protokolláris cécó nélkül. Kellenek ezek az impulzusok, hiszen egy néppárti politikusnál elengedhetetlen, hogy ilyesféle tapasztalatokból is táplálkozzon.

 

helló: -Beugrottak a Bárdos Lajos Általános Iskolába is.

nagyatad-2

Ander: -Valóban. Egyébként elsős-másodikos koromban magam is oda jártam.

helló: -És? Mekkora a változás?

Ander: -Óriási. Az iskola teljesen kicserélődött. A felújítások után rá sem lehet ismerni.

helló: -Milyen volt a fogadtatás? Ez már mégsem egy szimpatizánsokkal való utcai találkozó volt.

Ander: -El kell mondjam, hogy a tankerület vezetője, Stickel Péter az elejétől fogva roppant korrekt módon viszonyult elnök úr látogatási szándékához.

helló: -Nono! Óvatosan a dicsérettel, mert egy vezető hivatalnok esetében nem biztos, hogy jó ajánlólevél, ha egy ellenzéki képviselő mond rá ilyeneket.

Ander: -Egy utolsó banánköztársaságban, egy Döbrögik vezette viccdemokráciában lehet, hogy így van, de bízom benne, hogy odáig még nem süllyedtünk, hogy csak azért, mert egy megyei vezető hivatalnok, vagy a konkrét intézmény igazgatója, ezesetben Iváncsics Gyula úr, normális módon viszonyul két ellenzéki képviselőhöz, akkor máris kormányellenes összeesküvést vizionáljon bárki! Elnök úr az ellenzék vezető erejének fejeként tájékozódni kívánt, ehhez pedig megkapta az egyébként hadititok tárgyát még csak véletlenül sem képező információkat. Amit úgyanúgy megkapott volna fideszes, msp-s. lmp-s képviselő is. Már ha érdekli őket egyáltalán, hogy mi a helyzet egy vidéki iskolában.

helló:- Nagyatád után merre vették az irányt?

Ander: -Lábod felé kanyarodtunk, ahol egy kis édességre vágyva beugrottunk a Hoffmann cukrászdába egy sütire.

barcs08
Lábod, Hoffmann cukrászda

helló: -Nem sok pártvezért látni falusi cukrászdában sütit majszolni. Mit evett Vona Gábor?

Ander: -Stílszerűen Somogy-kockát fogyasztott. De innen tényleg rohantunk aztán tovább, csak annyira álltunk meg, hogy a falu határában a földjeiken őszi munkálatokat folytató lábodi kisgazdapárral, Takács Anitával és Kernbaum Zsolttal váltsunk néhány mondatot.

helló: -A képek tanúsága szerint a Jobbik elnöke a zöld John Deere vezetőfülkéjébe is otthonosan érezte magát.

Lábodon
Lábodon

Ander: -Látja… Kinek egy helikopter, kinek egy sáros traktor jut. Aki gépen száll fölébe, annak mindig térkép marad e táj, aki viszont szóba áll a valóban kérges tenyerű kisgazdákkal, és nem csak az ezer hektárok felett uralkodó nagybirtokosok vadászatai vesz részt, az megtudhatja, hogy mi is a gond vidéken. Most is jópár fajsúlyos kérdés merült fel, amelyek kapcsán nem csak én, hanem a jobbik mezőgazdasági szakpolitikusa, Magyar Zoltán is bármikor készségesen a rendelkezésükre állunk.

helló: -Volt még egy falusi megálló.

Ander: -Bizony. Egy igazi egykori kisgazda fellegvár, Csokonyavisonta, ahonnét Nagyatádi Szabó István, a földosztó miniszter is elindult, hogy felhívja a fővárosi urak figyelmét a magyar vidék gondjaira.

helló: -Bocsásson meg, hogy annyit hozzáfűzök, Szabó István féltelkes jobbágyfiúból lett miniszter, de élete végén sem volt nagyobb birtoka, mint 45 hold.

Ander: -Valóban nem harácsolt össze milliárdokat. Ő meg tudott maradni a nép fiának. Példája szigorúan követendő! Nem is volt véletlen, hogy csokonyavisontai elnökünk, ottani önkormányzati képviselőnk, egyben megyei vidékvédelmi kabinetünk vezetőjének társaságában nagyatádi Szabó István síremlékénél is elhelyeztünk egy szál fehér rózsát. A magára hagyott magyar vidék hőse volt ő. Sírja pedig szimbolikus értelemben akár a magyar falu sírjaként is felfogható. Történelmi kihívás, de nekünk kell majd megpróbálkoznunk a vidék feltámasztásával, és helyre rakni a kisiklatott rendszerváltás elbaltázott falupolitikáját.

Csokonyavisonta, Nagyatádi Szabó István emlékművénél
Csokonyavisonta, Nagyatádi Szabó István emlékművénél

helló: -Úgy tudom, ottani képviselőjük, Gombai Győző szintén kisgazda.

Ander: -Igen, így igaz. Családi sajtmanufaktúrájában elképesztő finomságú sajtokat gyárt, híven bizonyítva, hogy akár két hektárnyi saját földdel a talpa alatt is lehet odaadással, szakértelemmel, no meg persze temérdek munkával kiemelkedő minőséget produkálni. Elnök úr kíváncsi volt a sajtkészítés fortélyaira, ezért bepillantást nyerhettünk a kis műhelybe és sajtfüstölőbe is.

Csokonyavisonta, Gombai Győzőnél vendégségben
Csokonyavisonta, Gombai Győzőnél vendégségben

helló: -Kóstolót is kaptak?

Ander: -Kaptunk ám! Egy a baj a budapesti termelői piacokat is egyre inkább meghódító csokonyavisontai sajttal. Nem lehet vele leállni. Ha egyszer nekilát az ember, akkor addig eszik, amíg marad belőle.

Csokonyavisonta, Gombai birtok
Csokonyavisonta, Gombai birtok

 

helló: -A gasztronómiai örömöknek viszont véget kellett vetniük, mert jött a következő megálló, a Dráva parti Barcs.

Ander: -Időben némileg megcsúszva érkeztünk a városba, ahol a piéta-szobornál, a katolikus templomot körülkerítő parkban helyezte el elnök úr a fehér rózsát a barcsi hősök emlékre. Ezt követően pedig a barcsmédia interjúvolta meg Vona Gábort. Nagyon örülök, hogy érdekelte őket elnök úr látogatásának célja, s tényleg köszönet a korrekt hozzáállásért.

Barcs
Barcs

helló: -Gondolom, itt is tettek aztán egy kört a városban.

Ander: -Naná! Nem is helikopterrel köröztünk fölötte. Lelkes tagságunk közben ott standolt helyi irodánk előtt, és mindenkit igyekeztek útba igazítani, hogy éppen merre járunk Vona Gáborral, hol keresse az, aki akar vele néhány mondatot váltani.

 

Barcs
Barcs
Vona Gábor szép hölggyel is fotozkodott Barcson
Vona Gábor szép hölggyel is fotózkodott Barcson

helló: -Ez így nagyon emberközelinek tűnik. Az ebéddel sem flancoltak túl sokat.

Ander: -A sétálóutca elején ültünk le.

helló: -Nem vennék rá mérget, hogy másik pártelnök tök szerényen beérte volna egy hamburgerrel. Mert ha jól látom, Vona Gábor, azt evett.

Vona Gábor kettő hamburgert evett - majd lesportolja
Vona Gábor kettő hamburgert evett – majd lesportolja

Ander: -Pontosítanék. Kettőt. Nem egy, hanem két hamburgert evett. De majd lesportolja. Úgy vettem észre, bejött neki a gombás burger.

helló: -És ön mit burkolt? Mondjuk, lenne egy tippem. Hurkát?

barcs05

Ander: -Talált. Süllyed. Egy kis véres hurkára támadt gusztusom.

helló: -Szörnyű skandallum! Országgyűlési képviselő létükre nem szégyellték, hogy nem kaviárral tömik magukat?

Ander: -Talán megbocsátják majd a választópolgárok…

helló: -Aztán? Merre voltak még?

Ander: -Elnök úr beugrott az OTP-be is pénzt levenni, aztán a zöldségesnél is feltankolt némi almával. De nyilván az intézménylátogatás sem maradhatott ki a programból. Az idősek hónapja alkalmából a szociális otthonba is ellátogattunk, ahol az itt folyó ellátásról kapott Vona Gábor egy rövid tájékoztatást, de voltunk az Arany János Általános Iskolában is.

Vona Gábor az utca emberével beszélget Barcson
Vona Gábor az utca emberével beszélget Barcson

helló: -Igazgató asszony fideszes önkormányzati képviselő. Milyen volt a fogadtatás?

Ander: -Ha valami parázs vitára számít, ki kell, hogy ábrándítsam. Kertainé Horváth Edit igazgató asszony nagyon kedvesen fogadta elnök urat, akinek az iskolából való távoztunk után, négyszemközt sem volt semmiféle panasza.

helló: -Reméljük, hogy a szíveslátás a többi intézményvezetőhöz hasonlóan, ez esetben sem lesz felrovandó bűn…

Ander: -Ha az bűn, hogy egy intézményvezető a pedagógusok elöregedő korfája okozta nehézségekről, a nyelvtanárok utánpótlásának gondjáról, vagy a fogyatkozó gyermeklétszámról beszél, akkor itt a világ vége. Mivel pedig még az ellenzék vezető politikusa számára is gondos vezető benyomását keltették, inkább dicséret, nem pedig dorgálás illeti őket. Egy jól működő demokráciában mindez még kérdésként sem merülhetne föl.

helló: -Ebben egyetértünk. De a hazánkban kialakult légkör nem kedvez a konstruktív megbeszéléseknek.

Ander: -Sajnos, ezt nap mint nap tapasztalni. Fortélyos félelem igazgat. Az emberek mindennapjait átszövi a félelem amiatt, hogy a hatalom megtorolja azt, ha véleményük van, ha eltérő módon mernek gondolkodni.

helló: -Mivel zárult Vona Gábor Dél-somogyi látogatása? Mi volt az utolsó barcsi megálló, mielőtt visszaindult volna Budapestre?

Ander: -Dél-Somogyban megkerülhetetlen kérdés a cigányság ügye, ezért mindenképpen szeretett volna ellátogatni a Dél-Dunántúl egyik legnagyobb romatelepére.

Barcs
Barcs

helló: -Nem tűnt ez veszélyes vállalkozásnak? Arra gondolok, hogy évekkel ezelőtt, első látogatása alkalmával valóságos spontán ellentüntetésben részesített a helyi cigányság a Jobbik vezetőjét.

Ander: -Ne általánosítsunk. Nem a barcsi cigányság egésze tüntetett, hanem csak néhány félrevezetett ember. Elnök úr akkor is azt mondta, ne az alapján ítéljék meg, hogy mit mondanak a szélsőliberális lázítók róla, hanem jöjjenek be a lakossági fórumára és hallgassák meg őt magát, aztán nyugodtan tegyék föl a kérdéseiket. De azt hiszem, hogy az azóta eltelt idő híven bizonyította, hogy azok a cigányok, akik gyermekeik jövőjét a tanulásban és a becsületes munkában látják, semmiféle negatív dologra nem kell, hogy a Jobbik részéről számítsanak!

helló: -Információink szerint, ennek ellenére mégsem jött össze a találkozó a barcsi roma nemzetiségi önkormányzat vezetőivel.

Barcs, romatelep
Barcs, romatelep

Ander: -Pedig részünkről a kezdeményezés egy találkozóra megtörtént. Elnök úr szívesen meghallgatta volna a barcsi kisebbségi vezetőket a problémáikról, terveikről. Sajnos a barcsi roma nemzetiségi önkormányzat a megkeresés ellenére elzárkózott a találkozótól, így a Jobbik elnöke a helyi vezetők helyett csak azokkal tudott beszélgetni, akikkel a telepi sétánk során összetalálkoztunk.

helló: -Visszatérek a kérdésemhez. Nem tűnt ez a telepi séta veszélyesnek?

Ander: -Ugyan már! Sokan felismerték Vona Gábort, tudták, hogy a Jobbik elnöke sétál a Vásártér, az Arany, a Szentesi, vagy a Segesvári utcán. Akivel megálltunk beszélgetni, mindenki barátságos volt. A cigányság köreiből is egyre kevesebben veszik be a nácizós-rasszistázós-fasisztázós maszlagot.

helló: -Nem fél attól, hogy megkapják, csak szavazatszerzési céllal mentek oda?

Ander: -A szavazatszerzési cél olyan szempontból igaz, hogy oda kell menni a helyszínekre, mert csak így szerezhet tapasztalatokat a politikus. Tapasztalatokat, véleményeket, kérdéseket, kritikát. Hogy azokat beépítve, később egy jó programmal tudjon előáállni. Egyébként meg rajta! Arra tudom biztatni a Fidesz vagy éppen az MSZP elnökét, látogassanak el ők is Dél-Somogyba, meg még a barcsi cigánytelepre is.

helló: -Majd ha fagy… Mérget nem vennék rá, hogy nevezett urak egyhamar felbukkannának itt. De ígérem, ha eljuttatják hozzánk a turnéjukról szóló beszámolót, mi arról is hírt adunk. Köszönöm a beszélgetést!

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kadarkút, Babócsa… Vajon a kormánypárti képviselő Szászfalvi László, most miért hallgat?

A jobbikos országgyűlési képviselő ma reggeli bejegyzése közösségi oldalán: Ander Balázs Elátkozott beruházások földje? – …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: