Otthon / Kultúra és Tudomány / Tudjuk, hogy kell újraéleszteni?
Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Tudjuk, hogy kell újraéleszteni?

Kilencéves kisfiú élesztette újra kisöccsét Németországban – nemcsak azért, mert helyén volt a szíve, hanem azért is, mert legalább közeli fogalmai voltak arról, hogy kell lélegeztetni. Felmerül a kérdés, hogy anyaként, felelős felnőttként nem kéne nekünk is pontosan tudnunk az újraélesztés mikéntjét?

Az észak-hesseni Korbachban lévő családi házuk medencéjébe esett bele a kétéves kisfiú, aki 65 éves nagymamája és kilencéves bátyja társaságában volt. A kisfiú elvesztette az eszméletét, ezért miután kihúzták, bátyja telefonon hívta a mentőket, és az ő irányításuk mellett elkezdte újraéleszteni testvérét. Szívmasszázst végzett, és lélegeztette öccsét, olyan hatékonyan, hogy a kisfiú már önállóan lélegzett, mire a mentők a helyszínre értek. A rend kedvéért a beteget helikopterrel vitték kórházba, de azóta kiengedték, a fiúcska teljesen jól van. Nyilván szerencséje is volt, de egészségéért bátyjának is hálás lehet, aki nem vesztette el a fejét, időben és helyesen cselekedett.

Fotó: iStock.com/Daviles
Fotó: iStock.com/Daviles

Mi a helyzet velünk?

Tudunk újraéleszteni? Vagy pánikban próbálnánk utánozni a kórházas sorozatokban látott mozdulatokat? Hányszor és hova kell levegőt fújni, és közben pontosan hol is kéne nyomkodni az illető beteg mellkasát? A legtöbbünknek – egészen pontosan a hazai lakosság kilencven százalékának – fogalma sincs, még úgy sem, hogy a jogosítványhoz el kellett végezni egy egészségügyi tanfolyamot. Hacsak nem néhány hónapja tanultunk róla, az információk a ködbe vesznek, jogsi nélkül, átlagemberként pedig lehet, hogy egyáltalán nincs fogalmunk a helyes lélegeztetésről. Pedig szó szerint megmenthetjük vele egy ember életét. Tudunk róla, hogy a hirtelen szívleállás vezető halálok Magyarországon?

 Már iskolában tanítani kellene

Senki sem születik úgy, hogy az újraélesztés minden csínja-bínja a kisujjában van, ezt meg kell, és meg lehet tanulni. A gond az, hogy nem is gondolunk arra, hogy szükséges lehet. Ha baj van, sokszor nem elég az, hogy hívjuk a mentőket, ha a beteg nem vesz levegőt, és mi vagyunk az egyedüliek, akik segíthetnek, akkor lélegeztetnünk kell. Csakhogy félünk az egésztől: attól is, hogy rosszul csináljuk, és még többet ártunk, de attól is, hogy segítőként részt vegyünk egy ilyen érzelmileg megterhelő szituációban egy idegen mellett. A legtöbb szakember szerint ezen a viszolygáson úgy lehetne segíteni, ha már az általános iskolában is oktatnák az újraélesztés alapvető szabályait. A gyerekek gyorsan tanulnak, még élveznék is a műanyag bábun való matatást, és valami igazán hasznossal gazdagodna tudástáruk. Az oktatást középiskolában sem ártana minimum évente egyszer megismételni, de felnőttként sem vagyunk elkésve. Szerveznek felnőtteknek is ilyen típusú oktatást, csak részt kell vennünk rajta. A tudást, legyen szó gyerekről vagy felnőttről, nemcsak megszerezni fontos, de szinten tartani és elmélyíteni is, hiszen mondjuk öt év távlatából ki emlékszik már arra, hogy hány nyomás és hány befújás kell percenként?

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz
Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Soha ne legyen rá szükség

Felelős felnőttként, de főként anyaként fontos tisztában lennünk a veszélyhelyzetek kezelési, elhárítási lehetőségeivel. Nem élhetünk úgy, hogy állandóan rettegünk a gyerekünk életéért, nem is ez a cél, de ha éppen beüt a baj, egész sorsokat fordíthatunk meg azzal, hogy nem pánikolunk, hanem az előre megtanultak alapján helyesen újraélesztünk, vagy tudjuk, mit tegyünk egy nagy esés, rovarcsípés, szúrt seb, vagy épp ájulás után. Nem lehet mindenre felkészülni, de amire fel lehet, arra bizony fel is érdemes. Soha ne legyen rá szükség.

Forrás: ridikul.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: