Otthon / Ország-Világ / Ezen áll vagy bukik, ki lehet a befutó
A kép forrása: hirado.hu

Ezen áll vagy bukik, ki lehet a befutó

Szerda este kezdődött a végső harc az Egyesült Államok bizonytalan szavazóinak megszerzésére. De mégis hogyan motiválhatná a választási kampányba belefáradt tömegeket a két elnökjelölt? A Wall Street Journal cikke szerint azé lehet a győzelem, aki nem esik bele ellenfele csapdájába.

Október 19-én lesz az utolsó amerikai elnökjelölti vita a novemberi választás előtt. Donald Trump és Hillary Clinton legutóbbi Las Vegas-i találkozója az egyik legbotrányosabb viták közé tartozott: Trump szexuális zaklatási vádjait hárította és már előre választási csalást kiáltott, míg Hillary Clinton email-botránya miatt kényszerült védekező pozícióba.
De húsz nap alatt még bármi megtörténhet. A bizonytalan szavazókat ugyanis ennyi idő alatt nem részletekkel és tényekkel lehet elcsábítani, hanem benyomásokkal, az összképpel – és nem utolsó sorban a tálalással. A hibátlan teljesítményhez azonban mindkét jelöltnek ügyelnie kell arra is, hogy ellenfele ne húzza ki a lába alól a talajt.
A Wall Street Journal összegyűjtötte az elnökjelöltek legfontosabb feladatait és buktatóit, melyek eldönthetik az amerikai elnökválasztás kimenetét:
 
Donald Trump legfontosabb feladata: válaszolnia kell a kérdésekre
Trump kampánya épp a végső vita előtt került padlóra, így kevés ideje maradt arra, hogy tökéletes stratégiát dolgozzon ki. Ha ma tartanák a választásokat, Hillary Clinton minden valószínűséggel megnyerné a szavazást, hiszen még a republikánus Georgia, Arizona, Texas és Alaszka államokban is jókora előnyre tett szert.
De az amerikaiak köztudottan rajonganak a nagy visszatérőkért, így sokan titokban azt remélik, hogy Trump kampánya szerda este mégis feltámad hamvaiból. Ez a vita lehet a tökéletes alkalom, hogy Trump visszaszerezze a republikánus szavazóbázis tékozló tömegét, akik az előző vita után ellene fordultak. Visszacsalogathatja az elpártolt főiskolai végzettségű elővárosi nőket és a színes bőrű szavazókat, de ezzel egy időben észben kell tartania hűséges republikánus bázisának motiválását és dicséretét, hiszen a leghatékonyabb kampány alapja a lelkes szavazóbázis.
Egy erőteljes teljesítménnyel mindezt elérheti, bár Trump a felkészülés helyett inkább gyűléseken mondott beszédeket az elmúlt napokban. Kampánya ezzel azt is sugallta, hogy a gyakorlás felesleges elfoglaltság.
Vezetőként kell a pódiumra lépnie, és ha lehetősége adódik, el kell hallgattatnia az őt ért szexuális vádak terjesztőit – lehetőleg egy konkrét, tényekre alapozott válasszal. Mikor a választási csalásról kérdezik, önmaga ismétlése helyett meggyőző válaszokra lesz szüksége.
A kép forrása: hirado.hu
A kép forrása: hirado.hu
Nyomásgyakorlás Clintonra
 
Trump megszámlálhatatlan módon tud borsot törni Clinton orra alá: email-botrányába, a Clinton Alapítványba, kormánypozíciójába és a legújabb Podesta-levelezésekbe is könnyedén beleköthet. Ám a republikánus jelölt a korábbi vitákon sem tudta kihasználni az említett lehetőségeket, jól célzott támadások helyett inkább a nyilvános fenyegetést választotta (börtön).
Hatékonyabban kell érvelnie amellett, hogy Clinton egész Amerikának csalódást okozott teljesítményével, és nem szabad kifelejtenie, hogy a világ sokkal veszélyesebb lett a demokrata jelöltnek köszönhetően. Hillary Clintont  egyik leghíresebb, “Én vagyok a legkorruptabb jelölt, aki valaha versenybe szállt az elnöki székért” – szállóigéjét sem hagyhatja ki a támadások közül.
Nem szabad horogra akadnia
Trump sokszor nem veszi észre időben Hillary Clinton gondosan előkészített csapdáit, olyan kérdésekre és vádakra válaszol, melyeket inkább elutasítana vagy figyelmen kívül kellene hagyna. Így fürdött be a szépségkirálynővel és a szexuális zaklatása tagadásával is. Viszont abban az esetben, ha kikerüli a buktatókat, betartja a játékszabályokat, hárítja a vádakat és elengedi maga mellett a sértéseket, új lendületet adhat lankadó kampányának.
 
Hillary Clintonnak le kell támadnia Trumpot
Clinton legerősebb fegyvere Trump ellen a nyomásgyakorlás. Nem engedheti, hogy Trump győzelmeiről és félelmeiről beszéljen – mindig emlékeztetni kell a nézőket a republikánus jelölt adóbevallására, kétséges üzleti sikereire és a zaklatási ügyleteire. Kedvére válogathat a “fegyverek” között, mindig azt veheti elő, ami saját retorikáját épp a legjobban erősíti. Ha Trump bizonytalan, zavarttá válik és védekező stratégiára vált.
A kép forrása: hirado.hu
A kép forrása: hirado.hu
A Podesta-emaileket nem tudja kikerülni
Míg Trump a szexuális zaklatásokkal volt elfoglalva, a Wikileaks naponta szivárogtatta ki Clinton egykori kampányfőnökének kétes levelezéseit. Bárki böngészhetett a virágnyelven írt államtitkok és bizalmas információk között, és nem kellett politikai szakértővé válni ahhoz, hogy az olvasók rájöjjenek, milyen korrupt és cinikus levélváltásokba pillantanak bele.
Clintonnak számolnia kell Trump választási csalással kapcsolatos vádjaival, melyeket ezekből az emailekből szűrt le: az egyik levél azt sejteti, hogy Clinton előre megkapott egy kérdést a demokrata jelöltek versengésénél, a másikban pedig az FBI tisztjei a külügyminisztériummal egyezkednek a demokrata jelölt “titkos” emailjeinek besorolásáról.
Nem felejtheti el megemlíteni Oroszországot, mint az emailek feltételezett kiszivárogtatóit, és minden emailekkel kapcsolatos kérdésre rögtön megnyugtató választ kell adnia.
Az előző két vitán nem válaszolt semmilyen provokatív kérdésre vagy vádaskodásra, így a végső vitán csupán meg kell őriznie hidegvérét – még akkor is, ha Obama elnök elpártolt féltestvére a közönségből szólongatja, vagy ha megpillantja a sorok között a Bengáziban meggyilkolt IT-tanácsadó családját.
 
Trumpnak nehezebb dolga lesz
A cikkben szereplő “tanácsok” java Trumpnak szól, akinek vezetői szerepben, tekintélyt parancsoló megjelenéssel kell levennie a lábáról a közönséget, míg Clintonnak csupán annyi a dolga, hogy ne foglalkozzon vetélytársával.
Az írás rámutat, hogy ma este az egész világ árgus szemekkel fogja követni Trump minden egyes mozdulatát, hiszen valóban rajta múlik, hogy képes lesz-e beváltani korábbi ígéretét, miszerint az elnökválasztás küszöbén megmutatja, milyen is az, mikor elnökként szól a választópolgárokhoz, és egy új amerikai jövőképet tár az elégedetlen szavazók elé, akik már alig várják, hogy még egyszer – utoljára – kiragadják őket a végtelennek tűnő választási kampány cinikus útvesztőjéből.
Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: