Otthon / Ország-Világ / EU-csúcs: Szíria, az ukrán válság és a migráció a középpontban
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik az esemény első napján, 2016. október 20-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

EU-csúcs: Szíria, az ukrán válság és a migráció a középpontban

Megkezdődött az uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója csütörtök délután Brüsszelben, az ülés középpontjában az Oroszországgal való kapcsolatok, a folyamatban lévő szabadkereskedelmi megállapodások, illetve a migrációs válság kérdései állnak. Merkel német kancellár úgy nyilatkozott a csúcs előtt, hogy teljességgel embertelen, ami a szíriai Aleppóban történik, mielőbb tartós tűzszünetre van szükség a polgárháborúba süllyedt országban. A csúcsra igyekvő Donald Tusk azt mondta: az Európai Uniónak egyetlen opciót sem szabad elvetnie, nyitva kell hagynia a szankciók lehetőségét is Oroszország ellen a szíriai beavatkozás miatt. Schulz szerint a Brexittel kapcsolatban eddig még nem volt tett.

A találkozó napirendjének első helyén a migráció kérdése szerepel, amelyről csütörtökön délután tárgyal az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács. Az ülésen áttekintik a válság kezelése céljából hozott határozatok végrehajtását, illetve a migrációs áradat csökkentésére vonatkozó további lépéseket.

A tanácskozáson vita várható az elfogadásra váró szöveggel kapcsolatban, amely azt mondaná ki, hogy az illegális migrációt “le kell lassítani”. A tagállamok egy része ugyanis várhatóan azt az álláspontot fogja képviselni, hogy azt nem lelassítani, hanem megállítani kell. A csütörtöki munkavacsora középpontjában az Oroszországgal való kapcsolatok áttekintése áll majd.  Az uniós vezetők  ezzel összefüggésbena szíriai konfliktus rendezéséről és a humanitárius válság megoldásáról is tárgyalni fognak.

A kiszivárgott szövegtervezet kilátásba helyezi a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim támogatóinak szankcionálását, Oroszország megnevezése nélkül. A csúcstalálkozó első napján szó lesz ezek mellett az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási szerződésről, valamint a Brexit kérdéséről is.

Pénteken az uniós vezetők megbeszélést folytatnak majd a folyamatban levő kereskedelmi egyezményekről, és ezen belül az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) kérdésről.Az Európai Uniónak egyetlen opciót sem szabad elvetnie, nyitva kell hagynia a szankciók lehetőségét is Oroszország ellen a szíriai beavatkozás miatt – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós csúcsvezetők csütörtökön kezdődő brüsszeli találkozóját megelőzően.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik az esemény első napján, 2016. október 20-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik az esemény első napján, 2016. október 20-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Ő korábban, sajtótájékoztatóján kijelentette: fontolóra kell venni a büntetőintézkedéseket, amennyiben folytatódnak a “bűncselekmények” a szíriai Aleppóban.

Donald Tusk emellett az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) kérdését is érintette, hangsúlyozva, hogy “ez lehet az EU utolsó ilyen megállapodása, ha nem sikerül meggyőzni arról az embereket, hogy az érdekeiket képviseljük”.

Merkel: embertelen, ami a szíriai Aleppóban történik

Teljességgel embertelen, ami a szíriai Aleppóban történik, mielőbb tartós tűzszünetre van szükség a polgárháborúba süllyedt országban – fogalmazott Angela Merkel német kancellár az uniós csúcsvezetők csütörtökön kezdődő brüsszeli találkozóját megelőzően.

Sajtóértekezletén Merkel arról számolt be, hogy a mai tanácskozáson mindössze röviden fogják érinteni a Brexit kérdését. ”Arra várunk, hogy az Egyesült Királyság hivatalosan is bejelentse  kilépési szándékát. A brit miniszterelnök azt mondta, hogy erre március végéig fog sor kerülni, ma tehát nem kell ezzel részletekbe menően foglalkoznunk” – közölte.

Schulz a Brexitről: a szándék még nem tett

Az Európai Unióból történő kilépés szándékának bejelentése nem azonos a kilépési eljárás beindításával – jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke az uniós országok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezve csütörtökön.
A kilépést a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye szabályozza, ennek aktiválása indítja el a kilépési folyamatot. Schulz újságíróknak kijelentette, nem szabad csapdába esni, “a szándék bejelentése még nem tény”.

Nagy-Britannia arról döntött, hogy kilép az európai közös piacról, de az Európai Unió elhagyása ellenére teljes hozzáférést kíván annak belső piacához. Ez csak az európai alapjogok teljes elfogadása mellett lehetséges – mondta Schulz.

A csúcstalálkozó programja szerint Nagy-Britannia a csütörtöki munkavacsora után számol be a júniusban, az Európai Unióból való kilépés megszavazásával záródó referendum óta eltelt időszak intézkedéseinek eredményeiről, ugyanakkor arról nincsenek hírek, hogy az Egyesült Királyság a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkely megindítását kezdeményezné.

MTI

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: