Otthon / Történelem / 56 anno: Nyárias meleg, rendkívüli időjárás Magyarországon
A kép forrása: index.hu

56 anno: Nyárias meleg, rendkívüli időjárás Magyarországon

Mostantól két hétig a történelmi idősávok átmenetileg összecsúsznak: a forradalom 60. évfordulóján az Indexen a Szabad Európa Rádió 1956-os adásait lehet hallgatni: recsegő hírek, kommentárok és felhívások némi háttérzajjal és idegen nyelvű hangfoszlányokkal. Mellé a forradalmi nyomtatott sajtó cikkei, minden nap, október 23-tól november 4-ig.

Itt a Szabad Európa Rádiója, na jó, az Index, és rajta a Szabad Európa, mindenesetre most ez a Szabad Magyarország Hangja. Ahogy hatvan éve a fél országba bevésődött: „A 13, 16, 19 és 25 méteres rövidhullámon.”

Amit itt láthatnak és hallhatnak: napi pár perc válogatás a Szabad Európa Rádió pontosan hatvan évvel ezelőtti adásából, valamint néhány cikk az aznapi nyomtatott sajtóból, konkrétan a Népszavából és Népszabadság őskorából. A SZER forradalmi szalagjai az OSZK Történeti Interjúk Tárának jóvoltából hallhatók nálunk (hamarosan a teljes forradalmi műsor felkerül egy új honlapra, erről majd külön írunk), a nyomtatott lapok pedig az Arcanum oldalán olvashatók teljes terjedelemben.

A kép forrása: index.hu
A kép forrása: index.hu

Elöljáróban most csak annyit, hogy a Szabad Európa Rádió korabeli műsorai kivételes történelmi emlékek akkor is, ha nem teljesen objektívek. A SZER ‘56-os tevékenysége régóta viták tárgya, a kitartásra buzdító, forradalmi adásokat sokan felelőtlenül uszítónak érezték, bár ez a híreken kevésbé tapintható. Forradalomban, ellenőrizhetetlen hitelességű információkkal a tarsolyban nyilván senki nem tudná tartani a BBC-szabványt, hát még 600 kilométeres távolságból (a SZER-t Münchenből sugározták), egy eksztatikus állapotba került szerkesztőséggel. A nyomtatott magyar sajtó gyors irányváltásai külön érdekesek, különösen a most bedózerolt volt pártlapé, ők a forradalom alatt lettek Szabad Népből Népszabadsággá.

És akkor kezdjük: 1956. október 23. van, hallgassa meg a Szabad Európa este tíz órás híreit és egy rendkívüli kommentárt a napi eseményekről, és közben nézzen bele a hivatalos magyar sajtóba is.

A lengyelországi változásokhoz

Péntektől kezdve – előbb mélységesen aggódva, aztán egyre növekvő megnyugvással és örömmel – feszülten figyeljük és figyeljük a lengyelországi eseményeket. A LEMP Központi Bizottsága plénumának kezdetétől, s a szovjet pártküldöttség váratlan utazásának hírétől fogva éreztük és érezzük, hogy valami új, valami sorsdöntő történik e napokban Lengyelországban.

A Petőfi Kör vezetőségének határozata

A Petőfi Kör vezetősége 1956. október 22-én tartott ülésén figyelembe véve hazánk jelenlegi helyzetét, felhasználva az eddigi vitákban elhangzott véleményeket és javaslatokat, határozatot hozott. A vezetőség szükségesnek tartja, hogy a párt és a kormány tárja fel nyíltan gazdasági helyzetünket, vizsgálja felül második ötéves tervünk irányelveit és dolgozzon ki hazai sajátságainknak megfelelő konkrét építő programot. (…) A Petőfi Kör vezetősége javasolja, hogy Nagy Imre elvtárs és a szocialista demokratizmusért, a lenini eszmékért harcoló más elvtársak méltó helyen vegyenek részt a párt és a kormány vezetésében. Javasolja Rákosi Mátyás kizárását a párt Központi Vezetőségéből és visszahívását más funkcióiból.

A kép forrása: index.hu
A kép forrása: index.hu

A Magyar Írók Szövetségének nyilatkozata

Rendkívül nagy örömmel üdvözöljük a Lengyelországban, a Lengyel Egyesült Munkáspártban történő eseményeket. Az ott kibontakozó törekvésekkel a legmelegebben egyetértünk. Felvonulást, tüntetést azonban nem szerveztünk, s ilyet nem is helyeslünk.

A rendőrség felhívása

Az utóbbi napokban rendkívüli gyorsasággal terjedt el a fővárosban egy Piramida-játék, amelynek terjesztői azt hirdetik, hogy aki abban »becsületesen« részt vesz, az 10 forint ellenében hamarosan 31 250 forint összeget kaphat. Bár a körlevelek azt bizonygatják matematikai számításokkal, hogy a játékon csak mindenki nyerhet, a valóság az, hogy a gúla alapján például a tizedik helyen álló személy csak akkor kaphatná meg a fenti összeget a játékban, ha akkor már Magyarország teljes lakossága — körülbelül kilenc millió ember — kapcsolódna be. A rendőrség a Piramida-játék szervezői ellen megindította a nyomozást és egyben felhívja a lakosság figyelmét, hogy saját érdekében ne kapcsolódjék be a játékba, mert csalás áldozatává válik.

A MAGYAR TELEVÍZIÓ kísérleti műsora

KEDD: 20 ÓRA
  • Két nyuszi (rajzfilm).
  • 7. sz. Televíziós Híradó.
  • A zalameai bíró.

Ismét nyílt a bajnoki cím sorsa

Honvéd – Bp. Vasas 2 : 1

Az aranyszínű őszi napsugár ünnepi fényárral búcsúztatta az 1956. évi labdarúgóbajnokság utolsó felvonását. A díszletek gyönyörűek voltak, az előadás is tetszett — kis fenntartással —, csak éppen a finálé — még hátra van. Az elmaradt mérkőzések… Ki lesz a bajnok és kik esnek ki? Az első kérdésre még mindig nem kaptunk határozott választ.

Érthetően felvillanyozta a Honvéd-játékosokat a bajnokjelölt Vörös Lobogó szombati két pont vesztesége. Ismét rajtuk állt a sor, hogy a következő lépést megtegyék. És mivel Bozsikék nem olyan fiúk, hogy a kedvező alkalmat elszalasztanák — megtették a szükséges lépéseket. Kocsis felkelt a betegágyból (ez meg is látszott játékán) és mezt húzott magára, Puskás pedig — bár pályára egyelőre nem léphetett — legalább kiment a mérkőzésre, hogy szemtanúja lehessen a fontos találkozónak. (Vándor Kálmán)

Akkor még egyszer, mi ez az egész:

Ha nem olvasta fent, a lényeg, hogy október 23-tól november 4-ig minden nap meghallgathatja és elolvashatja, hogy mik voltak a hírek, mit mondott, hogy lelkesedett és latolgatott a magyar nyelvű sajtó a forradalom napjaiban 1956-ban. Az amerikai Szabad Európa Rádió adásai az OSZK Történeti Interjúk Tárának jóvoltából, a Népszabadság és a Népszava pedig az Arcanumnakköszönhetően került fel hozzánk.

A kép forrása: index.hu
A kép forrása: index.hu

Forrás: index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

1956. október 23. Budapesten kitör a forradalom

„A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: