Otthon / Ország-Világ / Változik a büntetés-végrehajtás
A kép forrása: internet

Változik a büntetés-végrehajtás

A reintegrációs őrizet alkalmazhatóságának kiterjesztéséről és új kártalanítási eljárás bevezetéséről döntött kedden az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére. A törvénymódosítást a börtönök zsúfoltságának felszámolásával indokolta Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki jelezte, az intézkedés a férőhelybővítési programot egészíti ki.

A 110 igen és 23 nem szavazattal, 35 tartózkodás mellett elfogadott jogszabály szerint az elítéltek korábbinál szélesebb körét vonják be a reintegrációs őrizetbe és hosszabb lehet az ott tölthető idő, ami hozzájárul a büntetés-végrehajtási (bv) intézetek telítettségének részbeni enyhítéséhez.

Új elem a zsúfolt elhelyezési körülmények miatti panasz, amit a bv-intézet parancsnokánál lehet tenni. Amennyiben alapvető jogokat sértő elhelyezési körülményeket tapasztalnak, akkor például más zárkába helyezhetik át az elítéltet, vagy több szabad levegőn tartózkodást engedélyezhetnek neki, illetve megnövelhetik az egyes kapcsolattartási formák gyakoriságát vagy hosszát. A változtatás megnyitja a lehetőséget az elítélt átszállítására egy másik intézetbe.

Az új szabályozás bevezet egy új kártalanítási eljárást is, amely arányban áll a zsúfolt elhelyezési körülmények miatti jogsérelemmel. A pénzbeli kártalanítás mértékét a büntetés-végrehajtási bíró határozza meg.

A módosítás egyúttal felszámolja a különbséget az anyák és gyermekeik együttes elhelyezésében, vagyis a büntetés-végrehajtási intézetek anya-gyermek részlegén – egy speciális eljárás bevezetése révén – azokat a gyermekeket is elhelyezhetik, akik a büntetés végrehajtása előtt születtek. Az eddigi szabályozás ezt csak a végrehajtás során megszületett gyermekek esetében tette lehetővé.

Az elhelyezési körülményekkel összefüggő módosítások 2017. január 1-jén, az anya és gyermeke együttes elhelyezésére vonatkozó passzusok pedig egy évvel később lépnek hatályba.

MTI

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: