Otthon / Ország-Világ / A nők sokkal többet dolgoznak, mint a férfiak
Képünk illusztráció Fotó: Balázs Attila

A nők sokkal többet dolgoznak, mint a férfiak

A nők évente 39 nappal többet dolgoznak, mint a férfiak. Ez napi 50 perc plusz melót jelent, azonban ennek jelentős részéért a nők nem kapnak fizetséget, sőt 2008 óta relatíve egyre rosszabbul bánnak velük a munka világában – derült ki a Világgazdasági Fórum frissjelentéséből.

A kutatás azt írja, bár az elmúlt tíz évben mintegy negyedmilliárd nő lépett be a munkaerőpiacra világszerte, de a nemek közti gazdasági egyenlőtlenségek mértéke mégis nőtt. Olyannyira, hogy a Világgazdasági Fórum szerint akár 170 évbe is beletelhet, hogy a munka világában megvalósuljon a nemek közti egyenlőség.

Képünk illusztráció Fotó: Balázs Attila
Képünk illusztráció
Fotó: Balázs Attila

Ennek a legnagyobb forrása a fizetség nélkül végzett gürcölés: miközben a férfiak 34 százalékkal több fizetett munkát végeznek, mint a nők, ha beleszámítjuk a munkahelyen kívüli, viszont ugyanolyan melós dolgokat, mint például a házimunkát, gyermeknevelést vagy az idős családtagok ellátását, akkor már bőven a nők melóznak többet. Egész pontosan napi 50 perc, azaz évi 39 nap a nők előnye.

Magyarország a sor végén

A jelentés nemcsak a munka szempontjából, hanem ennél átfogóbban is vizsgálja a nemek közti egyenlőtlenségeket. Eszerint a helyzet különösen rossz Magyarországon, hazánk a 144 listázott ország közül a 101. helyen áll.

Leginkább a nők politikai részvétele, illetve annak hiánya húzza le a magyar helyezést, ebben csak a 138. helyen vagyunk, azaz szinte utolsók. De a többi kategóriában, azaz a nők gazdasági (67.) és oktatási helyzetét (szintén 67.) tekintve sem valami jó a helyzet.

Kiemelkedően rossz a nemek közi béregyenlőség, ebben 130. helyen vagyunk, ami azt jelenti, hogy a nők sokkal kevesebb pénzt kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak. Itthon is igaz, hogy a nők többet dolgoznak, egész pontosan napi 46 perccel. Magyarország régiós összehasonlításban is a mezőny végén kullog, Kelet-Európában csak Örményország van rosszabb helyen nálunk (102.).

A legnagyobb egyenlőség a skandináv országokban van, itt egyébként jellemzően a nők kevesebbet dolgoznak, mint a férfiak. A jelentés szerint az egyik legnagyobb hatása a nők gazdasági helyzetére az osztott gyesnek van: ott, ahol a szülők felosztják egymás között a kisgyerekekkel otthon töltött időt, a nők jobban járnak gazdaságilag, mint ott, ahol csak a nők maradnak ki a munkából a kisgyerekek nevelése miatt.

Forrás: index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: