Otthon / Ország-Világ / Több ezren tüntettek Marcaliban a kórházukért
A kép forrása: sonline.hu

Több ezren tüntettek Marcaliban a kórházukért

Több ezren gyűltek össze a marcali Európa parkban, hogy megmutassák, kiállnak a marcali kórházért. A tömegdemonstrációt a Marcali az Otthonunk Egyesület szervezte, együttműködve a város civil szervezeteivel – írja a sonline.hu hírportál cikkében.

A demonstráció célja a marcali kórház további leépítésének, az aktív osztályok bezárásának megakadályozása, önállóságának visszaállítása volt. Kiss Lajos, az egyesület elnöke négy pontban foglalta össze a közös állásfoglalást, petíciót. A marcali kórház a fekvőbeteg ellátás keretében kapja vissza az ideiglenesen szüneteltetett aktív osztályait, a járóbeteg ellátást a korábbiakban megszokott szinten ismét Marcaliban lehessen elérni, a sürgősségi ellátás legyen képes ellátni a feladatát, legyen elegendő szakorvos, szakszemélyzet, s az ígért és már a részben megvalósult szakmai vezetési önállósággal párosuljon legalább egy részleges gazdasági szervezeti önállóság. Az elnök felhívására a demonstrálók egyszerre kiáltották: akarjuk!

Kőrösi András az egyesület titkára a demonstráció okairól, előzményeiről beszélt: bár a múlt héten a marcali kórházat illetően pozitív döntésekről szóltak a hírek, mégis úgy döntöttek, hogy megtartják a demonstrációt, mert ígéreteket kaptak már bőven az elmúlt években.

A térség betegellátásának gondjairól Vargáné Balatincz Krisztina, Kelevíz polgármestere beszélt. Kiemelte: a kistelepülések egy fokkal nehezebb helyzetben vannak, mert az embereknek utazniuk kell. Azonban nem mindegy, hogy például, hajnalban kisgyermekkel a karjukban, milyen messze kell buszozni. A falubuszok nem betegszállítók, nem mentők, de sajnos már napi szinten végzik ezt a tevékenységet.

Háromgyermekes édesanya, Szabó Andrea is felszólalt, Marcali egészségügyi ellátásának problémáit hangsúlyozva gyermekeiért aggódó szülő szemszögéből. Hangsúlyozta: megérti, hogy a marcali kórház már nem lesz olyan, mint régen. Nem azt szeretnék, hogy 30-40 szakmát ellátó szakrendelések legyenek, hanem az alapellátás elérhető legyen rövid időn belül, valósuljon meg mindaz, amit eddig ígértek.

Sütő László, Marcali polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy nem valami ellen, hanem valamiért akarnak harcolni. Azért, hogy Marcaliban olyan egészségügyi ellátás legyen, amit szeretnének. Mindent megtesznek azért, hogy azok a megállapodások, melyek szóban megkötettek az elmúlt héten, melyek elindítják a kórházat egy jó irányba, azok betartásra kerüljenek.
Móring József Attila országgyűlési képviselő felszólalásában megerősítette: a marcali kórház működő kórház marad. Az ígéreteknek meg kell valósulnia, mert a kormányzati szándék, a szervezeti forma és a szükséges forrás is rendelkezésre áll.

Forrás: sonline.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Jakab Péter milliókért foglalkoztatott tanácsadója ment megzavarni egy miskolci rendezvényt

A “Nép pártján” Bede Zsoltja megpróbálta tönkretenni a Jobbik miskolci tanácsadását TG Facebook Comments

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: