Otthon / Barcsi hírek / HA NAGYATÁDI SZABÓ ISTVÁN ÉLNE, PÁROS LÁBBAL RÚGNÁ SEGGBE A MAGUKAT PARASZTGYEREKNEK NEVEZŐ HELIKOPTEREZŐ FICSÚROKAT
A kép forrása: facebook

HA NAGYATÁDI SZABÓ ISTVÁN ÉLNE, PÁROS LÁBBAL RÚGNÁ SEGGBE A MAGUKAT PARASZTGYEREKNEK NEVEZŐ HELIKOPTEREZŐ FICSÚROKAT

Nagyatádi Szabó István (1863-1924) magyar politikus, mezőgazdasági miniszter halálának 92-ik évfordulóján tartottak emlékünnepséget Csokonyavisontán. Szabó István a legjelentősebb magyar parasztpolitikusok egyike. Az első országos magyarországi parasztpárt megalapítója, a demokratikus földreform-program kidolgozója 1910-ben, az első paraszt származású képviselő a magyar parlament történetében. A forradalmak után, 1920-ban az ország legnépszerűbb politikusa és a legnépszerűbb párt, a Kisgazdapárt vezetője. A nevével fémjelzett Nagyatádi-féle földreform megvalósításáért az 1920-as években földművelési miniszterként folytatott hosszú küzdelmet, földreformja a nagybirtokosok ellenállása miatt csak kisrészben valósulhatott meg.

A kép forrása: facebook
A kép forrása: facebook

A politikus szülőházánál lévő emléktábla megkoszorúzása után Szászfalvi László csurgói országgyűlési képviselő, Fidesz-KDNP-s honatya mondott beszédet a református templom kertjében, majd Harasztia Attila polgármester a református temetőben található Nagyatádi Szabó István szobornál mondta el megemlékező gondolatait. Az ünnepségen fellépett a Borostyán Nyugdíjas Klub Hagyományőrző Csoport is, akik nagy sikert arattak műsorukkal.

Beszédet ugyan nem mondhatott, de a koszorúzáson részt vett Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselő is. Információink szerint többen meghökkentek az emléktáblánál és a szoborcsoportnál elhelyezett jobbikos koszorúk feliratai miatt. Gondoltuk, utánajárunk az esetnek, ezért telefont ragadtunk, és felhívtuk a nemzeti néppárt képviselőjét.

A kép forrása: facebook
A kép forrása: facebook

helló: -Üdvözlöm! Igaz a hír? Többeknél kiverte a biztosítékot a koszorúik felirata? Mi szerepelt rajtuk, elárulná?

Ander: -Nem érdekel a morgolódás. Akinek sérti az érzékenységét, az magyarázza meg, hogy mi az elfogadhatatlan abban, ha a magyar parasztság egyik legjelentősebb politikusára emlékezve az szerepelt a koszorúk szalagján, hogy „A sírba döntött parasztság emlékére” illetve „A halálraítélt magyar falu emlékére”?

helló: -Talán az, hogy inkább ódákat kellene zengenie a sikeres vidékpolitikáról.

Ander: -Ahhoz, hogy ilyen baromságokat beszéljek, sok tudatmódosítót kellene fogyasztanom…

helló: -Lassan itt a kampányidőszak. Még lehet, hogy valamelyik kormányközeli bulvárlap kideríti, hogy iszik, drogozik.

Ander: -A habonyi szennymédia nyilván mindent elkövet majd az ellenzéki képviselők karaktergyilkos levadászására, hiszen látjuk, hogy van elég bőr a képükön ahhoz, hogy éjjel-nappal, minden hullámhosszon hazudjanak. De azt elég nehéz lenne elhitetni rólam, hogy tudatmódosítókkal élek, hiszen még koccintás alkalmával sem nagyon fogyasztok alkoholt. Tehát nem fogok olyan hazug frázisokat puffogtatni, hogy virágzik a falu.

helló: -Szóval, nem alkuszik? Kitart abbéli véleménye mellett, hogy baj van a vidékpolitikával.

Ander: -Aki nem így látja, az ostobább egy a fejét homokba dugó struccnál. Sikeres vidékpolitika? Ne fárasszon már ilyen hülyeséggel. Néhány ritka kivételtől eltekintve a magyar falu pusztul. Aki mást állít, járja körbe a Dél-somogyi településeket, és megláthatja, hogy a kommunista falurombolás és a rendszerváltást követő, gyilkos liberális filozófia, ami szerint a „falu középkori csökevény” máig tovább él.

helló: -Ott a Földet a gazdáknak program. Megvalósult a földosztás.

Ander: -Földet a gazdáknak? Talán inkább földet a gazdagoknak? Nagyatádi Szabó István forogna a sírjában, ha tudná, hogy milyen hatalmas latifundiumok vannak idegen kézben itt, a környéken is.

helló: -Csak nem a Benetton-uradalomra gondol?

Ander: -Többek közt. De Claessensék is majdnem egymilliárdért vásároltak csaknem ezer hektár földet Dél-Somogyban az állami földárverések során. Ők elég bajosan férnének bele a kérges tenyerű kisgazda kategóriájába. De említhetnék jópár hazai zrt-döbrögit is. Tudja mennyi földje volt Nagyatádinak élete végén? Talán még 30 hektár sem! Miniszterként sem harácsolt, élete végéig megmaradt egyszerű vidéki gazdának. Ha köztünk élne, páros lábbal rúgná seggbe a Gucci meg Vuitton ridikülös, magukat parasztgyereknek nevező helikopterező ficsúrokat!

13

helló: -Hát, ha ilyeneket mond, ne csodálkozzon, hogy jövőre sem kap szót az ünnepségen.

Ander: -Lehet. De akkor sem fogok kötelező sikerpropagandát vagy szép, de semmitmondó, a jelenhez nem kapcsolódó szöveget nyomni, amikor nagyon sok környékbeli polgármester is úgy véli, – és ők már csak tudják, hogy mit beszélnek – hogy úgy tűnik, erről a régióról teljesen megfeledkeztek odafent. Olybá tűnik, hogy leírták Dél-Somogyot. A falvak néptelenednek, a fiatalok menekülnek. Nézze meg Csokonyavisonta példáját! Száz éve még több mint háromezren lakták, mára viszont felére apadt a lakosság. Nézze meg, menyi házon van kint az „Eladó”-tábla! És nem csak itt, félreértés ne legyen. Van hát perspektíva az itt élőknek vagy nincs?

helló: -Folyamatosan emelkedő bérekről és gyakorlatilag megszűnt munkanélküliségről hallani.

Ander: -Nincsen vérnyomásproblémám, de amikor ilyen sületlenséget hallok, kiakadna a mérőműszer. Ilyet csak az állít, aki tudatosan hazudik, tökkelütött, vagy egy tökéletesen elszeparált üvegbúra alatt majszolja a kaviárját.

helló: -Honnan ez a hév? Igaz, hogy van valamiféle rokoni szál a híres népi író, a hajdani Nemzeti Parasztpárt vezető politikusa, Veres Péter felé?

Ander: -Csak annyi, hogy anyai dédnagymamám húgát, Nádasdi Juliannát vette feleségül. Talán ez inspirált arra, hogy már fiatalon végigolvassam a vidék sorsával foglalkozó szociográfiákat.

A kép forrása: facebook
A kép forrása: facebook

helló: -Nem túl balos ideológiai alap ez egy jobbikos számára?

Ander: -Nem hiszek az ilyesféle politikai cimkézésben, de az sem érdekelne, ha a vidék megmentésének fontosságát hirdetni balos dolog lenne. Egyébként nyilván nem is az, de nem is ez a lényeg.

helló: -Akkor mi?

Ander: -Hogy végre olyan vidékpolitika érvényesüljön Magyarországon, ami megfelel a Nagyatádi Szabó István által is megfogalmazottaknak. Az, hogy a magyar vidék, a magyar falu ne egy szociális gettó, a halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi lét kvintesszenciája legyen! Amíg ezt nem sikerül elérni, addig minden politikusi beszéd csak üreslózung lehet Nagyatádi Szabó István szobra előtt. Ami egyben a sírba döntött magyar parasztság és a halálraítélt magyar falu szomorú emlékműve is. Nem véletlenül helyezett el Vona Gábor is egy szál fehér rózsát a kisgazda államférfi temetőkertben található szobránál, amikor Nem oly rég Csokonyavisontán járt. Ha megemlékezünk egy olyan nagyformátumú politikusról, mint Nagyatádi, nem csak szép nekrológot kell mondani. Akkor maradunk hűek a szellemiségéhez, akkor folytatjuk nemzetmentő harcát, ha nem félünk feltenni a kérdést: Szabó István vetése beérett-e, vagy éppenséggel kártevő pusztít a búzatáblában…

helló: – Még egy kérdés. Olvastuk a Facebook-oldalán, hogy Kaposfőn és Kadarkúton tartott az emlékünnepség előtt köztéri fogadóórákat. Szóval, Ander nem csupán a Facebook-on dumál, hanem valóban járja a vidéket? 

Ander: Ez így igaz. Az ünnepség előtt Kaposfőn és Kadarkúton tartottam köztéri fogadóórákat, hiszen jómagam azt vallom, hogy csak úgy lehet megismerni a választópolgárok mindennapi problémáit, ha személyesen, közvetlenül is meghallgatom őket.

A kép forrása: facebook
A kép forrása: facebook

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kadarkút, Babócsa… Vajon a kormánypárti képviselő Szászfalvi László, most miért hallgat?

A jobbikos országgyűlési képviselő ma reggeli bejegyzése közösségi oldalán: Ander Balázs Elátkozott beruházások földje? – …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: