Otthon / Ország-Világ / Munkaerőhiány: felmondó eladókra vadásznak a bolttulajdonosok
A kép forrása: internet

Munkaerőhiány: felmondó eladókra vadásznak a bolttulajdonosok

A kereskedelmi egységek tulajdonosai igencsak nehezen találnak fizikai munkaerőt, vagyis eladót, pénztárost és árufeltöltőt.

Kevesebben dolgoznak a kereskedelemben, mint a vasárnapi boltzár előtt, derült ki KSH adataiból. Ennek megfelelően a kereskedelmi egységek tulajdonosai igencsak nehezen találnak fizikai munkaerőt, vagyis eladót, pénztárost és árufeltöltőt. A statisztika szerint az év elejéhez képest körülbelül ezerrel kevesebben dolgoznak valamilyen élelmiszerboltban, s látványosan nőtt a betöltetlen álláshelyek száma.
– Sajnos ez nemcsak a kereskedelem, de az egész élelmiszeriparban általános jelenség, hogy egyszerűen nem lehet megfelelő szakembert találni – mondta Lukics János, egy kaposvári pékség cukrászüzem és élelmiszerbolt tulajdonosa. – Cukrászt például már egy éve keresek, de egyszerűen nem tudok új embert szerződtetni.
Pedig évente 20–25 pék és cukrász végez Kaposváron, ám Lukics János szerint egy részük külföldre megy dolgozni, mások pedig nem helyezkednek el szakmájukban.

– Ugyanilyen nehéz megfelelő végzettséggel rendelkező eladót is alkalmazni – tette hozzá –, s ez nem csak a kisebb boltok problémája, a multik is ezzel küzdenek. Hiába ígérnek gyakran több mint kétszázezer forintos bruttó bért, egyszerűen nincs ember. Csak úgy lehet munkaerőt találni, ha valakiről meghallom, hogy felmondott egy másik üzletben, megpróbálom becserkészni. Egyszerűen nincsenek új belépők az ágazatba, s ha ez nem változik záros határidőn belül, komoly bajba kerülhet a kereskedelem.

Forrás: sonline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: