Otthon / Ország-Világ / Egyes felmérések szerint Trump átvette a vezetést
EPA/SHAWN THEW

Egyes felmérések szerint Trump átvette a vezetést

Az Egyesült Államokban apad Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt előnye, Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke pedig egy kedd reggeli interjúban bejelentette, hogy ő már leszavazott Donald Trumpra, pártja elnökjelöltjére.

A két elnökjelölt küzdelme egyre szorosabb eredményt mutat, s bár a felmérések szerint Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt változatlanul vezet, kedden reggel egyetlen közvélemény-kutatás, az ABC televízió és a The Washington Post című lap közös felmérése már arról számolt be, hogy Donald Trump országosan 46:45 arányban, azaz egy százalékkal átvette a vezetést Clinton előtt.

Amerikai sajtójelentések szerint a demokraták kampánycsapata mindenütt arra ösztökéli Clinton támogatóit, hogy – azokban az államokban, ahol erre lehetőség van – vegyenek részt a korai szavazáson. A republikánusok ugyanakkor elsősorban a képviselőházi és szenátusi választásokon a győzelem lehetőségét látják felcsillanni James Comey, FBI-igazgató múlt heti döntésében, miszerint újraindíttatja a nyomozást Clinton e-mailjeinek ügyében.

EPA/SHAWN THEW
EPA/SHAWN THEW

Paul Ryan, a képviselőház jelenlegi republikánus elnöke a Fox televíziónak kedden reggel adott interjújában nyilvánosságra is hozta, hogy ő már a múlt héten szavazott, s minden belső vitája ellenére pártja jelöltjére, Donald Trumpra adta voksát. “Nekünk, akik már éltünk a kilencvenes években, az az érzésünk, mintha ezt egyszer már láttuk volna. Clintonék idején ilyen az élet: mindig van egy skandalum, amelyet vizsgálat követ” – fogalmazott Ryan.

Kommentárjában az AP hírügynökség megemlíti, hogy a legújabb email-botrány következtében Donald Trump valószínűleg az idősebb és fehér szavazók körében szerezhet több szavazót, például Ohióban és Iowában, ám nem valószínű, hogy a republikánus elnökjelöltnek sikerül megszereznie az elnökké választáshoz szükséges 270 elektori voksot.

A republikánusok helyzetét nehezítheti az is, hogy hétfőn este a demokraták négy szövetségi államban is – Ohióban, Pennsylvaniában, Arizonában és Nevadában – panaszt nyújtottak be, mert szerintük Trump és a Republikánus Párt tisztségviselői “megfélemlítik a választókat”. Trump kampányának munkatársai eddig nem kívánták ezt kommentálni, de tudnivaló, hogy a republikánus elnökjelölt augusztus óta arra nógatja híveit, hogy a választási csalások elkerülése végett ellenőrizzék a helyi szavazóhelyiségeket, kivált azokban a városokban, mint például Philadelphia és St.Louis, ahol nagy a kisebbségi csoportok lélekszáma.

Kedden egyébként a reggeli televíziós műsorokban mindkét elnökjelölt kampánycsapatának munkatársai amellett érveltek, hogy az ő jelöltjük áll győzelemre. Robby Mook, Clinton kampánycsapatának menedzsere az ABC televízióban kijelentette: győzni fognak, de mindenképpen fontos, hogy minél többen menjenek el szavazni.

Ugyanebben a reggeli műsorban Trump kampányának helyettes menedzsere, David Bossie azt fejtegette, hogy a Trump-kampány “remek formában” és mindenütt “offenzívában” van. Robby Mook hangot adott felháborodásának is, mert szerinte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, James Comey “kettős mércét” alkalmaz, részben mert – a CNBC televízió információi szerint – a választások előtt egyáltalán nem akarja nyilvánosságra hozni az újabb e-mailek vizsgálatának eredményeit, részben pedig mert az FBI eddig nem akart foglalkozni Donald Trump feltételezett orosz kapcsolataival.

Harry Reid nevadai demokrata párti szenátor már vasárnap este levelet írt az FBI igazgatójának, s azzal vádolta meg őt, hogy fontos információkat tart vissza Donald Trump és az orosz kormány feltételezett kapcsolatairól.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: