Otthon / Ország-Világ / A Wall Street Trumpra tesz?
Donald Trump Fotó: Bloomberg / Europress / Gett

A Wall Street Trumpra tesz?

A CBS – nevek említése nélkül – az elemzőkre hivatkozva azt latolgatta kedden este, hogy a piacok váratlanul inkább a republikánus elnökjelölt győzelmére fogadnak, és nem demokrata párti vetélytársáéra. A televízió szerint az FBI legújabb, pénteki bejelentése, amely szerint újraindítják a nyomozást Clinton bizalmas munkatársnőjének emailjei miatt, megváltoztatta a hangulatot az Egyesült Államok vezető pénzügyi köreiben.

A CBS meg nem nevezett elemzői szerint a Wall Street Hillary Clintont a “status quo” jelöltjének tekinti, és megelégedéssel fogadta, hogy vezet a felmérésekben, mert a piac így arra számíthatott, hogy Clinton a jelenlegi politikai elit tagjaként nem mondja fel a kereskedelmi megállapodásokat, és nem emeli az importvámokat sem, mint ahogy Trump ígéri. Ennek megfelelően – mivel a közvélemény-kutatási adatok Clinton előnyét mutatják Trumppal szemben -, a részvény-árfolyamoknak is erősödniük kellene. Ám nem így történik.

A piac ideges

Elemzők szerint a részvénypiacokon napok óta idegesség tapasztalható, és minél gyöngébb a tőzsde teljesítménye a választás napjához közeledve, annál erősebbek a nem hatalmon lévő párt jelöltjének esélyei. A szakértők rámutatnak arra is, hogy fokozatosan emelkedik az arany ára, és erősödik a dollár is, és ezt szintén Trump számára pozitív jelzésként értékelik.

A Moody’s modellez

A Moody’s Analytics – amely a Moody’s hitelminősítő elemzésekkel foglalkozó intézete – ugyanakkor egyértelműen Hillary Clinton győzelmét jósolja. Az intézet, amely az utolsó kilenc elnökválasztás eredményét szinte mérnöki pontossággal jósolta meg, modellezte a választási folyamatot és az eddigi eredményeket, és ennek alapján állította össze kedden nyilvánosságra hozott elemzését. E szerint a folyamatosan az átlagnál alacsonyabb üzemanyagárak és Barack Obama elnök óriási – és hónapok óta folyamatos – népszerűsége két kulcsfontosságú tényező Hillary Clinton győzelméhez.

Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock

Akár téves is lehet

A Moody’s Analytics szerint Hillary Clinton az elektori kollégium 332 voksát szerzi meg, míg a republikánusok elnökjelöltjének, Donald Trumpnak csak 205 elektor bizalmát és szavazatát sikerül majd elnyernie. Modelljüket az elemzők nem az egyéni képviselők vagy szenátorok közti versengésre alapozták, hanem az egyes államok gazdasági és politikai helyzetére, valamint történelmére. Ugyanakkor Dan White közgazdász, az elemzés egyik készítője arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2016-os elnökválasztás sajátosságaiból adódóan a választók a korábbi évektől eltérően reagálnak majd a változó gazdasági és politikai környezetre, és emiatt a kidolgozott modell előrejelzései – kivált az egyes államokat érintő megállapítások – akár tévesek is lehetnek.

Reuters, Ipsos: Clinton győzhet

Kedden a Reuters és az Ipsos is nyilvánosságra hozott egy közös felmérést, és ez szintén Hillary Clinton győzelmét jelzi. A felmérés szerint Clinton – 95 százalékos valószínűséggel – 278 elektori voksot kap majd, az elnökséghez pedig 270 elektor támogatására van szükség.

És folyik a sárdobálás

Közben kampánykörútján mindkét elnökjelölt egymást vádolta kedden: Hillary Clinton szerint Donald Trump atomháborúba sodorhatja az Egyesült Államokat, Trump pedig azt állítja, hogy Clinton elnökké választásával alkotmányos válság alakulhat ki.

Atomháború…

Hillary Clinton kedden Floridában, majd Pennsylvaniában kampányolt. Pennsylvaniában Donald Trump nőkkel kapcsolatos viselkedésének szentelte beszéde nagy részét, előtte Floridában külpolitikai kérdésekről beszélt. A demokraták elnökjelöltje – miközben republikánus vetélytársa jellemét és felkészültségét firtatta -, ismét arra figyelmeztette hallgatóságát, hogy Trump atomháborúba sodorhatja az országot. Ezt Clinton már hétfőn, egy másik kampányrendezvényen is elmondta. “Szívesen beszélnék itt bármi másról, de nem tehetem meg, hogy csak azokról a jó dolgokról beszélek, amit mi akarunk tenni” – fogalmazott Clinton, majd fejtegetni kezdte, hogy Trumpnak nincs türelme semmihez, nem hallgatja végig a tanácsadóit sem, akik pedig – Clinton szerint – nem merik tájékoztatni őt a valós helyzetről. “Így aztán képzeljük el, hogy azért ugraszt bele bennünket egy háborúba, mert valaki az idegeire ment” – vázolta fel Trump elnökségének szerinte lehetséges forgatókönyvét a demokraták elnökjelöltje.

Támadó retorika

Elemzők rámutatnak, hogy a kampány finisében, miközben magabiztosan vezetett a közvélemény-kutatásokban, Hillary Clinton az utóbbi napokban már úgynevezett pozitív üzeneteket fogalmazott meg: az ország újraegyesítéséről, a kampányban szerzett sebek begyógyításáról, a jövő teendőiről beszélt. Ám a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, James Comey pénteki bejelentését követően – miszerint újabb, eddig ismeretlen e-mailek kerültek elő és az FBI újraindítja a nyomozást – visszatért a Trumpot erősen támadó, negatív retorikához.

Emailek

Ráadásul kedden az FBI teljesen váratlanul nyilvánosságra hozott 129 oldalnyi olyan, erősen szerkesztettnek mondott dokumentumot, amely még egy 2001-ben végzett nyomozás eredményeit taglalja, és Bill Clinton volt elnök – Hillary férje – egyik kegyelmi ügyét ismerteti. Bill Clinton ugyanis elnöksége egyik utolsó intézkedéseként kegyelemben részesítette a szökésben lévő Mark Rich dúsgazdag üzletembert, a demokraták, illetve Bill Clinton egyik nagy anyagi támogatóját. Hillary Clinton kampánycsapatának szakemberei felháborodottan kérdezték: vajon mi lehetett az FBI célja egy 2001-es ügy felmelegítésével? “Vajon az FBI nyilvánosságra hozza majd Donald Trump hetvenes évekbeli építkezési perének dokumentumait is” – kérdezte Brian Fallon, Clinton sajtószóvivője, arra utalva, hogy a Trump családnak azért gyűlt meg a baja a hetvenes években a szövetségi hatóságokkal, mert ingatlancégük nem adott ki lakást feketéknek.

Egészségbiztosítási törvény

Donald Trump kedden Pennsylvaniában és Wisconsinban kampányolt, és megismételte hétfői állítását, miszerint ha Hillary Clinton lenne az elnök, az amerikai történelemben először fordulna elő, hogy az elnök elhúzódó bűnügyi nyomozás és várható büntetőjogi per alanya lenne. Trump egyébként keddi kampánygyűlésein főleg Obama elnök egészségbiztosítási törvényének negatívumaival foglalkozott, és ismételten a törvény teljes körű visszavonását ígérte. Pennsylvaniában alelnökjelöltjével, Mike Pence indianai kormányzóval együtt az eddigi legerőteljesebbnek tartott támadást intézte az egészségbiztosítási törvény ellen.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: