Otthon / Ország-Világ / Ez a tűzifa bocsátja ki a legtöbb veszélyes anyagot

Ez a tűzifa bocsátja ki a legtöbb veszélyes anyagot

Magyarországon a lakóhelyek 90 százaléka gázzal lefedett, ez azt jelenti, hogy itt van Európában Hollandia után a legjobban kiépített gázhálózat, mégis sokan újra visszatértek a fatüzeléshez. Hazánkban mintegy félmilllió ember fűt kizárólag fával, de ez a száma akár egymillió is lehet.

Sokan visszatértek a fatüzeléshez 

Ma Magyarországon mintegy félmillió ember fűt kizárólag fával, de ez a száma akár egymillió is lehet – mondta Veresegyházi Béla, VGF Szaklap munkatársa, vidéki környezetben ez nagyon jellemző. Magyarországon a lakóhelyek 90 százaléka gázzal lefedett, ez azt jelenti, hogy itt van Európában Hollandia után a legjobban kiépített gázhálózat, mégis sokan újra visszatértek a fatüzeléshez.

Illusztráció MTI Fotó: Balázs Attila
Illusztráció MTI Fotó: Balázs Attila

Kandalló, kazán vagy kályha

Fatüzelés esetén lehet fűteni kandallóval, kazánnal és kályhával. Az előbbi kettő az előregyártott berendezés, a kályha pedig a helyszínen épített tűzterű, itt a legnagyobb a szabadsága, de a felelőssége is a mesternek. A cserépkályha fő fűtésre való, nem alkalmas arra, ha valaki csak este szeretne befűteni, akkor hamar meleg legyen a lakásban. A kandalló gyorsabban melegszik, szabályozható, de nem alkalmas főfűtésre – mondta Belinszki Ákos, kandallóépítő.

Alapvetően az határozza meg, hogy kazánt, kályhát vagy kandallót érdemes építtetni valakinek, hogy mivel szeretne fűteni. Fa, pellet vagy brikett, ezekkel fűtenek a leggyakrabban – magyarázta Belinszki Ákos. A pellet és a fabrikett a legjobb, ezekkel nem lehet tönkretenni a készüléket és a kéményt sem, mert míg ezekből meg lehet venni a kész, jó minőségű terméket, addig a fából nagyon sokfélét lehet kapni, és sajnos nem mind ideális a fűtésre, sok olyan van, ami nem elég száraz.

Nagyon fontos, hogy ne legyen nedves a fa

Nagyon fontos a tűzifa nedvességtartalma. Tavaly év végén csináltattunk egy mérést, és kiderült, hogy a friss fának, aminek 45 százalék körüli a nedvességtartalma, kétszer nagyobb volt a szennyezőanyag kibocsátása – mondta Henszelmann Imre a Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestületének a titkára.

Ez károsítja a környezetet és a tüzelőberendezést is. Érdemes akár 1,5 évvel előre megvenni a tüzelésre szánt fát, hogy megfelelően kiszáradhasson, illetve lehet vásárolni tűzifa nedvességmérőt is, ami nagyon hasznos.

A mai környezettudatos tűzterek jobban hőszigeteltek, hogy magasabb legyen a tűztér hőmérséklete, valamint többszintű az égéslevegő bevezetés, ezzel lehet elérni, hogy az éghető anyagok sokkal tisztábban égnek el – mondta Henszelmann Imre, persze ehhez megfelelő száraz fa is szükséges.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: