Otthon / Somogy megye / „Betelt a pohár, a dologtalanokból nem kérünk!” Hazaugrottak a közmunkások
A kép forrása: internet

„Betelt a pohár, a dologtalanokból nem kérünk!” Hazaugrottak a közmunkások

Nem kér a dolgozni nem akaró közmunkásokból Siófok polgármestere. Lengyel Róbert a minap elkísérte hivatali kollégáit egy ellenőrző körútra, melynek során a közmunkások jó részét nem találták ott, ahol dogozniuk kellett volna.

– Betelt a pohár – mondta lapunknak a városvezető. – A munkaügyi központ valósággal „ömleszti” ránk a közmunkásokat, miközben egy jelentős részük ezt csupán segélynek fogja fel, amiért nem kell megdolgozni. Az utóbbi időben már két munkafelügyelőt alkalmaztunk, de egyikük, egy nyugdíjas rendőr felmondott, mert folyton fenyegették a dologtalanok. Legutóbb magam is beültem kollégáim mellé és körbejártuk a közmunkásokat. Az első csapatnak a Fő téren, illetve a Millennium parkban kellett volna dolgozni, de egy lelket sem találtunk ott. A következő csoport az ipartelepi körforgalom környékére volt kivezényelve fűnyírásra, ők ott is voltak és dolgoztak. A harmadik brigádnak a romák lakta déli városrész két utcája volt kijelölve, ők éppen otthon melegedtek, reggeliztek. A negyedik csapat a temető környékén becsülettel tette a dolgát.

Lengyel Róbert hozzátette: mivel minden közmunkás mellé nem állíthatnak egy-egy felügyelőt, határozott lépésekre szánta el magát. – Először is, több figyelmeztetés nincs, akik nem voltak a helyükön az ellenőrzéskor, annak fölmondjuk a szerződését, amennyiben ennek a törvényi feltételei fennállnak. Haladéktalanul leülök a munkaügyi központ illetékeseivel és kezdeményezem, hogy az önkormányzat szólhasson bele, kit akar foglalkoztatni. Akiről egyszer kiderült, hogy nem akar dolgozni, az többé ne kerüljön a programba. Ezzel szemben most az nem tud visszakerülni, aki már sokat dolgozott, ami nonszensz. A becsületesen dolgozó sokak munkamorálját is rontja, ha néhányan munkaidő alatt „hazaugranak” reggelizni, lógnak, nem végzik el, ami ki lett adva nekik.
Siófokon naponta egyszerre hatvan-nyolcvan közmunkásnak kell feladatot találni.

– Habár nem a város, hanem az állam pénze, mégis az adófizetők forintjainak a szórása, ha csupán a statisztika javítása céljából minél több embert kiközvetítenek közmunkára – így a polgármester. – Én azt szeretném, hogy érdemi munka folyjék. Kialakítottunk melegedőt a részükre, védőfelszerelést, védőitalt adunk nekik. Ha már rendelkezésre áll a pénz, akkor inkább a szorgalmasak kapják a dologtalanok helyett. Az maradjon tehát, aki valóban dolgozni akar, és ebbe legyen az önkormányzatnak is beleszólása!

Nincs bocsánat

Valamennyien, akiket nem találtak a helyükön, írásbeli nyilatkozatot tettek, így igyekeztek magyarázatot adni arra, hogy akkor éppen miért nem voltak a munkahelyükön. Lengyel Róbert erre azt mondta: – A magyarázkodások ideje lejárt. Vagy hajlandó valaki a munkavezetők instrukciói szerint ténykedni, vagy maradjon otthon és gondolkodjon el a jövőjéről! A helyét meg foglalja el olyan, aki fegyelmezetten, becsületesen dolgozik.

Forrás: sonline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Sok munkát ad a vihar a megye tűzoltóinak

Csúnyán elverte a jég Kaposvárt és környékét. A viharos időjárás miatt sok a teendője a …

Egy hozzászólás

 1. Németh István

  Miért vállaltad el?
  Ehhez semmi köze egy Polgármesternek.
  Degradálja az egész társadalmat!
  A Belügy, a Pintér találmánya.
  Az egész Közmunka törvénytelen és a felelősség a Tiéd!

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: