Otthon / Ország-Világ / Megbukott Orbán alkotmánymódosítása
Megbukott az alkotmánymódósítás Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

Megbukott Orbán alkotmánymódosítása

Az előterjesztés elfogadásához valamennyi képviselő kétharmadának támogatására, vagyis legalább két ellenzéki szavazatra lett volna szükség. Az öt cikkből álló, Orbán Viktor által benyújtott változtatás értelmében bekerült volna az alaptörvénybe, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be, idegen állampolgár – a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezők kivételével – Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet. Mindezt a – nem mellesleg érvénytelen – kvótareferendumra hivatkozva. Korábban egyik ellenzéki képviselőcsoport sem támogatta feltétel nélkül a módosítást, így tudni lehetett, hogy az indítványt jó eséllyel nem fogadják el. A Jobbik a letelepedési kötvény megszüntetését támasztotta elvárásként, az MSZP pedig szükségtelennek tartja a változtatást, ezért már a javaslat tárgyalásában sem vett részt, az LMP pedig jelezte, nem vesz részt a szavazáson. Végül 131-en nyomtak igent a honatyák közül, ez nem volt elég az indítvány elfogadásához.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a szavazás után azt mondta, kiderült, hogy a kvóta elleni küzdelemben az ország csak a Fideszre és a KDNP-re számíthat, a Jobbik és az MSZP szerinte hazudott, és becsapta az embereket. Szerinte a Jobbiknál „még Gyurcsány Ferenc is hitelesebb”, mivel a Demokratikus Koalíció a kezdetektől fogva nem rejtette véka alá véleményét az alaptörvény-módosításról.

A DK nevében egyébként Varju László úgy nyilatkozott: Orbán Viktor egy hónap alatt két pofont is kapott, mert az október 2-ai kvótareferendumon a nép, kedden pedig a parlament mondott nemet a politikájára.

Maga Orbán nem nagyon szólalt meg, az Index kérdésére annyit mondott, hogy a Fidesz elnöksége még eldönti, hogy nekifutnak-e újra az alkotmány átírásának.

Rogán Antal propagandaminiszter a Hvg.hunak azt mondta, a szavazás végeredményén is látszik, hogy egy felelős kormány és egy felelőtlen ellenzék ül a parlamentben.

„A kormány állítsa le végre a túlságosan hosszúra nyúlt kampányát” – erre szólította fel az LMP a kabinetet az alaptörvény módosításáról szóló szavazás után. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezetője egyúttal leszögezte: nem tűrik, hogy hazaárulónak nevezzék azokat – így őket is –, akik „nem sétáltak be a Fidesz csapdájába”.

A Magyar Liberális Párt közölte: Magyarország veszített a népszavazási kampányon. Fodor Gábor pártelnök sajtótájékoztatóján jelezte, hogy nemmel szavazott a javaslatra. Ez egyenesen következett abból, hogy a népszavazási kampányban az MLP „képviselte a leghatározottabban az európai értékrend melletti és a kormánnyal szembeni kiállást”, amikor az igen szavazatra buzdított – fogalmazott.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője arról beszélt: ma minden idők legdrágább szavazását bukta el Orbán Viktor, hiszen közel húszmilliárd forintba került az elmúlt másfél éves „hazug és gyűlöletkeltő” politika, amelynek ma volt a végjátéka. A szocialista politikus megfogalmazása szerint ma vége szakadt a „habonyi mechanizmus” által épített látszatvilágnak, és a valósággal kell foglalkozni: a kórházakkal, a fizetésemeléssel, az oktatással és a mértéktelen korrupció felszámolásával.

Vona Gábor, a Jobbik első embere szerint elsősorban a letelepedési kötvények jelentette veszélyt kell megszüntetni, ez ügyben ötpárti egyeztetést kezdeményez. A Fidesz számára nem az ország megvédése a fontos, hanem a szajré – fogalmazott a radikális párt vezére.

Forrás: mno.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: