Otthon / Ország-Világ / Durván drágulhatnak az élelmiszerek
A kép forrása: hvg.hu

Durván drágulhatnak az élelmiszerek

Hiába volt bőséges az idei gabonatermés, a világ piacain mégis drágult a termény. A FAO összesítése szerint nem ez az egyetlen alapanyag, amiért többet kell fizetni.

Drágulhat az év vége előtt a kenyér, a tej, de várhatóan az édességekért is többet kell majd fizetnünk a következő időszakban. Az ok: jelentősen nőttek az alapvető mezőgazdasági termények árai októberben. Az egy évvel korábbihoz képest csaknem 10 százalékos a drágulás a piacon – derül ki az ENSZ élelmezési világszervezete, a FAO most közölt összesítéséből. A FAO az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag nemzetközi piaci mozgásait vizsgálja.

Az árak ugyan még nincsenek a 2-3 évvel ezelőtti, 200 pontot meghaladó csúcs közelében, de látványos az áremelkedés, amit elsősorban a gabonafélék drágulása okoz. Októberben azonban a cukor és tejtermékek ára is emelkedett.

A cukor fölötti áremelkedését a brazil és indiai termelésben tapasztalt kimaradás okozta. A sajt és a vaj ára pedig azt követően nőtt, hogy megélénkült az Európai Unió országaiban a belső kereslet, így végül a tejtermékeknél majdnem 4 százalékos árszintnövekedést regisztráltak szeptembertől októberig.

Nem minden drágult: a FAO havi szinten 2,4%-os csökkenést állapított meg az olaj- és zsírfélék esetében, amit az magyaráz, hogy a pálmaolaj iránt hónapok óta gyenge a kereslet. Visszaesett az európai sertésexport Kínába, ennek hatására pedig 1%-kal zárt alacsonyabban világszinten a húsfélék átlagára.

A gabonaáraknál  1 százalékos volt a drágulás. A búzatermés ugyan 1,5 százalékkal nagyobb lesz a tavalyinál, ám kiderült: ennek csak egy kis része kiváló minőségű.

 

Forrás: hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: