Otthon / Ország-Világ / Balázsékat kirúgták a Morning Show-ból?
A kép forrása: index.hu

Balázsékat kirúgták a Morning Show-ból?

Zavaros közleményben igyekszik valamit mondani a ClassFM, de nehezen érthető, mire céloznak. Egy biztos: a rádió november 19-i ideiglenes(?) elhallgatásáig(?) a Morning Showm azaz Sebestyén Balázs, Vadon János és Rákóczi Ferenc reggeli műsora csak besztof-adásokkal jelentkezik, és hogy utána mi lesz, azt a rádió vezetősége sem nagyon tudja.

A kép forrása: index.hu
A kép forrása: index.hu

A közlemény azzal kezdődik, hogy számos pletyka és téves információ kering a piacon a rádió további működésével kapcsolatban. Itt minden bizonnyal azokra a cikkekre céloznak, melyekben a rádió elhallgatásáról írtak, ami viszont nem pletyka és téves információ, hiszen az országos frekvenciáról, amivel napi 2,6 millió hallgatót érnek el, a rádió az internetre költözik, legalábbis addig, míg a bírósághoz beadott fellebbezésüket nem tárgyalják.

Így lett a ClassFM a G-nap egyik áldozata

Május 17-én a Sláger Rádió Zrt. és a Marquard Média Hungary, a Sláger Rádió tulajdonosai vásárolták meg az Advenio Zrt-t, a ClassFM tulajdonosát. Azt remélték, hogy a Médiatanáccsal egyeztetve meg tudják hosszabbítani a rádió frekvenciáját. A Simicska Lajostól megvásárolt rádiónak aztán ez nem jött össze. A Médiatanács többször büntette a Class FM-et: főként a reklámszabályok és korhatárszabályok megszegése miatt százezer forintra büntették őket. Ezenkívül volt még egy félmilliós büntetési tétel, amit 2014 ­novemberében kapott a rádió, miután Sebestyén Balázsék az egyetemi gólyatáborban történt nemi erőszak áldozatán viccelődtek.

A rádió sorozatos és súlyos törvényszegést nem követett el (ezek közé tartozik például a frekvenciadíj befizetése), így az újabb ötéves engedély megadása normál esestben sima ügynek látszott. A rádiót korábban működtető Advenio a törvényi előírásoknak megfelelően már 2015 július 30-án benyújtotta a hosszabbítási kérelmet a Médiatanácshoz. Erre azért volt szükség, mert a törvény szerint a műsorszolgáltatónak 14 hónappal az engedély lejárta előtt kérelmeznie kell a hosszabbítást. A Médiatanács 2016 agusztus 1-jén úgy döntöttek, nem hosszabbítják meg az engedélyt.

Mint ismeretes, a ClassFM frekvenciaengedélye lejárt, a Médiatanács azt nem hosszabbította meg, és pályázatot írt ki rá. Mivel a rádió fellebbezett, a frekvenciát más sem kaphatja meg, de ők sem szolgáltathatnak rajta, így hagyományos, rádiós értelemben véve az éterből távoznak. A bíróság az ügyet várhatóan idén decemberben vagy 2017 januárjában tárgyalja.

A ClassFM viszont, folytatja a közlemény, addig is azon dolgozik, hogy végrehajthassa azokat a szükséges változtatásokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a jövőben is megfeleljenek hallgatóik igényeinek. És most jön az első lényeg:

A Morning Show a műsorstruktúra része marad.

Ezt követően a közlemény kitér arra, hogy a rádió adása jelenleg is több platformon, eszközön illetve szolgáltató igénybevételével hallgató, a classfm.hu oldalon, a T-Home és UPC set-top boxokon keresztül, így, írják,

a hallgatók minden olyan telefonon, számítógépen, televízión és mobil eszközön keresztül hallgathatják tovább a ClassFM adását, amely wifi vagy 3G-képes, illetve ahol kábelszolgáltatás elérhető.

Ez mind nagyon szép és jó, de azt vélhetően a rádióban is tudják, hogy más egy okostelefonon buherálni az autóban és más bekapcsolni a rádiót. A lényeg azonban most jön.

A rádió műsorvezetőinek, így a Morning Show csapatának szerződése 2016. december 31-ig él a ClassFM-mel. A rádió vezetése ugyanakkor tudomásul veszi, hogy Sebestyén Balázs a televíziós munkáira kíván koncentrálni és mostantól minimalizálja rádiós szereplését.

Azaz a rádió Sebestyén Balázs tévés elfoglaltságaira keni azt, hogy a Morning Show a mai formájában nem megy tovább? Vagy hogy kell ezt értelmezni? Tovább bonyolódik a helyzet Michael McNutt a Sláger Zrt. többségi tulajdonosa, az Advenio Zrt. és így a ClassFM tulajdonosának szavai után:

Minden tiszteletünk és elkötelezettségünk a Morning Show jelenlegi műsorvezetői iránt. A rádió vezetésének állásfoglalását követve, a hét további részében  – az analóg adás november 19-i befejezéséig – Best of Morning Show-t hallhatnak a hallgatók a reggeli műsorsávban. Balázsnak, Ferinek és Janinak sok sikert és jó egészséget kívánunk!

Azaz a Morning Show az analóg adás befejezéséig Balázsékkal, utána nélkülük megy tovább, mert Balázs sokat tévézik, és ő maga kérte ezt. Balázs a Facebookon reagált a közleményre, ami szerinte színtiszta hazugság – nem akarta minimalizálni a szerepét a rádióban.

Kaptam ma reggel egy levelet, amiben az állt, hogy holnap már nem kell bemennünk a Morning Show-ba. Janiék nevében is beszélek, és szeretném leszögezni, hogy mi nagyon szerettük volna kitölteni a szerződésünket, végigcsinálni a dolgot, tisztességgel, becsülettel elköszönni a hallgatóktól, és erre lesz is lehetőségünk.

A videóban ezek után ismét hazugnak nevezi a közleményt, hiszen nincs már televíziós műsora, esze ágában nem volt minimalizálni a szereplést, olyannyira nem, hogy még többet szeretne rádiózni. Azt, hogy hol, egyelőre nem derül ki.

Az ügy ennyire nem egyszerű egyébként, sőt. A Morning Show 2009. novembere hallható a ClassFM-en, a házigazdái a kezdetektől Sebestyén Balázs, Vadon János és Rákóczi Ferenc, akik a Danubius Rádiónál kezdtek el közös reggeli műsort vezetni Pirítós címen. A Danubius ugye megszűnt, a frekvenciát a ClassFM kapta meg, Balázsék pedig átmentek és folytatták tovább a közös munkát. A 2011 óta a leghallgatottabb reggeli műsornak számító Morning Show-t Sebestyén Balázs cége gyártja a ClassFM-nek, de hogy a név kié, az jó kérdés.

Balázs az Indexnek egy nyári interjúban azt mondta, hogy a jó munkakörülmények számítanak majd akkor, ha esetleg váltásról kellene gondolkodniuk.

Ha garantálják, hogy politikamentesen, nem felülről irányítva, a hírekbe, tartalomba nem beleszólva dolgozhatunk, ha megmarad a függetlenségünk, és azt mondunk, amit akarunk, akkor mindent megfontolunk, még a nem országos frekvenciák ajánlatát is. Ha ez mind stimmel, és a munkakörülmények markánsan jobbak, akkor sok minden elképzelhető.  De most még ezen nem gondolkozunk. Legfontosabb most a Class, olyanok leszünk mint a Titanic hegedűsei. A rádióval vagyunk az utolsó pillanatig, bármikor is érkezzen az el.

A közelmúltban felröppentek olyan pletykák is, hogy Balázsék Andy Vanja Rádió1 nevű rádiójára viszik át a műsort és annak stábját, meg az is, hogy maradnak a ClassFM-nél, és online rádióznak majd. Utóbbi a mai nappal igencsak megdőlt.

Forrás: index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: