Otthon / Somogy megye / Borászok: az együttműködésen alapszik a dél-balatoni régió eredményessége
A kép forrása: sonline.hu

Borászok: az együttműködésen alapszik a dél-balatoni régió eredményessége

Másodszor adott otthont a kéthelyi Kristinus Borbirtok a Dél-Balatoni Borút Egyesület által szervezett ötödik újborkóstolónak, ahová kiváló minőségű borokkal érkeztek a dél-balatoni pincék.

Gádor Dénes, a Dél-Balatoni Borút Egyesület elnöke szerint az idén egyes területeken jelentős fagykárokat szenvedtek az ültetvények, zömében így is kiváló minőséget lehetett szüretelni. Úgy véli, a gyöngyözőborok különösen népszerűek voltak az idén.
Florian Zaruba, a Kristinus Borbirtok ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, büszkék arra, hogy a dél-balatoni borvidékhez tartoznak, s a rendezvény remek lehetőség arra, hogy nemzeti, akár nemzetközi szinten is még inkább bemutatkozhasson a borvidék. Kérdésünkre, hogy miért éppen Kéthelyen épült fel a borbirtok, az ügyvezető úgy fogalmazott, tökéletes a terület fekvése, s a terroir, beleértve az itt élő emberek tudását, munkáját, vagyis minden feltétel ideális ahhoz, hogy bort termeljen az ember.

– Jelentékeny veszteségeink voltak, huszonöt százalékkal kevesebb lett a szőlő az átlagnál – jegyezte meg Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke. – Ám a szőlő nagyon jó minőségű lett, úgy vélem, hogy sokat fogunk még erről az évről beszélni, hiszen hosszú érlelésű, nagy potenciállal rendelkező borok születtek, jó savval, nem túlzó alkohollal, melyek harmóniában vannak egymással.

Bujdosó Ferenc szerint a borvidék az erejéhez képest nincsen olyan súllyal az ország borvidékei között, mint amennyire predesztinálva van. – Az egyéni teljesítmények már komoly sikereket értek el, de a közösségi sikerek, a közösségi elismertség elmaradt. Ezért van több olyan rendezvényünk, ahol együtt mutatjuk meg, hogy mire képes a borvidék. Nemkülönben azt, hogy a Balaton télen is élhető és télen is szerethető.

A Várszegi Pincészet fiatal borásza, Várszegi Viktor úgy látja, hogy erősödik a szemlélet, mely szerint országos szinten is egyre több fiatal fog a borász szakmába. Móring József Attila,országgyűlési képviselő köszöntőjében az ország legdinamikusabban fejlődő borvidékének jellemezte a dél-balatonit, majd jó üzleteket kívánt a borászoknak.

Hatfogásos ebéddel és desszerttel, igazi gasztronómiai különlegességekkel kedveskedett a Kristinus Gasztro Műhely a bormustra résztvevőinek, ahol 16 pince, a Bujdosó Pincészet, Buzás Szőlőbirtok, Dézsma Pince, Garamvári Szőlőbirtok, Hujber Pince, IKON Borászat, Katona Borház, Kislaki Bormanufaktúra, Konyári Pincészet, Kristinus Borbirtok, Öregbaglas Szőlőbirtok, Potyi Pincészet, Pócz Pincészet, Rádpuszta Szőlőbirtok, Várszegi Pincészet, és a Veszprémi Pincészet vett részt.

Forrás: sonline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Sok munkát ad a vihar a megye tűzoltóinak

Csúnyán elverte a jég Kaposvárt és környékét. A viharos időjárás miatt sok a teendője a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: