Otthon / Kultúra és Tudomány / Korunk pestisének tartják – milliókat öl meg ez a betegség
Fotó: Shutterstock

Korunk pestisének tartják – milliókat öl meg ez a betegség

Azt gondolja, hogy csak tüdőrákot vagy szájüregi rákot okozhat a cigi? Téved! Az aktív dohányosok idővel mindkét lábukat elveszíthetik.

Büdös, drága, egészségtelen, de mégis szívjuk, ráadásul jó sokat. A dohányzás több mint 6 millió ember halálát okozza évente és a Föld lakóinak harmada, azaz több mint 1 milliárd ember szívja és fújja a füstöt nap mint nap. A dohányzást korunk pestisének tartott szenvedélybetegségként emlegetik.

Dobogós cigiszívásban is a magyar

Magyarország, mint szinte minden káros szenvedély tekintetében a dohányzásban is előkelő helyen áll a világranglistán. Dobogós helyen vagyunk. A magyar személyenkénti cigifogyasztás duplája a világátlagnak. Fejenként több mint 300 szálat szívunk el évente – derült ki egy hirado.hu-hoz eljuttatott közleményből.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Magyarországon minden évben 20 ezer ember hal meg dohányzás okozta betegségekben.

A nemzetközi “Ne gyújts rá”- mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják. A mozgalom 1974-ben az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára. Célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a cigarettázók nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelmét felhívják a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire.

Talán kevesen tudják, de a dohányzás nem csak tüdőrákot vagy szájüregi rákot okozhat, hanem alsóvégtagi érszűkületet, amely gyakran mindkét láb elvesztéséhez vezethet.

8 ezer amputáció évente

Hazánkban évente 6000-8000 amputációt végeznek, és ezeknek a jelentős része a dohányzásra vezethető vissza. Az aktív dohányzás ugyanis ötszörösére emeli az érszűkület kialakulásának esélyét.

A dohányzás tehát a szív-és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora, amely során a szervezetbe került anyagok károsítják az ereket és hozzájárulnak azok elmeszesedéséhez, beszűküléséhez, valamint növelik a vérrögképződés (trombózis) veszélyét. Az alsó végtagi keringészavar miatt viszont sok esetben az amputáció elkerülhetetlen – mondta Pécsvárady Zsolt, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöke, aki hozzátette, hogy a betegség a nőknél korábban jelentkezik, mint a férfiaknál.

Nemcsak az idősek betegsége

Sokan azt gondolják, hogy az érszűkület elsősorban az idősek betegsége, ez azonban nincs így. A betegség már érinti az egyre fiatalabb korosztályt is. Ugyanis, aki húsz éves kora előtt napi egy doboz cigarettát szívott el, azoknál már 40 éves kor körül kialakulhat a betegség.

A már leszokott dohányosok esetében a kockázat mértéke azonban jelentősen csökkenthető. Sőt, a 40-50 éves dohányosok akár tíz évvel is tovább élhetnének, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek.

A dohányzást abbahagyni viszont csak kevesen tudják, holott a felmérések szerint 10-ből 4-en szeretnének leszokni.

Néhány jó tanács a leszokni vágyóknak:

  • Készüljön tudatosan!
  • Pontosan tervezze meg, hogy miért, hogyan és mikortól fogja kezdeni a „cigaretta stop”-ot.
  • Tüntessen el a környezetéből mindent, ami a dohányzásra emlékezteti, például öngyújtót, hamutartót.
  • Takarítsa ki lakását, autóját, mossa át ruháit, hogy megszűnjön a cigaretta szaga a környezetében.
  • Nyugodt időszakot válasszon, például a szabadságot, hosszú hétvégét a leszokás elkezdésére.
  • Próbáljon meg találni valakit a baráti körében vagy a családjában, akivel együtt szokhat le!
  • Rövid időszakokra tervezzen, ezért tűzzön ki célul magának egy napot, egy hetet, két hetet, négy hetet, tíz hetet, amikor nem dohányzik. Ha elérkezik az egyes időszakok végéhez, lepje meg magát valamivel (például egy új könyvvel, kirándulással). Az igazán nagy jutalmat hagyja a program végére, amit méltón megünnepelhet!
  • A dohányzás abbahagyása testsúlynövekedéssel járhat. Étrendünk átalakításával meg tudjuk előzni szervezetünknek ezt a mérgezés alól felszabadult reakcióját.
  • Kerülje a szórakozóhelyeket és az alkoholt.
  • Ha a reggeli kávé és a cigi együtt járt, akkor érdemes lehet a reggeli kávét is felváltani valami mással, hogy kevésbé érezze a hiány

MTI

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: