Otthon / A nap étele / Napi recept: Az eredeti somlói galuska
A kép forrása: femina.hu

Napi recept: Az eredeti somlói galuska

Régimódi kávéházakban is pont így készítik. A somlói galuska a magyarok egyik büszkesége, nem véletlenül.

A háromféle piskótából készülő, krémes, habos somlói galuska már debütálásakor, az 1958-as világkiállításon osztatlan sikert aratott. Szőcs Béla József mesterműve nevét a Somlyó dombról kapta. Ha igazán finom édességre vágysz, csak minőségi alapanyagot használj, és ne akarj időt spórolni az elkészítésekor.

A kép forrása: femina.hu
A kép forrása: femina.hu

Somlói galuska

Hozzávalók 4 személyre:

A piskótához
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 9 tojás
  • 6 dkg dió
  • 2 dkg kakaó
  • fél csomag sütőpor
A vaníliás krémhez
  • 10 dkg cukor
  • 6 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 rúd vanília
A sziruphoz
  • 15 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 2 evőkanál rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs
  • 1 citrom
A tálaláshoz
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg darált dió
  • 4 dl habtejszín
  • baracklekvár
A csokis öntethez
  • 15 dkg étcsoki
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • fél dl rum

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 45 perc, sütés: 45 perc

Elkészítés:

A sütés előtti este a mazsolát áztasd rumba. Másnap a piskótákhoz a tojásokat válaszd ketté, és a fehérjékből verj kemény habot. Add hozzá a cukrot, majd a sárgákat, végül forgasd hozzá a kevés sütőporral vegyített lisztet. A tésztát oszd három részre. Az egyiket rögtön egyengesd sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd meg 160 fokon körülbelül 15 perc alatt. A másikhoz add a diót, a harmadikhoz pedig keverd a kakaót. Ezeket is süsd meg az elsőhöz hasonló módon.

A vaníliás krémhez a tojássárgát dolgozd ki jól a cukorral és a vaníliával, majd több részletben add hozzá a tejet. Állandóan kevergetve, kis lángon vagy gőzfürdő felett főzd sűrűre, és hagyd kihűlni.

A sziruphoz forrald fel a vizet a cukorral, a vaníliával, a rummal, reszeld hozzá a narancs és a citrom héját. Főzd kis lángon tíz percig.

Állítsd össze a tésztát. Helyezd egy nagyobb edénybe a diós piskótát, locsold meg a szirup harmadával, öntsd rá a vaníliás krém harmadát, majd szórd meg dióval és mazsolával. Ezt ismételd meg a kakaós és a sima lappal is. A tetejére kanalazz baracklekvárt, és tedd egy éjszakára a hűtőbe.

Tálalás előtt készítsd el az öntetet. A csokit tördeld össze, add hozzá a cukrot, a kakaót, a rumot és a tejszínt, majd kis lángon olvaszd össze. Ha túl sűrű, hígítsd kevés vízzel. Tálaláskor kanállal szaggasd ki a tésztát, szórj rá kakaót, nyomj rá tejszínhabot, majd locsold meg a csokis öntettel.

Forrás: femina.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A nap étele: Bögrés dinnyécske – sütés nélkül, tuti siker!

Irtó kis helyesek, és még finomak is, ezek a kis sütés nélküli, vidám falatkák, igazi …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: