Otthon / Ország-Világ / MAGYARORSZÁG TÁMOGATJA MACEDÓNIA EU- ÉS NATO-TAGSÁGÁT
A kép forrása: internet

MAGYARORSZÁG TÁMOGATJA MACEDÓNIA EU- ÉS NATO-TAGSÁGÁT

Macedónia a jövőben is számíthat Magyarország támogatására az európai uniós és a NATO-tagság elérésében – közölte Orbán Viktor miniszterelnök, miután pénteken Budapesten, az Országházban megbeszélést folytatott Nikola Gruevszki korábbi macedón kormányfővel.

Orbán Viktor újságíróknak kifejtette: Macedóniában hamarosan parlamenti választást tartanak, a döntés a macedón nép kezében van, de az biztos, hogy “az a jövőbeni Macedónia, amely az EU és a NATO tagja akar lenni, mindig számíthat Magyarország barátságára”.

“Magyarországnak is és Macedóniának is Nyugaton van a helye”, az EU és a NATO közösségében – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy Magyarország már tag, és azt kívánja a macedónoknak, hogy ők is mihamarabb érjék ezt el.

Kiemelte azt is, hogy Nikola Gruevszki miniszterelnöksége idején a magyar-macedón kapcsolatok soha nem látott színvonalat értek el, “egy igazi és őszinte barátság épült ki a két ország között”.

A korábbi macedón miniszterelnök nyilatkozatában országa egyik fő szövetségesének nevezte Magyarországot, hangsúlyozva, hogy magas szintű az együttműködés a két ország között, és a jó kapcsolatokat a jövőben is szeretnék megőrizni, tovább építeni.

A politikus örömmel nyugtázta, hogy Macedónia ezután is számíthat a magyar kormány támogatására az EU- és a NATO-csatlakozásban.

Nikola Gruevszki elmondta: tájékoztatta Orbán Viktort a macedón belpolitikai helyzetről és a gazdasági eredményekről. Hangsúlyozta, hogy a macedón politikai krízisnek mielőbb véget kell érnie, amire a legjobb alkalom a küszöbön álló választás.

“Mi egy olyan politikai garnitúrához tartozunk, amely komolyan gondolja azt, hogy az állampolgárok életszínvonalát folyamatosan emelni kell, elsősorban új munkahelyek teremtésével, a gazdaság felpezsdítésével, új külföldi tőke bevonásával” – közölte.

Macedóniában december 11-én tartanak előrehozott parlamenti választást, hogy megoldódjon a majdnem két éve tartó belpolitikai válság.

Forrás: flagmagazin.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: