Otthon / Ország-Világ / Januárban jöhet az influenzajárvány
Érdemes mielőbb oltatni, hogy megszerezzük a védettséget Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

Januárban jöhet az influenzajárvány

Már kérhető az ingyenes oltás. A légzési elégtelenség a fiatalokat is veszélyezteti.

Az országban 5700 beteg fordult orvoshoz november 14–20. között influenzaszerű tünetekkel, ám egyelőre nincs influenzajárvány – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentéséből. Érdekesség, hogy november 7–13. között, vagyis egy héttel korábban hatvan százalékkal több beteg fordult orvoshoz, mint az azt megelőző héten.

– Az utóbbi években a járvány már nem szeptember–október táján kezdődik, hanem csak januárban – jelentette ki lapunknak Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának korábbi vezetője. Kiemelte: egészséges emberek általában könnyebben átvészelik a betegséget. A bakteriális felülfertőződés mindenkit veszélyeztet, de könnyebben bekövetkezik egy legyengült szervezet esetében. – Az influenzavírus előkészíti a talajt, a bakteriális tüdőgyulladás pedig máig a tíz leggyakoribb halálok között van, amivel számolni kell, főleg az idősebb betegek esetében – szögezte le a szakértő.

Ócsai Lajos beszélt arról is: terhesség 2. és 3. trimeszterében lévő anyáknak feltétlen javasolt a vakcina beadása, hiszen ezzel védeni tudják a magzatot is. Az oltóanyag beadása nem jár lázzal, az influenza viszont igen, aminek hatására akár koraszülés is bekövetkezhet. Ócsai Lajos szerint a súlyos betegségben szenvedőknek is érdemes oltatni, hiszen bár a betegség miatt nem feltétlenül alakul ki teljes immunválasz, a védettsége a semminél több lesz, ami egy legyengült immunrendszerű beteg esetében életmentő lehet.

Könnyen mutálódhat a vírus

A vakcina beadatása lázasan nem javasolt, ám egy kisebb nátha esetén még biztonsággal alkalmazható.

Fontos hangsúlyozni, hogy a védettség kialakulásához legalább két hétre van szükség.

Tavaly egyébként kifejezetten magas volt a halálozási arány, az ÁNTSZ tájékoztatása szerint akkor az elmúlt tíz év legsúlyosabb influenzajárványa söpört végig az országon. Éppen ezért fontos, hogy időben oltassanak az emberek. Ócsai Lajos szerint sajnos előfordulhat, hogy az oltás nem véd megfelelően, 2015-ben például az Angliai Közegészségügyi Hivatal szerint a vakcina alig több mint 3 százalékban nyújtott védettséget. Ennek oka az volt, hogy bár a virológusok igyekeznek a legvalószínűbb és a legveszélyesebb vírustörzseket használni az oltás összeállításánál, a vírus könnyen mutálódhat, és a legkisebb változás is hatással van a vakcina hatékonyságára. Azonban ebben az esetben sem érdemes kihagyni az oltást, hiszen ha teljesen nem is véd, csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát. Ócsai Lajos szerint körülbelül 15 évente fordul elő, hogy ennyire gyenge az oltás hatékonysága, erre idén nem kell számítani.

Komáromi Zoltán, az Együtt egészségpolitikusa, háziorvos arról beszélt a Magyar Nemzetnek: az elmúlt évek tapasztalata, hogy fiatalok és várandós nők olyan légzési elégtelenséget kaptak a fertőzés kapcsán, ami miatt lélegeztetőgépre volt szükség ahhoz, hogy életben tartsák őket. Tíz éve ez nem volt jellemző, az újfajta vírus azonban már nem csak az idősekre jelenthet nagy veszélyt. A vakcinákat ebben az évben már október közepén megkapták a háziorvosok, Komáromi Zoltán már száznál is több beteget oltott be. A háziorvos tapasztalatai szerint egyébként idén csak egyféle vakcinát lehet kapni a patikákban, míg korábban 2-3-féle is elérhető volt.

Ingyenes oltás

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint az ország egész területén elérhető az influenza elleni térítésmentes védőoltás. Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre. Ingyenes oltást kaphatnak például a 60 éven felüliek, a krónikus légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők, az egészségügyi dolgozók.

Az OEK adatai szerint a 46. héten influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek 14 százaléka gyermek, 42 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt volt. A 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 30 százaléka, 13 százaléka pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A 46. héten összesen 14 influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az OEK légúti vírus osztályára, azonban eddig egyetlen esetben sem igazolták influenzavírus jelenlétét.

Forrás: mno.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: