Otthon / Kultúra és Tudomány / EGY BÉKEBELI MAGYAR BAKA MINDENNAPJAI
A kép forrása: flagmagazin.hu

EGY BÉKEBELI MAGYAR BAKA MINDENNAPJAI

Dualizmus kori napló alapján kelti életre egy osztrák-magyar gyalogezred kiskatonájának mindennapjait egy magyar nyelvű blog: az online naplóból 1886-tól tárul fel az önmagát “pályatévesztett proletárnak” nevező férfi élete.

Lowetinszky János József laktanyai élete a messzi Morvaországban, avagy egy osztrák-magyar gyalogezred története – olvasható az 1886 szeptemberétől vezetett naplóbevezetőjében a naplóíró kiskatona bemutatkozója.

A morvaországi illetőségű, osztrák állampolgár, vagyis a magyar Svejk, Lowetinszky János József (1866, Pest – 1935, Budapest) naplói és egyéb iratai kétség kívül a 19-20. század legértékesebb társadalomtörténeti forrásai közé tartoznak. Az Osztrák-Magyar Monarchia alulnézetből ábrázolt katonai hétköznapjait egy önérzetes magyar baka szemszögéből mutatja be a blog szerzője, Balogh János Mátyás történész-levéltáros a naplóíró altiszt kéziratos, kiadatlan naplója alapján.

A kép forrása: flagmagazin.hu
A kép forrása: flagmagazin.hu

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye 1948-ban vásárolta meg a különleges naplófolyamot, amelyben a magyar Svejk akkurátusan rögzíti a napi eseményeket: tisztolkodás, fegyverreli gymnastika, czélbalövés, heverés, alvás, iskola, fegyverfogások, tisztelgési gyakorlatok, merengés, alvás – a tábori élet rövid kivonata.

„Személyemet illető jellemzésül felhozom, hogy dolgoztam mint egy kuli, de éltem mint egy grandsigneur, sohasem sajnáltam a pénzt semmire sem, segítettem, akin tudtam, nemcsak tanáccsal, de kaláccsal is. Szerettem a jót étel[ben], ital[ban] és dohányban” – írja magáról a 81. számú császári és királyi gyalogezrednél szolgált naplóíró kiskatona, aki máshol “pályatévesztett proletárként” mutatkozik be. Gyalogezredét 1883-ban hozták létre, tulajdonosa – 1887-től – báró Waldstätten volt. Az állomány döntően német és cseh nemzetiségű volt, története során az ezred többnyire Iglauban állomásozott.

A szöveghez fűzött alapos jegyzetekben számos részletnek utánanézhetünk, hiszen a blog szerzője a forrást könyvtárakban, levéltárakban szerzett információval tette teljessé.

A kép forrása: flagmagazin.hu
A kép forrása: flagmagazin.hu

Forrás: flagmagazin.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: