Otthon / Ország-Világ / Rogán egyetlen feladata: hatalomban tartani Orbánt
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2016. december 1-jén Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Rogán egyetlen feladata: hatalomban tartani Orbánt

A propagandaminiszter küldetése, hogy győzelemre segítse Orbán Viktort.

„Az én tárcámnak egyetlen feladata van, hogy győzelemre vezesse 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnököt” – jelentette ki Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatásán. A tárcavezető szerint emiatt az ellenzék sohasem támogatja majd ennek a minisztériumnak a munkáját, a személye pedig mindig a támadások középpontjában lesz.

„Ez viszont nem baj, legalább addig nem a miniszterelnököt támadják”

– fogalmazott.

Az ellenzék szerint azonban súlyos szereptévesztésben van Rogán Antal, miután egy miniszternek – bármelyikről is legyen szó – minden esetben az ország érdekeit kell szem előtt tartania, nem pedig a miniszterelnökét.  „Most már egyértelmű, hogy az ön tárcája rászolgált a propagandaminisztérium elnevezésre. Önnek nem a nagy bölcs vezért kellene szolgálnia, hanem az emberek érdekeit” – mondta Bárándy Gergely, az igazságügyi bizottság szocilista tagja.

Az ellenzéki képviselők több alkalommal is rákérdeztek Rogán Antal Habony Árpádhoz, illetve Kertész Balázshoz fűződő viszonyára, amire a miniszter rendre azt hangsúlyozta, hogy csak baráti a kapcsolata az említett személyekkel. „Azt senki sem határozhatja meg, hogy kivel találkozzak” – mondta. Kész Zoltán szerint viszont magyarázattal tartozik Habony Árpád személyét illetően, hiszen

„ki az az ember, aki egyetlen fizetési listán sincs rajta, viszont még egy kávét sem tudnak meginni nélküle”.

Rogán Antal beszámolója szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda megalakulásakor azt a feladatot kapta Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy találja meg azokat az egyetértési pontokat, amelyeket a kormány és az emberek többsége is támogat. Úgy vélte, ilyen egyetértési pont volt az otthonteremtési program elindítása, a különböző adókedvezmények bevezetése, valamint a bevándorlás kérdése is. Mindhárom témát sikeresnek nevezte, az otthonteremtési programmal kapcsolatban pedig jelezte, hogy a kormány tervei szerint jövőre már önerőként is fel lehet majd használni a CSOK keretében kapott összeget. Ha az erről szóló javaslatot a parlament is jóváhagyja, akkor jövő évtől kezdődően adókedvezmény jár a lakásvásárlás után is.

Több ellenzéki politikus is megpróbálta megtudni, hogy mennyit költött pontosan a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati propagandára, de Rogán Antal csak annyit közölt, hogy „kevesebbet, mint az előző szocilista kormányok”. Szerinte az ügynökségek – amelyek a reklámvásárlásokat végzik – nyílt pályázatokon vettek részt, így a tendereztetés is teljesen szabályosan zajlott. Az ellenzéki képviselők szerint ugyanakkor figyelemreméltó, hogy ezeken a pályázatokon rendre Rogán Antal volt szomszédja, Csetényi Csaba cége nyert.

Bárándy Gergely szerint különbséget kell tenni propaganda és kormányzati tájékoztatás között.

„A kampány idején voltak elhajlások a szocialista kormányok idején is”,

de szerinte a Fidesz teljesen egyoldalú tájékoztatásra használja a közmédiát. „Négy-öt éve nem voltam a közmédia vendége” – mondta a szocialista politikus, aki szerint az is lehetetlen állapot, hogy a kormány tagjai kerülik a nyilvános vitákat ellenzéki képviselőkkel.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban több kormányinfón is megerősítette, hogy még az idén kivezetik a letelepedési kötvényeket. Rogán Antal csütörtöki meghallgatásán ezzel szemben arról beszélt, hogy

a kivezetés 2017-ben történik meg.

Teleki László szocialista politikus szerint Rogán Antal minisztériuma olyan propagandát is folytathatott volna, amelyben bemutatják a roma kisebbség értékeit. A tárcavezető ezt az ötletet megfogadta és jelezte, hogy hamarosan jelentkeznek majd egy olyan tájékoztató füzettel, amelyben a cigányság eredményeit, valamint a közmunka romákra gyakorolt hatásairól számolnak be.

Az ülésen résztvevő Apáti István jobbikos képviselő arra is kíváncsi lett volna, hogy mégis miből él Rogán Antal, illetve hogy miből vett helikoptert. Rubovszky György bizottsági elnök szerint viszont a miniszter anyagi helyzete nem tartozik a meghallgatás témájához, ezért – kétszeri figyelmeztetés után – véglegesen megvonta Apáti Istvántól a szót.

A Jobbik másik jelen lévő politikusáról, Staudt Gáborról Rogán Antal azt állította, hogy csak épphogy átment az országgyűlési képviselősége előtti átvilágításon. Arra az ellenzéki felvetésekre, hogy ezt honnan tudja – az átvilágítások eredményei ugyanis szigorúan titkosak, azok nyilvánosságra hozatala bűncselekmény – Rogán Antal nem válaszolt. Azt viszont a bőnyi rendőrgyilkosságra utalva megjegyezte, hogy ma már a szélsőséges csoportokkal való kapcsolat megváltozott.

Rogán Antal egyebek mellett arra az ellenzéki kérdésekre sem adott választ, hogy szerinte mi számít luxusnak, valamint hogy Magyarországon sajtószabadság van-e. A bizottság végül a kormánypárti képviselők szavazataival 8-5 arányban elfogadta Rogán Antal beszámolóját.

Forrás: mno.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: