A mi gnocchink a krumplis nudli, mely mákkal, mazsolával megszórva a család minden tagjának nagy kedvence.
A magyar konyha egyik specialitása a mákos-mazsolás nudli, amely karácsony közeledtével egyre több helyen kerül az asztalra. Fogj hozzá bátran, mert nem nehéz, csak a tészta formázásával megy el sok idő. Maradék tört krumpliból is készítheted. Idézd fel a régi ízeket ezzel a recepttel!
Mákos-mazsolás nudli
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg krumpli
- 30 dkg liszt
- 10 dkg mazsola
- 1 tojás
- 1 evőkanál zsír
- csipet só
- darált mák
- porcukor
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 30 perc, főzés: 20 perc
Elkészítés:
A krumplit hámozd meg, és tedd fel annyi vízbe főni, amennyi ellepi. Dobj hozzá kevés sót. Ha puha, szűrd le, és törd meg még melegen, majd várd meg, amíg kihűl. Utána add hozzá a zsírt, a tojást, a lisztet, a csipet sót, és jól gyúrd össze. Ha a tészta összeáll, rögtön nyújtsd ki lisztezett felületen egyujjnyi vastagra. Egy lisztes késsel vágd kisebb csíkokra, és ezekből sodorj a deszkán nudlikat.
Tedd bő, forrásban lévő vízbe a nudlikat, és főzd ki több részletben, adagonként nyolc-tíz perc alatt. Semmiképpen ne egyszerre, mert könnyen összeragadnak. Ha feljönnek a víz tetejére, szedd ki szűrőkanállal. Várd meg, amíg a tészta lecsöpög, ne rázogasd, mert elveszíti a formáját. Mákkal, mazsolával és porcukorral megszórva kínáld.
Forrás: femina.hu