Otthon / A nap étele / Napi recept: A mennyei panettone eredeti receptje – Igazi olasz specialitás
A kép forrása: femina.hu

Napi recept: A mennyei panettone eredeti receptje – Igazi olasz specialitás

A panettone nem más, mint egy kalácshoz, kuglófhoz hasonló, vaníliás, mazsolás kelt tészta.

Ami nálunk a bejgli, az az olaszoknál a panettone. Azaz kötelező eleme a karácsonyi asztalnak. A kicsit időigényes kalács nagyon mutatós, így szépen becsomagolva ajándéknak is kitűnő. Fontos, hogy ne december 24-én állj neki az elkészítésének.

A kép forrása: femina.hu
A kép forrása: femina.hu

Panettone recept

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg mazsola
  • 7 dkg cukrozott citromhéj
  • 7 dkg cukrozott narancshéj
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 3 tojás
  • 2 dl langyos víz
  • 2 evőkanál rum
  • 2 evőkanál meleg víz
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • fél teáskanál só
Tetejére
  • 1 tojássárga

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 45 perc, pihentetés: 24 óra, sütés: 50 perc

Elkészítés:

Egy kis tálban keverd össze a mazsolát a rummal és két evőkanál meleg vízzel. Hagyd állni nyolc órán át, hogy szinte teljesen magába szívja a folyadékot.
Másnap dolgozd össze a lisztet, a cukrot, a szárított élesztő, a sót, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a vaníliát gépi habverő dagasztókarjával, alacsony fordulatszámon.

Egy másik edényben keverd össze a tojást, a langyos vizet és a mézet, majd fokozatosan forgasd hozzá a lisztes elegyet. Add hozzá az olvasztott vajat, és dagassz sima, rugalmas tésztát. Ha hólyagos, takard le folpack fóliával, és rakd a hideg sütőbe egy éjszakára. Hagyd, hogy a térfogata körülbelül a háromszorosára nőjön.

Ha szépen megkel, tedd lisztezett felületre, gyúrd át, szórd rá a mazsolát, a cukrozott gyümölcsöket, és keleszd még egy órán át. Végül rakd panettone formába vagy egy mélyebb lábosba, kereszt alakban vágd be a tetejét, kend meg egy tojássárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára körülbelül 50 perc alatt.

Forrás: femina.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A nap étele: Bögrés dinnyécske – sütés nélkül, tuti siker!

Irtó kis helyesek, és még finomak is, ezek a kis sütés nélküli, vidám falatkák, igazi …

Leave a Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close
%d bloggers like this: