A panettone nem más, mint egy kalácshoz, kuglófhoz hasonló, vaníliás, mazsolás kelt tészta.
Ami nálunk a bejgli, az az olaszoknál a panettone. Azaz kötelező eleme a karácsonyi asztalnak. A kicsit időigényes kalács nagyon mutatós, így szépen becsomagolva ajándéknak is kitűnő. Fontos, hogy ne december 24-én állj neki az elkészítésének.

Panettone recept
Hozzávalók 16 szelethez:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg mazsola
- 7 dkg cukrozott citromhéj
- 7 dkg cukrozott narancshéj
- 5 dkg aszalt szilva
- 3 tojás
- 2 dl langyos víz
- 2 evőkanál rum
- 2 evőkanál meleg víz
- 1 citrom
- 1 evőkanál méz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál szárított élesztő
- fél teáskanál só
Tetejére
- 1 tojássárga
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 45 perc, pihentetés: 24 óra, sütés: 50 perc
Elkészítés:
Egy kis tálban keverd össze a mazsolát a rummal és két evőkanál meleg vízzel. Hagyd állni nyolc órán át, hogy szinte teljesen magába szívja a folyadékot.
Másnap dolgozd össze a lisztet, a cukrot, a szárított élesztő, a sót, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a vaníliát gépi habverő dagasztókarjával, alacsony fordulatszámon.
Egy másik edényben keverd össze a tojást, a langyos vizet és a mézet, majd fokozatosan forgasd hozzá a lisztes elegyet. Add hozzá az olvasztott vajat, és dagassz sima, rugalmas tésztát. Ha hólyagos, takard le folpack fóliával, és rakd a hideg sütőbe egy éjszakára. Hagyd, hogy a térfogata körülbelül a háromszorosára nőjön.
Ha szépen megkel, tedd lisztezett felületre, gyúrd át, szórd rá a mazsolát, a cukrozott gyümölcsöket, és keleszd még egy órán át. Végül rakd panettone formába vagy egy mélyebb lábosba, kereszt alakban vágd be a tetejét, kend meg egy tojássárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára körülbelül 50 perc alatt.
Forrás: femina.hu