Otthon / Kultúra és Tudomány / A szülés megváltoztatja az anya agyát
Fotó: Rick Eglinton / Getty Images Hungary

A szülés megváltoztatja az anya agyát

A terhesség alatt a nők agyának bizonyos részein csökken a szürkeállomány, ami segíti az alkalmazkodást az anyasághoz, illetve az anya és gyermeke közötti kötődés kialakulását – írja az MTI egy új tanulmány alapján.

A terhesség alatt a nemi hormonok szélsőséges hullámzást mutatnak, drasztikus testi és lelki változások zajlanak. A kilenc hónap alatt a nőket annyi ösztrogén árasztja el, amennyit összesen hátralevő életükben sem kapnak. Arról azonban eddig elég szűkös ismerettel rendelkeztek a tudósok, hogy milyen hatásai vannak a terhességnek az agyra.

Sok nő állítja, hogy a terhesség alatt feledékennyé és érzelmessé válik, amit a állapotukra vezetnek vissza. Az új tanulmány szerint valóban végbemennek strukturális változások az anyák agyában. Ezek a serdülőkori változásokhoz hasonlóak, és legalább két évig fennmaradtak. Arra azonban nem találtak bizonyítékot, hogy a nők memóriája romlott volna.

Kevesebb szürkeállomány, több gondoskodás

A barcelonai Universitat Autonoma és a holland Leideni Egyetem kutatói a Nature Neuroscience szaklapban publikált tanulmányhoz 25, először szülő nő agyáról készítettek felvételeket, először a terhesség előtt, aztán közvetlenül a szülés után, majd két évvel később. Ezeket a felvételeket hasonlították össze 19, először apává váló férfiéval, 17 gyermektelen férfiéval és 20 gyermektelen nőével.

Fotó: Rick Eglinton / Getty Images Hungary
Fotó: Rick Eglinton / Getty Images Hungary

A tudósok lényeges csökkenést figyeltek meg az először anyává lett nők agyának szürkeállományában. A szürkeállomány változása az agy olyan területein következet be, amelyek az úgynevezett tudatelméleti feladatokkal voltak kapcsolatosak, vagyis azzal a képességgel, hogy másoknak érzéseket, mentális állapotokat és tartalmakat tulajdonítunk. Ez a tudósok szerint különböző módon biztosít előnyt a kismamáknak:

  • segíti őket gyermekük szükségleteinek felismerésében,
  • éberebbé teszi őket a lehetséges veszélyekkel szemben, és
  • szorosabb kötődést tesz lehetővé a gyermekükhöz.

Elseline Hoekzema, a tanulmány vezető szerzője, a Leideni Egyetem Pszichológiai Intézetének kutatója szerint az agyszerkezeti változások valószínűleg azért következnek be, hogy a nőt felkészítsék az anyaságra. A kutatás azt is feltárta, hogy a változások attól függetlenül zajlanak, hogy a magzat természetesen vagy mesterséges megtermékenyítéssel fogant.

A változás olyan jellegzetes volt, hogy a számítógép csak a felvételek elemzésével képes volt kiszűrni az állapotos nőket. A kutatás a nők agyának fehérállományában is lényeges változásokat talált. Az először apává váló férfiak agyának szürkeállománya viszont nem változott a partnerük terhessége alatt és a szülés sem.

Forrás: index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: