A házias sütikkel karácsonykor is nagy sikert aratsz. Ez a zserbó az ünnep egyik sztárja lehet.
A dió, a savanykás lekvár és a csoki keverékéből csak jó dolog születhet. Nem csoda, hogy a zserbó az egyik legnépszerűbb süteményünk, és sok családban a legnagyobb ünnepekhez is hozzátartozik. Jó hír, hogy minél tovább pihenteted, annál finomabb lesz. Így akár előre is elkészítheted.
Hozzávalók 32 szelethez:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 evőkanál porcukor
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 evőkanál olaj
- 1 dkg élesztő
- 1 kockacukor
- csipet sütőpor
Töltelékhez
- 15 dkg cukor
- 15 dkg darált dió
- baracklekvár
Tetejére
- 20 dkg étcsoki
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 45 perc, sütés: 35 perc
Elkészítés:
Keverd a lisztbe a sütőport, és morzsold bele a vajat. A tejet langyosítsd meg, tegyél bele egy kockacukrot, majd futtasd fel benne az élesztőt. Azaz várj 10-15 percig, amíg szépen megemelkedik, a teteje pedig habos lesz. A tojást és a porcukrot keverd a liszthez, majd adagold a masszához a felfuttatott élesztőt és az olajat is.
A tésztát oszd három egyenlő részre, és lisztezett deszkán mindegyiket nyújtsd ki a tepsi méretére. Fektesd a tepsibe az első lapot, kend meg baracklekvárral, majd szórd rá a porcukorral elkevert darált dió felét. Rakd rá a második tésztalapot, villával néhány helyen szúrd meg, majd kend meg a maradék lekvárral és dióval. Végül fedd be az utolsó lappal, és pihentesd egy órát.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és nagyjából 30-40 perc alatt süsd meg a zserbót. A tortabevonót olvaszd fel gőz felett, és gyors mozdulatokkal kend meg vele a süti tetejét.
Forrás: femina.hu