Így lesz a legjobb a népszerű karácsonyi fogás. Ne hagyd ki idén se az ünnepi menüből a töltött káposztát!
Egész évben nem fő annyi töltött káposzta, mint az év utolsó egy hetében. Sok előnye közül a karácsonyi hajrában kiemelkedik, hogy előre elkészíthető, sőt, kifejezetten jót tesz neki, ha áll egy-két napig. Akkor is remek választás, ha sok vendég üli körül az asztalt.
Töltött káposzta recept
Hozzávalók 8 személyre:
- 80 dkg savanyú káposzta
- 40 dkg darált sertéshús
- 30 dkg füstölt tarja
- 25 dkg rizs
- 8 savanyított káposztalevél
- 8 dkg füstölt szalonna
- 3 dl tejföl
- 2 vöröshagyma
- 2 babérlevél
- 1 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt bors
- pirospaprika
- só
Rántáshoz
- 2 dl víz
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 35 perc, főzés: 2 óra
Elkészítés:
A tarját rakd valamivel több vízbe, mint amennyi ellepi. Tedd hozzá a babérlevelet, egy gerezd fokhagymát, és főzd puhára körülbelül 45-50 perc alatt. A hagymát, a maradék fokhagymát és a szalonnát aprítsd fel, a káposztalevelekről vágd le a nagyobb ereket, de vigyázz, nehogy kiszakadjanak. Pirítsd meg a hagymát, és a felét keverd a húshoz. Add hozzá a szalonnát, a fokhagymát, a rizst, a tojást, egy kávéskanál pirospaprikát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezd. Jól dolgozd össze, majd a masszát töltsd a káposztalevelekbe úgy, hogy a levelek széleit behajtod, majd az egészet feltekered.
A maradék pirított hagymát keverd el egy kávéskanál pirospaprikával, öntsd fel egy deci vízzel, és rakd a savanyú káposzta feléhez. Tedd egy lábas aljára, erre pakold a töltelékeket, önts hozzá a tarja főzőlevéből, végül borítsd be az egészet a megmaradt savanyú káposztával. Lassú tűzön főzd puhára körülbelül egy-másfél óra alatt. Ezután szedd ki a töltelékeket és a káposztát. Rántsd be úgy, hogy olajon megpirítod a lisztet, felöntöd két deci hideg vízzel, és ezt hozzáforralod a káposztához. Pakold vissza a töltelékeket, rakd hozzá a feldarabolt tarját, és azzal is főzd össze. Tejföllel meglocsolva tálald.
Forrása: femina.hu