Otthon / A nap étele / Napi recept: Töltött káposzta sok füstölt hússal
A kép forrása: femina.hu

Napi recept: Töltött káposzta sok füstölt hússal

Így lesz a legjobb a népszerű karácsonyi fogás. Ne hagyd ki idén se az ünnepi menüből a töltött káposztát!

Egész évben nem fő annyi töltött káposzta, mint az év utolsó egy hetében. Sok előnye közül a karácsonyi hajrában kiemelkedik, hogy előre elkészíthető, sőt, kifejezetten jót tesz neki, ha áll egy-két napig. Akkor is remek választás, ha sok vendég üli körül az asztalt.

A kép forrása: femina.hu

Töltött káposzta recept

Hozzávalók 8 személyre:

  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 30 dkg füstölt tarja
  • 25 dkg rizs
  • 8 savanyított káposztalevél
  • 8 dkg füstölt szalonna
  • 3 dl tejföl
  • 2 vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • pirospaprika
Rántáshoz
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 35 perc, főzés: 2 óra

Elkészítés:

A tarját rakd valamivel több vízbe, mint amennyi ellepi. Tedd hozzá a babérlevelet, egy gerezd fokhagymát, és főzd puhára körülbelül 45-50 perc alatt. A hagymát, a maradék fokhagymát és a szalonnát aprítsd fel, a káposztalevelekről vágd le a nagyobb ereket, de vigyázz, nehogy kiszakadjanak. Pirítsd meg a hagymát, és a felét keverd a húshoz. Add hozzá a szalonnát, a fokhagymát, a rizst, a tojást, egy kávéskanál pirospaprikát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezd. Jól dolgozd össze, majd a masszát töltsd a káposztalevelekbe úgy, hogy a levelek széleit behajtod, majd az egészet feltekered.

A maradék pirított hagymát keverd el egy kávéskanál pirospaprikával, öntsd fel egy deci vízzel, és rakd a savanyú káposzta feléhez. Tedd egy lábas aljára, erre pakold a töltelékeket, önts hozzá a tarja főzőlevéből, végül borítsd be az egészet a megmaradt savanyú káposztával. Lassú tűzön főzd puhára körülbelül egy-másfél óra alatt. Ezután szedd ki a töltelékeket és a káposztát. Rántsd be úgy, hogy olajon megpirítod a lisztet, felöntöd két deci hideg vízzel, és ezt hozzáforralod a káposztához. Pakold vissza a töltelékeket, rakd hozzá a feldarabolt tarját, és azzal is főzd össze. Tejföllel meglocsolva tálald.

Forrása: femina.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A nap étele: Bögrés dinnyécske – sütés nélkül, tuti siker!

Irtó kis helyesek, és még finomak is, ezek a kis sütés nélküli, vidám falatkák, igazi …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: