Otthon / Friss hírek / A tengerbe zuhant az orosz védelmi minisztérium gépe
Egy Tu-154 típusú gép orosz Su-34 típusú bombázók jelenlétében. Képünk illusztráció Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / AFP

A tengerbe zuhant az orosz védelmi minisztérium gépe

Az első adatok szerint a Fekete-tengerbe zuhant vasárnap az orosz védelmi minisztérium katonákat, az Alekszandrov kórus tagjait, továbbá újságírókat Szocsiból Szíriába szállító repülőgépe – tájékoztatta a TASzSz orosz állami hírügynökséget egy nevének elhallgató regionális rendvédelmi vezető.

Az orosz védelmi minisztérium hivatalosan is megerősítette a szerencsétlenséget. A tárca közlése szerint a gép roncsait Szocsi térségében, a parttól másfél kilométerre, 50–70 méteres mélységben találták meg – írja az MTI.

Szocsitól nem messze találták meg a gépet

Az Interfax orosz hírügynökségnek a segélyhívó szolgálatokra hivatkozó jelentése szerint megtalálták a szerencsétlenség színhelyet: Szocsitól 6–8 kilométerre olajfoltot találtak a tengeren, amely a feltétezések szerint a szerencsétlenségből származhat. Mentőhajókat irányítottak a helyszínre.

Az első híradások szerint a Tu-154 típusú gépen 83 és 8 fős legénység tartózkodott. A BBC szerint 92-en utaztak a gépen. Az angol hírügynökség értesülését megerősítette később az orosz védelmi tárca: eszerint a fedélzeten 84 utas és 8 fős legénység tartózkodott. Az utasok között kilenc újságíró volt, a Pervij Kanal (Egyes csatorna) orosz állami televízió, az NTV és a Zvezda televízió három–három munkatársa.

A gépen utazott az Alekszandrov együttes 64 zenésze is. A szíriai hmejmimi orosz légitámaszponton eredetileg vasárnap este 16 óra tervezett koncertet egyelőre nem mondták le. 2016 májusában Valerij Halilov altábornagyot, Oroszország népművészét neveztek ki az együttes élére, aki szintén szerepel a gép utaslistáján.

Oroszország szimbóluma

2015 szeptemberében járt Magyarországon az Alekszandrov zenekar, a kórus mára Oroszország egyik szimbólumává vált. Az együttest 87 éve, 1928-ban alapította egy fiatal moszkvai karmester, a csapat névadója, Alekszandr Alekszandrov. Halála után, 1946-tól 1987-es visszavonulásáig fia, Borisz irányította a közben nemcsak otthon, de az egész világban ismertté vált együttest, amely ma talán népszerűbb, mint valaha. Az elmúlt negyedszázadban fellépett a NATO brüsszeli központjában, de ugyanúgy elnyerte II. János Pál pápa tetszését is.

Leonyid Malev tavaly szeptemberben úgy nyilatkozott: a siker titka a rengeteg munka mellett – még az utazások közben, az előadások előtt is próbálnak – az, hogy mind a zenében, mind pedig a táncban az orosz hagyományokra alapoznak, s mindig zenekarral lépnek fel.

A kórusról itt írtunk bővebben.

A védelmi tárca által közzétett utaslistán szerepel a Doktor Lizaként ismert Jelizaveta Glinka, Fair Help (Méltányos Segítség) nemzetközi segélyszervezet munkatársa is.

Operatív központot állítottak fel

Az orosz Nyomozati Bizottság (SZK) nyomozói jelenleg tanulmányozzák az iratokat, és kihallgatják a szerencsétlenül járt Tu-154 felszállását előkészítő vezetőket, repülésirányítókat. Kimerítő intézkedések folynak a történtek körülményeinek tisztázására – mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője. A szerencsétlenség ügyében az SZK bűnvádi eljárást indított a légiközlekedés biztonságának megsértése címén.

A minisztérium a szocsi laktanyában operatív nyomozó csoportot állított fel az SZK katonai nyomozati osztályának és a Déli Katonai Körzet katonai nyomozóinak részvételével.

Találtak egy holttestet

A szerencsétlenség színhelyén jelenleg a védelmi minisztérium négy hajója és öt helikoptere valamint több pilóta nélküli repülőgép tartózkodik, és további erőket terveznek bevetni a kutatási munkákba – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője.

A mentőszolgálatok a szocsi partoktól másfél kilométernyire megtalálták az egyik áldozat holttestét, valamint személyi tárgyakat. Túlélőkről egyelőre nem történt említés. A holttestet kiemelték az egyik mentőhajóra – közölte Konasenkov vezérőrnagy.

Tájékoztatták Putyint

Vlagyimir Putyin orosz elnököt tájékoztatták a történtekről – közölte Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter videokonferencián tárgyal a hadsereg vezetésével a kutatás és mentés megszervezéséről.

Egyelőre nincs szükség arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök külön utasításokat adjon ki a Szocsinál lezuhant orosz katonai gép szerencsétlensége kapcsán – jelentette ki vasárnap reggel Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője.

„Egyelőre nem áll a rendelkezésünkre pontos értesülés, a mentőszolgálatok végzik a munkát, nincs szükség semmilyen pótlólagos utasításra. Van külön forgatókönyv az adott esetekre, eszerint folyik jelenleg is a munka” – mondta Dmitrij Peszkov. A szóvivő hozzátette: egyelőre annyi ismert, hogy a Szocsiból a Szíriába tartó és vasárnap hajnalban felszállás után a Fekete-tengerbe zuhant Tu-154 típusú gépen az Alekszandrov együttes zenészei, katonák és újságírók utaztak.

Az orosz Nyomozó Bizottság a repülésbiztonság megsértése, illetve arra való előkészület címén bűnvádi eljárást indított a gép lezuhanásának ügyében – közölte a TASZSZ hírügynökséggel Szvetlana Petrenko, a bizottság szóvivője.

A RIA-Novosztyi orosz hírügynökséget tájékoztató rendvédelmi vezető szerint a gép műszaki meghibásodása vagy a pilóta hibája okozhatta a szerencsétlenséget.

Nem volt esélyük a túlélésre

A gép manővert hajtott végre a Fekete-tenger felett és lezuhant – jelentette a Rosszija 24 hírtelevízió tudósítója.

Vasárnap reggel a TASZSZ a krasznodari terület mentőszolgálatának egy forrására hivatkozva jelentette, hogy eltűnt a radarképernyőről az orosz védelmi minisztériumnak a szíriai Latakiába tartó repülőgépe röviddel azután, hogy felszállt Szocsiból. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Tu-154-es típusú utasszállító a szocsi városigazgatásához tartozó Adler város repülőteréről szállt fel közép-európai idő szerint hajnali 3 óra 40 perckor.

A Tu-154 fedélzetén tartózkodóknak gyakorlatilag nem volt esélye a túlélésre – mondta az Interfaxnak a mentőszolgálatok jól értesült munkatársa.

Rossz a típus baleseti statisztikája

A Tu-154-est nemrég vonták ki a kereskedelmi forgalomból Oroszországban, de Iránban és Észak-Koreában még repülnek. Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor még mindig használ ilyen gépeket, noha a típus baleseti statisztikája meglehetősen rossz: közel harminckilenc katasztrófát jegyeztek fel.

A Tupoljevvel, valamint hasonló korú Il-62-es gépekkel zajlik a szíriai orosz katonai kontingens személyi állományának váltása. Volt, hogy a Kaszpi-tengeren, Iránon és Irakon keresztül vitték őket a latakiai bázisra, de volt, hogy Belaruszon, Lengyelországon, Szlovákián, Magyarországon és a balkáni országok légterén keresztül, nagy kerülővel.

Nevezetes katasztrófa volt a Tupoljev „nagyvassal” a Malév rejtélyes 1975-ös vesztesége Bejrút előtt, egy orosz gép ukrán légvédelem által történt lelövése, illetve Kaczynski lengyel elnök delegációjának szmolenszki tragédiája.

Forrás: mno.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: