Otthon / Ország-Világ / 27 méter mélyen az orosz gép roncsai
Szocsi, 2016. december 25. Az orosz katasztrófavédelmi minisztérium által közreadott képen mentõhajókkal kutatnak túlélõk után a Fekete-tengeren, a délnyugat-oroszországi Szocsi partjainál 2016. december 25-én, miután ezen a napon az orosz védelmi minisztérium Tu-154 típusú repülõgépe 84 utassal és nyolc fõs személyzettel a fedélzetén a tengerbe zuhant. A gépen többek közt az orosz hadsereg kórusának tagjai és Jelizaveta Glinka orosz emberjogi aktivista utazott a szíriai Hmejmimben levõ orosz katonai támaszpontra. (MTI/EPA/Orosz katasztrófavédelmi minisztérium)

27 méter mélyen az orosz gép roncsai

Folytatódott a kutatás hétfőn az előző napon a Fekete-tengerbe zuhant Tu-154 típusú gép 84 utasa és 8 fős legénysége, valamint a feketedobozok után, a gép roncsának több darabját megtalálták 27 méteres mélységben.

A Szíriába tartó gép – fedélzetén katonákkal, a hadsereg Alekszandrov együttesével, újságírókkal és egy ismert segélymunkással – röviddel azután tűnt el vasárnap a radarképernyőről, hogy felszállt Szocsi repülőteréről.  A hatóságok a katasztrófa okának megállapításán dolgoznak, a merénylet lehetősége az elsődleges információk szerint kizárható.

Szocsi, 2016. december 25.
(MTI/EPA/Orosz katasztrófavédelmi minisztérium)

A gép darabjait 27 méteres mélységben találták meg, a parttól körülbelül 1,7 kilométernyire – mondta Rimma Csernova, a szocsi mentőszolgálatok szóvivője. Hozzátette: a búvárok a roncsok elhelyezkedésének és méreteinek a meghatározásán dolgoznak. Az első roncsokat még vasárnap meglelték. Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a gép darabjai mintegy 500 méteres sugarú körzetben szóródtak szét.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint terrorcselekmény nem szerepel a katasztrófa feltételezett okai között. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a baleset feltételezett okai között szerepel az “idegen test behatolása a hajtóműbe, az energiavesztést okozó, rossz minőségű üzemanyag…, pilótahiba, illetve a repülőgép műszaki meghibásodása”. Hétfő délutánig tizenegy holttestet találtak – közölte a hadsereg. Tíz emberi maradványt azonosításra Moszkvába szállítottak, a hozzátartozóktól már megkezdték a DNS-mintavételt.

Az abház mentőszolgálatok a sötétség beálltával felfüggesztették a kutatást. A mentésben részt vesznek az orosz parti őrség hajói is. A munkálatokat kedden folytatják. A mentés területét 15 szektorra osztották fel, hétfő estig hét szektorban teljesen átvizsgálták a tengerfeneket – közölte a védelmi minisztérium sajtóosztálya. Az orosz védelmi tárca hétfőn cáfolta azokat a névtelen forrásokra hivatkozó híreszteléseket, amelyek szerint egyes holttesteken mentőmellényeket találtak volna. “Ez kitaláció, nem felel meg a valóságnak” – közölte a tárca sajtószolgálata.

A gép a szíriai Latakia melletti hmejmimi orosz légitámaszpontra tartott, ahol az Alekszandrov együttes koncertet adott volna az ott szolgálatot teljesítő katonáknak. A moszkvai Cskalovszkij repülőtérről indult, majd a Szocsi Adler repülőterén leszállt, majd a felszállás után két perccel eltűnt. Moszkvában hétfőn, a nemzeti gyász napján az Alekszandrov együttes próbaterménél több százan helyeztek el virágokat az elhunyt művészek emléke előtt tisztelegve.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: