A baromfihús és az étkezési tojás áfájának jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentésével a Baromfi Termék Tanács várakozása szerint nőhet a belföldi baromfihús- és tojásfogyasztás és csökkenhet a szürke- és a feketegazdaság aránya a termékpályán – írja a Népszava.
Az adócsökkentés egyenlő versenyesélyt teremt az ágazatnak, miután ez év január 1-jétől csak a sertés- tőkehúsok adótartalma csökkent – közölte Csorbai Attila, a tanács elnök-igazgatója.
Számítások szerint a baromfitermékek áfájának csökkentése országosan mintegy 55 milliárd forint fogyasztói megtakarítást jelenthet. A szakmai szervezet forgalmazási adataiból kalkulálva a magyar fogyasztók átlagosan évi 23 344 forintot költenek baromfihúsra, ebből csirkehúsra 16 793 forintot – mondta Csorbai.
Ma Magyarországon egy ember évente mintegy 30-32 kilogramm baromfihúst fogyaszt el, ha ehhez a különféle baromfihús-készítményeket is hozzászámítják, akkor a fogyasztás mintegy 40 kilogramm évente és fejenként. (A feldolgozott baromfikészítmények áfája jövőre továbbra is 27 százalék marad.)
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerinti tojásfogyasztási adatokkal számolva mintegy 8600 forint körüli összeget költenek az emberek tojásra egy évben, ez az áfacsökkentés hatására 7110 forintra csökkenhet 2017-ben. A szakember szerint így jövőre a mostani 40 forint helyett 33 forint lesz a legolcsóbb fehérjeforrás darabja.
Az áfacsökkentés összességében 80 milliárd forintos bevételkiesést okozhat a költségvetésnek.
MTI